E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Hisse senedi işlemlerinde, gerçekleşen emirlerde taraf olan aracı kurum isimlerinin gizlenmesine 2010 yılında başlanmış ve zaman içinde "kör havuz" olarak adlandırılmıştı. "Kör havuz", büyük ve kurumsal yatırımcıların, gün içinde yaptıkları işlemleri diğer yatırımcıların takip edememelerini sağlıyor. Halen uygulanmakta olan sistemde, anlık olarak işlemlerin hangi kurumdan yapıldığı görünmezken, gün sonunda belli bir ücret karşılığında veri terminalleri aracılığıyla yatırımcılarla paylaşılıyor. Uygulama başta bireysel yatırımcılar tarafından olmak üzere yoğun bir şekilde eleştiriliyor.
Edinilen bilgilere göre Türkiye Sermaye Piyasası Birliği (TSPB) Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) isteği üzerine bir anket hazırlayarak üyelerinin cevaplamasını istedi. Buna göre üyelerine, pay piyasalarında gerçekleşen işlemlerin taraf bilgilerinin anlık olarak yayımlanıp yayımlanmaması sorusunu yönelten TSPB, ayrıca hisse senedi bazında yabancı yatırımcı işlemlerinin gün sonu yayımlanması ve derinlik sayısı ile ilgili de sorular yöneltti.
TSPB'nin gerçekleştirdiği ankete katılan aracı kurumların yarısı "kör havuz"dan çıkma yönünde görüş bildirirken, diğer yarısı da şu anki uygulamanın aynen devam etmesini istediler. SPK'nın özellikle görüşlerinin alınmasını istediği en büyük 15 aracı kurumun "kör havuz" ile ilgili görüşlerinin de neredeyse yarı yarıya olduğunu aktaran yetkililer, bu durumda aracı kurumların kararsız kaldığını söylemenin yanlış olmayacağını dile getiriyor.
Borsa İstanbul kalması yönünde görüş bildirmişti
Yetkililer, birliğin 3-4 yıl kadar önce yaptırdığı benzer bir ankette üyelerin eğiliminin "kör havuz"un kalması yönünde olduğunu, o zamanki beklentinin, küçük ve orta ölçekli aracı kurumların büyük yatırımcıları bu yolla müşteri olarak kazanabilecekleri düşüncesi olduğunu kaydediyor.
Geçen sürede bunun gerçekleşmediğini, aksine küçük yatırımcı sayısında da önemli oranda azalışların olduğunu dile getiren yetkililer, geçen yıl tekrar edilen ankette "kör havuz"dan çıkma yönünde görüş bildirenlerin ağır bastığını, bu eğilimde ise yatırımcı sayısındaki azalışın ve düşen kâr marjlarının belirleyici olduğunu ifade ediyor.
Geçen yıl aracı kurumların "kör havuz"un kalkması yönündeki eğilimine karşın Borsa İstanbul yönetimi SPK'ya aynı şekilde devam edilmesi yönünde görüş bildirmiş ve bu nedenle uygulamada değişiklik yapılmamıştı.
'Bir kaç aya netleşir'
Bu sene nisan ayında Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı seçilen Himmet Karadağ, "kör havuz" konusunda SPK ile birlikte çalıştıklarını söyleyerek, "Bunun avantajları, dezavantajları var... Çok yönlü bir konu. Çalışmalar bir kaç aya kadar neticelenir." ifadelerini kullandı. Borsa İstanbul yönetiminin TSPB'nin gerçekleştirdiği anket sonuçları ile birlikte kendi değerlendirmelerini SPK'ya ulaştırması bekleniyor.
SPK Başkanı Vahdettin Ertaş da daha önce "kör havuz" ile ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. "Kör havuz"ların pek çok piyasada şeffaflıktan uzak yapıları nedeniyle son zamanlarda giderek daha fazla eleştiriye konu olduğunu hatırlatan Ertaş, sözlerini şöyle tamamlamıştı:
"Ülkemizde "kör havuz" kavramı borsada işlem sorgu menüsünde daha önce gösterilen bazı verilerin, 2010 yılından itibaren kısıtlanmasına yönelik yapılan bazı değişiklikleri ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Borsanın hisse senetleri alım-satımında yeni bir teknoloji olan BISTECH'i devreye alması ve nisan ayında borsa yönetimindeki değişiklik kapsamında, yeni yönetimden ve TSPB'den konu üzerinde son gelişmeler de dikkate alınarak ayrıntılı bir çalışma yapmasını tekrar istedik. Halen bu çalışmanın tamamlanması süreci devam etmektedir. İnşallah, tekrar konuyu değerlendireceğiz ve sermaye piyasamız için en doğru modeli belirleyeceğiz."
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Hemen şimdi kör havuzu kaldırın kaldırın kaldırın, yeter artık YETER ..
