E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Güçlü rallinin ardından ABD borsalarının nasıl seyredeceği bilinmezliğini koruyor. Karamsar bakış, hisse senetlerinin ‘dot-com balonu’ döneminden daha kötü durumda olduğu yönünde.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de hemen herkes teknoloji hisselerinin performansından bahsediyor; cevap basit: “Tıpkı 'dot-com balonu’nda olduğu gibi.” Oysa daha çok endişelenmeleri gereken şey, S&P 500'ün nasıl işlem gördüğü; bunun da cevabı bir o kadar basit: “Tıpkı 2007'de, mali krizden hemen önce olduğu gibi.”
Teknoloji hisselerindeki benzerlik
Barron’s’tan Jacob Sonenshine’ın haberine göre, yüzeysel bakıldığında teknoloji hisselerinin nasıl seyredeceğine yönelik korku mantıklı gözüküyor çünkü S&P 500 teknoloji sektörü, 2022 yılı sonlarında ayı piyasasının en düşük noktasından bu yana, tabii ki yapay zekanın katkısıyla yüzde 80 oranında arttı.
Yapay zeka, 2000'lerin başındaki internet gibi, hem dev teknoloji şirketleri hem de daha küçük oyuncular için yeni satış ve kar fırsatları sunuyor. Teknolojinin S&P 500'ün piyasa değerindeki baskın ağırlığı, endeksi Ekim 2022'deki en düşük seviyesinden bu yana yüzde 52 oranında yukarı çekmiş durumda.
Ancak o zaman ile şimdiki zaman arasındaki farklar da hiç az değil. Nvidia, Microsoft, Meta ve Alphabet gibi bugünün en büyük yapay zeka kazananları, dünyanın en karlı şirketlerden bazıları olma özelliği taşıyor; oysa ‘dot-com balonu’ döneminde internet şirketleri açık şekilde kaybediyordu. Ayrıca, bugünün yenilikçi şirketlerinin işlerinin net rekabet avantajları bulunuyor.
Gerçek endişe
Gerçek endişe ise bu değil; gerçek endişe S&P 500. Detaylı bakıldığında endeksin 2007 yılını hatırlattığı açıkça görülüyor. Sevens Report'tan Tom Essaye'ye göre, endeks geçen Temmuz'dan bu yana Temmuz 2006’yla Temmuz 2007 arasındaki dönemle yüzde 85 korelasyonla işlem görüyor.
S&P 500'ün geçen yılki hareketi, neredeyse 20 yıl önceki o zamana korkutucu derecede benziyor. Endeks tırmandı, tökezledi, tekrar rekor seviyelere yükseldi ve sonra düştü. Şu anda S&P 500, 16 Temmuz'daki rekor seviyesinden aşağıda seyrediyor.
Benzerlikler tesadüf değil. Ekonomi büyüyor ancak büyüme yavaşlıyor, ve bu yüzden Fed’in muhtemelen bu yıl faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.
2007 yılında da büyüme yavaşlıyordu ve federal fon oranı çok yıllı zirve seviyelerdeydi. Sonra Wall Street, Fed'in ekonomiyi uçurumdan geri çekmek için bir sonraki yıl gelecek faiz indirimlerini tahmin etmeye başladı.
Bu kez farklı mı?
Essaye, bu piyasanın 2007 piyasasına benzerliğini ‘en hafif tabirle endişe verici’ olarak tanımlayacak kadar ileri gidiyor ve yatırımcıların karşı karşıya olduğu belirsizliğe değiniyor. Essaye, “Bugün yatırımcıların karşı karşıya olduğu en büyük soru 'Bu sefer farklı mı?’ sorusu” diye yazıyor.
Bunun cevabını zaman dışında verebilecek kimse olmasa da yatırımcıların riskleri hesaba katması gerekiyor. Yine de kimse tam bir ekonomik çöküş öngörmüyor; uzmanlar bile nadiren böyle bir çöküşe işaret ediyor; ancak evet, ekonomi resesyona karşı savunmasız görünüyor.
Daha yüksek fiyatlar ve faiz oranları hanehalkı bütçelerini tüketmeye başlıyor; bu durum, dışarıda yemek yeme alışkanlığındaki düşüşten anlaşılıyor. Bu, diğer sektörlere yayılabilecek ve kurumsal satışlar ve kazançlar için tehdit oluşturabilecek türden bir zayıflığa işaret ediyor. Bunun S&P 500'ü zedeleyeceği ise açık çünkü piyasa değerinin çoğu, ekonomideki değişikliklere daha duyarlı olan teknoloji dışı sektörlerden geliyor.
Peki yatırımcıların ne yapması gerekiyor? Bu noktada iki seçenek ön plana çıkıyor: Öncelikle, neler olup bittiğinin farkında olmak ancak piyasadan hemen çıkmak için acele etmemek gerekiyor. Bir süredir piyasadaysanız, bir süre daha beklemek en iyi seçenek olabilir. İkinci seçeneğin ise agresif bir şekilde daha fazla hisse senedi satın almanın şu anda iyi bir fikir olmadığının dikkate alınması olduğu gözüküyor.
ABD’nin teknoloji hisseleri çöküşün eşiğinde mi?
Doug Kass: Borsaların çöküşü ani ve beklenmedik olacak
Resesyon yolculuğu borsalarda çöküşü de beraberinde getirecek
Charles Schwab: Borsalar son ayı piyasasındaki çöküşü hatırlatıyor
Ünlü ekonomistten felaket tahmini: Büyük çöküş 2025’te
Amerikan borsa tarihinin en büyük çöküşleri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:33)