E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSANINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
2020’nin başlarında Dow Jones Sanayi Endeksi 1000 puanlık dalgalanmalar gerçekleştiriyordu. Bu birçok yatırımcının daha önce karşılamadığı türden bir panik havasıydı. Yatırımcılar borsada risk yönetiminin ne kadar önemli olduğunu zor yoldan hatırladı.
Borsa tarihi boyunca bu tür volatilite dönemleri geçmişte yaşandı ve gelecekte de yaşanmaya devam edecek. Ancak akıllı yatırım kararları alanların bu dalgalanmalardan çok fazla endişelenmesine gerek olmayabilir.
Sebebi ister siyaset ister ekonomi isterse de bir pandemi olsun finansal piyasaların her zaman için öngörülemeyen krizlerle karşı karşıya kalması muhtemel. AllBusiness’ın haberine göre böyle zamanlar geldiğinde hazırlıklı olmak için hem kendinize hem de portföyünüze şimdiden bir iyilik yapabilirsiniz. Zira krizlere hazırlanmanın en iyi yolu risk yönetimine odaklanmaktır.
Haberde yatırımcıların volatilite zamanlarında portföylerini koruyabilmesi için uygulayabileceği 5 risk yönetimi stratejisine yer veriliyor:
1. Nakit birikimi seçeneklerinizi artırır
‘Nakit kraldır’ tabiri Amerikan yatırım dünyasında hiçbir zaman değişmeyen özlü sözlerden biridir. Ayrıca ‘Borsada doğru zamanı yakalamaya çalışma’ sözü de benzeri bir biçimde herkes tarafından bilinir ve bir o kadar doğrudur.
Elinizde nakit bulundurduğunuzda kontrol esasen sizdedir. Dolayısıyla bir hisse senedinin aşırı satışa uğradığını düşündüğünüzde sahip olduğunuz nakit bu hisseyi satın alma fırsatı sunar.
Nakit paraya sahip olmak sadece zorlu piyasa koşullarından olumsuz etkilenme ihtimalinizi sınırlamaz. Aynı zamanda ihtiyaç duyduğunuz dönemlerinde acil durum fonu halini alarak güvence sağlar.
Panik dönemleri, marj çağrıları veya ayı piyasası sırasında borsalarda art arta toplu satışlar görülebilir. Böyle dönemlerde fazladan likiditeye sahip olmak indirimli fiyatlarda piyasalara girebilme imkanı verebilir.
2. En iyi dostunuz çeşitlendirmedir
Piyasa koşulları her ne olursa olsun çeşitlendirme yatırımlarınız için her zaman gerekli olacaktır. Portföyünüz yeterince çeşitlendirilmiş değilse en temel yatırım prensiplerinden birini takip etmiyorsunuz demektir. Üstelik bu belirli bir sektör düşük performans gösterdiğinde veya daha da kötüsü bir ayı piyasası sırasında fark edeceğiniz bir şeydir.
Çeşitlendirme yatırımcılar için oldukça önemli bir risk yönetimi stratejisidir. Bu stratejiye en yakın işlemlerse yatırım fonları ve endeks fonlarıdır. Yatırıma yeni başlayanların çeşitlendirilmiş bir portföy oluşturması ve tek tek hisse seçmesi bir miktar araştırma gerektirebilir. Risk toleransınıza uygun doğru bir yatırım veya endeks fonunu seçmekse bu araştırma süreçlerini önemli ölçüde azaltır.
3. Kademeli alım yapın
Yatırım hakkında hiçbir şey bilmiyorsanız dahi kademeli satın alma stratejisini bilmek faydalı olacaktır. Borsalarda birçok yeni yetme yatırımcı tüm paralarını tek bir varlığa tek seferde yatırır ve önemli düşüşlerin gerçekleşmesiyle ciddi miktarlarda para kaybeder. Oysa bir hisseyi gerçekten dipte alıp almadığınız yatırım yaptığınız sırada kesin olarak asla emin olamayacağınız bir şeydir.
Yatırımcıların tek seferde alım yapmak yerinde alım yapacağı miktarı dilimlere bölmesi daha mantıklıdır. Bu sayede fiyat maliyet ortalamasına ulaşmış olursunuz. Ancak unutmamak gerekir ki düşen bir hisse senedinde kademeli alım yapmak ancak söz konusu hisse tekrar yükselecekse etkili olacaktır.
4. Dikkatinizi daha az cazip yatırım seçeneklerine yöneltin
Geçtiğimiz on yıl, FAANG hisse senetlerinin on yılı oldu: Facebook, Amazon, Apple, Netflix ve Google. Daha yakın zamanda ise bu listeye yapay zeka ile ilgili hisse senetleri eklendi. Herkes, yılın 252 işlem gününün tamamı boyunca kurşun geçirmezmiş gibi teknoloji hisselerine akın etti. Ancak, hiçbir şey gerçeklerden daha uzak olamaz. Dalgalı bir piyasadan en fazla etkilenenler de aynı şekilde bu teknoloji hisseleri olacaktır.
Politika faizlerinin düştüğü bir ortamda altın, gümüş veya tahvil gibi finansal araçları düşünmek de mantıklı olabilir. Veya son dönemdeki iklim krizi düşünüldüğünde pandemiden daha az etkilenen hisse senetleri değerlendirmek mantıklı olabilir. İnsanların evde kaldığı ve pek çok iş yerinin kapalı olduğu pandemi döneminde hangi şirketler en az riskli oluşturmuştu?
5. Borçsuz şirketlere odaklanın
Şu anda boğa piyasası yaşanıyor olabilir. Ancak bu sonsuza kadar sürmeyecek. Ayı piyasası geldiğinde ise paranızın olmasını isteyeceğiniz son yer ciddi nakit akışı problemi olan veya önemli miktarda borcu olan bir şirkettir. Piyasalarda şartların kötüleşmesi kendi başına bile önemli bir sorundur. Borçlarla dolu veya yanlış bir iş modeline sahip bir şirket durumu çok daha kötü hale getirebilir.
Yatırımcıların bunun yerine zorlu piyasa koşullarında hayatta kalabileceklerini tutarlı bir şekilde kanıtlamış kaliteli şirketleri tercih etmesi öneriliyor. Yatırım yapacağınız şirketlerin mali tablolarını özellikle de bilançolarını inceleyin. Bu belgeler kamuya açıklanmak zorundadır ve yatırım yapmak istediğiniz şirketin internet sitesinde yatırımcı ilişkileri bölümünde bulunabilir.
‘Made in America’ yeniden gerçek oluyor
ABD dışı hisse senedi piyasalarında ‘tarife korkusu’
658 milyon dolarlık Ponzi dolandırıcılığı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:37)