E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyor
17 Ekim 2024 - 08:00 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı açılış yapması bekleniyor

Goldman Sachs, ABD Merkez Bankası'nın Kasım 2024'ten Haziran 2025'e kadar art arda 25 baz puanlık faiz indirimleri yaparak nihai faiz oranını %3,25 – 3,5 aralığına çekmesini beklediğini açıkladı.

ECB Başkanı Lagarde: Avrupa, zorlukları değişim için itici güç olarak kullanmalı.

Cleveland Fed, yayınladığı raporda, kira enflasyonunun bir süre daha tüketiciler üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini ve bu durumun Fed'in genel enflasyonu %2'ye geri getirme konusunda devam eden zorluklara işaret edebileceğini belirtti.

IMF, ekonomik reformlarda geniş toplumsal desteğe ihtiyaç olduğunu belirterek, politika yapıcıların, büyümeye yönelik reformları tasarlarken güven ve kamuoyu desteği oluşturmak için etkili iletişimi benimsemesi gerektiğini ifade etti.

Ne olacak?

TCMB faiz kararı bugün yayımlanacak.
ECB faiz kararı bugün açıklanacak.
Euro Bölgesi’nde bugün TÜFE verileri açıklanacak.
ABD’de bugün İşsizlik Maaşı Başvuruları, Perakende Satışlar, Sanayi Üretim Endeksi ve Kapasite Kullanım Oranı verileri açıklanacak.
NATO Savunma Bakanları Brüksel'de toplanacak.
ABD Başkanı Biden, Almanya Ziyaretini yarın gerçekleştirecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, haftaya ABD’de önemli bankalarla bir araya gelineceğini açıkladı.

Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz

BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz. BİST100 endeksi geçtiğimiz işlem gününü 96 puan yükselişle 8.956 seviyesinden tamamladı. Son iki günde endeks 257 puan yükseldi. Kısa vadeli bu yükselişte trend değişimi algısının erken olduğunu düşünüyoruz.

Eylül ayı enflasyonun beklentilerin üstünde gelmesiyle gözler bugünkü TCMB faiz kararına çevrildi. Politika faizinde Ekim ayında değişiklik olacağını düşünmüyoruz. (%50) Daha önce ekonomi yönetiminin vurguladığı 'aylık bazda enflasyonun düşmesi' durumunun Eylül ayında eğitim harcamaları öncülüğünde gerçekleşememesinden kaynaklı olarak faiz indirim beklentileri de ay bazında ötelendi. Konsensüs beklentiler faiz indirimlerine 2025 yılında başlanacağı yönünde. Bizim beklentimiz ise Ekim ayı enflasyon verileri ardından neredeyse kesinleşecek olsa da hala Aralık ayında ufak da olsa faiz indiriminin olabileceği yönünde.

Özetle; Bu süreç içerisinde makroekonomik verilerle birlikte Ekim ayı enflasyonu da daha da merak uyandırıcı hale geldi. Aylık bazda %1,5'un üstünde gelebilecek Ekim ayı enflasyon verisi olursa Aralık ayındaki beklentimiz 2025'e de sarkabilir. Yabancı kurumlarda benzer görüşlere hakim. Morgan Stanley, UBS, Barclays, JP Morgan ve BBVA gibi kurumlar, Eylül enflasyonu sonrasında TCMB'nin faiz indirimi beklentilerini ay bazında öteledi.

Morgan Stanley raporda Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörü ile ilgili çeşitli konuların ele alındığı rapor yayımladı. Rapordaki ana başlıklar ise;

Faiz İndirim Beklentisi: Raporda, Türkiye’de faiz indirimlerinin Ocak 2025’te başlaması ve 2025 yılı ilk yarısında toplamda 1500 baz puanlık faiz indirimi bekleniyor. (Haziran %35) Bu süreçte enflasyonun daha yavaş düşmesi ve sıkı para politikalarının devam etmesi öngörülüyor.

Bankacılık Sektörü: Türk bankalarının 2025 yılında karlılığının artacağı belirtiliyor, ancak bu toparlanmanın daha önce öngörülenden daha geç gerçekleşeceği ifade ediliyor. Bankaların marjlarındaki iyileşmenin 2024’ün son çeyreğinde başlaması beklenirken, 2025 yılında ise daha
güçlü bir toparlanma öngörülüyor.

Enflasyon: Enflasyonun 2024 yılı sonunda %43,5 ve 2025 yılı sonunda %25,2 olacağı tahmin ediliyor. Özellikle ekim ve kasım aylarında enflasyonun düşmesi beklenirken, ocak ayında maaş ve fiyat ayarlamaları nedeniyle geçici bir artış olacağı vurgulanıyor.

Döviz Kuru: Türk lirasının tahmin edilenden daha güçlü bir performans sergileyebileceği ve 2025 yıl sonu için USD/TRY kurunun 45 seviyelerinde olabileceği belirtiliyor.

Mali Konsolidasyon: 2025 yılı itibarıyla mali konsolidasyonun hızlanması ve deprem harcamalarının
azalması bekleniyor. Bu durum, mali disiplini olumlu etkileyebilir ve Türkiye’nin kredi notu açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Günün önemli şirket haberleri 17/10/2024Günün önemli şirket haberleri 17/10/2024

 

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildiGözler Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi

 

Borsa İstanbul 3 hisseyi daha tedbir kapsamına aldıBorsa İstanbul 3 hisseyi daha tedbir kapsamına aldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)