''ARANAN NEDENİ YELLEN VERECEK Mİ?
Jeopolitik risklere ilişkin gelişmeler, içerde imalat sanayinde beklenmedik daralma, Cumhurbaşkanı adaylığı ve TCMB tutanaklarının konuşulduğu bir günü geride bıraktık. İktidar partisinin Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan olarak açıklandı. Günün beklenen/tahmin edilen ama yine de en çok konuşulan gelişmesi buydu, bundan sonraki süreçte ise Başbakan Erdoğan’ın yerine kim geleceği yeni ve önemli bir gündem maddesi olarak konuşulmaya başlayacak..
Bu gündem dışında günün başına dönecek olursak önceki gün 78,500’ün hemen altında kapanan ve dün sabahki yatay açılış sonrası bu seviyenin üzerini yeniden deneyen BIST100’de imalat sanayinde beklenmedik daralma ile bu seviyenin kalıcı olamadığını söyleyebiliriz.. HSBC tarafından hesaplanan imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) rakamı beklenmedik şekilde 50 eşik seviyesinin altında 48,8’e geriledi ve bu şekilde Temmuz 2013'ten bu yana ilk daralma sinyalini vermenin yanında bir de Ağustos 2011 verisinden bu yana en düşük ölçüme işaret etmiş oldu. Yeni sipariş sayısında hızlanan azalma, düşen fabrika çıkışları ve kapasite baskısı olmadığından, firmaların girdi stoklarını azaltmak çabasıyla Temmuz 2013’ten bu yana ilk kez satın alma faaliyetlerini azaltması verideki geri çekilmede etkili..
Açıklamada imalat sanayinde toparlanma trendinin tersine döndüğüne işaret ettiği notunun şu aşamada erken olduğunu düşünüyoruz. Zira satın alma yöneticileri ile yapılan ankette firmalar azalan talebi piyasa koşullarına özellikle de Ortadoğu kaynaklı jeopolitik belirsizliklere bağlıyor. Her ne kadar Irak problemi şu aşamada hemen çözülecek gibi durmasa da bir trend dönüşünden bahsetmeden önce daha fazla kanıt görmek gerektiğini düşünüyoruz..
Jeopolitik risklere karşı temkinli olma ama yine de izlemede kalınma düşüncesi Para Politikası Kurulu’nca da benimsenmiş desek yanlış olmaz. Dün açıklanan PPK tutanaklarında gördük ki Kurul, Irak’taki gelişmelerin kalıcı hale gelmesi durumunda ihracatın büyüme katkısını yavaşlatabileceğini, artan petrol fiyatlarının kalıcı hale gelmesi halinde ise enflasyonu sınırlı da olsa etkileyebileceğini öngörürken şu aşamada bir politika reaksiyonu vermeyi uygun bulmamışlar, gelişmelerin takip edilmesi gerektiğini düşünüyorlar.
Bunun yanında dikkati çeken bir diğer unsur da gıda ve kur kaynaklı birikimli enflasyon etkisinin 6,5 puan olduğu notu ki kur kaynaklı etkilerin azalmaya başlamasının kayda değer etkiler yatabileceğini sadece bu rakama bakarak söyleyebiliriz. Ama elbette hem ihracat tarafından cari açık ve büyümeyi hem de enerji ve kur tarafından enflasyonu etkileme potansiyeli olan bu riskleri yakından izlemeye devam etmemiz gerekiyor. Ayrıca ne yazık ki risklerimiz Irak’la da sınırlı değil. Bizi yakından ilgilendiren Irak dışında tüm gelişen piyasaları etkileyen Ukrayna tansiyonu da yeniden artmaya meyilli durumda. Ateşkes sona erdi ve Rus yanlısı ayrılıkçılara Ukrayna ordusu müdahaleye başladı. Eğer beklenildiği gibi çatışmalar şiddetlenirse ruble öncülüğünde gelişen ülke para birimlerinde yeniden satış baskısı görmemiz hiç de şaşırtıcı olmayacaktır.
Günün ilk yarısında da son günlerdeki modunu bozmayarak dar bir bantta seyrini koruyan BIST100 endeksinde, iktidar partisinin Cumhurbaşkanı adayını açıklamasının ardından Başbakan Erdoğan’ın yerine kim geleceği konusunda bir sinyal alamamanın belirsizliği ve sonrasında buna eklenen Ukrayna geriliminin artmaya yeniden başlaması ile ikinci seansta 78,000 desteğinin de altına bir gevşeme hareketi takip ettik ki sabah saatlerinde 2,1160’lara kadar inmiş olan DolarTL de yeniden 2,13 sınırına dek yükseldi. Gün içinde hareket bandını aşağı yönlü genişleten BIST100 endeksinde 78,000’de de tutunamama ile hızlanan satışlar 77,000 puanın hafif altına sarkan bir gevşemeye neden oldu, bu noktada izlememiz gereken seviye 77,000 ana desteği..
Bugünün gündemine bakıldığında; haftanın başından beri üzerinde durduğumuz iki önemli gündem olan Yellen’ın konuşması ile TÜFE verisinden ilki gerçekleşiyor olacak. FED Başkanı Yellen’ın Washington’daki IMF konferansında para politikası konulu bir konuşma yapması bekleniyor. Konuşma TSİ 18.00’da başlayacak, biz reaksiyonu izleyen günde görmüş olacağız. Son dönemde gelişen piyasaların ABD ekonomisindeki gelişmelere ve bunun FED politikalarına olası yansımalarına oldukça hassaslar ve verilebilecek olası politika sinyalleri önemli olacak. Yurtiçinde de Ukrayna gerginliğinin yeniden artma riski taşıdığı ortamda Moody’s’in dikkat çektiği Irak tansiyonunun TCMB tutanaklarında da görülmesi sonrası Yellen’ın bu belirsiz tabloda aranan yükseliş nedenini verip vermeyeceğini, yoksa umutların baz etkisiyle de kayda değer geri çekilmesi beklenen TÜFE’ye mi kalacağını izliyor olacağız.. ''
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.