çoğu küçük şirket genel kurllardan önce MKK listesini alıp, dolandırıclara veriyor. kişilerin mükiyetine tuzak kurulması amacıyla kötü niyetli dolandırıcılık suçları için kullanılıyor. MKK kaydı komple iptal edilsin. TTK ve SPK kanunundaki hükümleri değiştirilsin. Sadece Genel kurula katılmak isteyeninelindeki hisseler deşifre olsun.. en büyük dolandırıcılık suçu burdan çıkıyor..
Öncelikle amacları piyasayı söğüşlemek olduğu aşikar olan aynı patronlara ait cok sayıdaki şirketler birleştirilmeli. Oysa tek bir şirketlede borsa amacını yerine getirebilir. Hemde daha etkili ve ekonomik olarak daha tasaruflu şekilde….. Ayrıca gözaltına koşullu oluşan şirketlere direk kayyum da atanmalı. Gözaltı, brüt takas veya eşleştirme fiat sistemi oyuncuların yatırımcıdan malları geri almak için sevdikleri uygulamalardır ve bunun koşullarını oluştururlar hep.
Kör havuz ayrı bir konu ama her hisse için azami alım satım adetleri tekrar getirilmeli.Biliyorsunuz değişklikten önce her hisse için azami alım satım adetleri vardı 25 binlik 50 bin lotluk 75 bin lotluk adetler şeklide emirler gönderebiliyordum ama şimdi limt yok parası çok olan hisse kapatıyor ky ne alabiliyor ne satabiliyor.
Adamı atıyorlar kör havuzun içine ... Sonra da kör tuttuğunu .... düdüklüyor . Yuh olsun be.
Kör havuzu kaldırılsın. buradan hükümete sesleniyorum. Biz kör müyüz ki bile bile soyulalım. Bu kör havuzu kim icat ettiyse Allah cezasını versin. Dünyada bizden başka örneği var mı bunun ?
kör havuzdan önce 1 milyon dolardan az günlük işlem hacmi yapmazdım...şimdi aylık 1 milyon dolar ya yapıyorum ya yapmıyorum...biraz yukarı yapmış tahtalarda mal almaya korkar olduk...yüzde 20 artıdan yüzde 20 eksiye aynı seansta mal veriyorlar...buna can mı dayanır...5 yılda yatırımcı niye bitti derseniz en büyük sebep bu kör havuzu...eskiden kendimizi kötü niyetli speklerden koruyabiliyorduk çünkü işlemleri yapanı görüyorduk ....ama aratık af yok ...kaçış yok...artık tecrübe ve bilgi de işe yaramıyor günlük işlem yaparken... yakında piyasa robotlara kalacak tamamen...amaç yatırımcıyı mı korumak yoksa aracı kurumu mu korumak....zaten hiç zevki kalmadı artık borsanın, kime sorsam herkes eskiyi özlüyor....haaaa ben zarar ettim de mi böyle konuşuyorum ; hayır borsadan para kazanmış ve hala kazanmakta olan bir yatırımcı olarak konuşuyorum. gelin bu hatanızdan dönün artık...çok geç olsa da dönün...kaldırın kör havuzu artık...
Yiğit Bulut kaç kere söyledi kör havuz kaldırılmalı diye ... Ama nafile değişen bir şey olmadı. Kardeşim koskoca C.Başkanı baş danışmanısın , vur masaya yumruğunu bu değişecek küçük yatırımcının aleyhine diye ... Alnından öpeyim senin.
kor havuz biter topal havuz başlar.amaç ky korumak olmayınca herşeyi beklenir.bunlardan ky kalmıyacak borsada bitirdiniz....
Kör havuzu yapanlar , küçük yatırımcıdan aldıkları ah ile kendileri de kör oldu. Ramazan mübarek günde . O havuzun içine kendileri düşer inşallah !
Birisi kapalı kapılar ardında iş çeviriyorsa , küçük yatırımcı niye gelsin para koysun borsaya ?
"Körler sağırlar birbirini ağırlar" yaptınız borsayı . İnsanlar görmediği malı alır mı ? Moda bile öyle değil midir. Birinin giydiğini görürsün beğenir sen de alırsın.
İşlemler şeffaf olmalı ki daha çok yatırımcı gelsin. Kimse karanlıkta yürümek istemez beyler , önünü görmek ister ... Kim ne yapıyor , ne alıyor , ne satıyor ... pazarda bile böyledir bu ...Bilmeyene duyrulur ...
Kör havuzun devam etmesini isteyen aracı kurumların isminin açıklanmasını istiyorum. Kimmiş bu aracı kurumlar görelim ... Bizlerde ona göre tavır alırız !!! Ayıptır , kör havuz mu olur hiç ? Resmen bizim aleyhimize bir durum bu ...
görünmemesi daha iyi. yerli yatırımcı daha az işlem yapar. şahsen eskiden yüzeysel işlemleri görmek beni heyecanlandırıyor ve çok işlem yapıyordum. sonuçta kaybediyordum. sonrasında işlemleri görmeyince temettü hisselerine geçtim. şimdi işlem yapmadan temettü almak güzel
BİRLEŞME ????? SONUÇ HERHALDE YAKLAŞMIŞTIR..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:08)