E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Gün itibariyle veri bakımından sakin bir fiyatlama takip ederken, Dolar endeksinde bir miktar geri çekilmenin ön planda olduğu bir tabloda haftaya başlangıç yaptık. Yurtiçinde EKK toplantıları gündemin ana unsurunu belirlerken, küresel ekonomide Fischer ve Draghi'nin açıklamaları gün içi fiyatlamada etkinlik gösterdi.
FED başkan yardımcısı Fischer'ın mali politikalara tam gaz destek verdiğini gördük. Donald Trump'ın başkan seçilmesi sonrası yeni bir ekonomik hava kazanan ABD ekonomisinde büyümeye yönelik iyimser beklentiler artıyor. Bir yandan faizlerin daha rahat bir şekilde artırılacağı beklentisi ile derin bir nefes alınıyor. Ancak ilerleyen vadelerde bu iyimser görüntünün devam edip etmeyeceği oldukça önemli olacak. Altyapı ve eğitim harcamalarının artmasını desteklediğini ifade eden Fischer, bütçe konusunda da tedirgin bir hava gösteriyor. Bu konuda oldukça titiz olmak zorunda olan ABD ekonomisi yetkilileri, kamu borcunun GSYİH'ya oranının yüzde 104'lere ulaştığı ortamda, hem bilançoyu eritmek hem de, büyüme enflasyon faiz denkleminde dengeleri elde tutmak zorunda kalacak gibi duruyor.
Draghi, varlık alımlarının süreceğinin sinyalini verdi. Euro ise, haftaya Merkel'in yeniden seçime gireceği vaadini alması sonrası iyimser bir başlangıç yaparken, yeniden Draghi ile birlikte yönünü aşağı çevirdi. ECB Başkanı Draghi, Avrupa Parlamentosunu yaptığı sunumda ayrıca, büyümenin teşvik edici politikalar sayesinde yakalanacağını ifade etti ve 8 Aralık ECB toplantısında olası bir tapering senaryosunu da rafa kaldırmış gibi bir görüntü sergiledi.
Yurtiçinde ise gözler Ekonomi koordinasyon kurulu kararlarında olacak. Geçtiğimiz hafta 3.40 seviyesinin üzerinde bir kur görmemiz sonrası Başbakan Yıldırım liderliğinde toplanan kurul, Dolar'ın bir miktar geri çekilmesine olanak sağlamıştı. Aynı etkiyi dün de gördük diyebiliriz. Perşembe günü önemli bir karar verecek TCMB'nin atacağı hamle öncesi beklentileri etkileyebilecek bu toplantı, kurlar faiz ve Borsa adına oldukça önemlii bir fiyatlama yaratacaktır. Gün itibariyle ayrıca ABD'den gelecek mevcut ev satışları verisi önemli olacaktır.
EURUSD
Geçtiğimiz haftaya kıyasla yeni haftaya sakin bir başlangıç yaptık. Gün içerisinde açıklamalarda bulunan ve parasal teşviğin ekonomik hedeflere ulaşılana kadar korunacağını ifade eden Draghi önceki konuşmalarına benzer şekilde yapısal reformlara değindi. ABD cephesinde ise Fed'in iki numaralı ismi Fischer, yeni başkan Trump ile birlikte gerçekleştirilmesi beklenen altyapı harcamalarının ekonomik hedeflere ulaşma adına iyi bir hamle olduğuna inandığını dile getirdi. Paritede ise 1.06 seviyesinin etrafında kararsız seyreden bir hareketlilik ile karşı karşıyayız. Eğer paritede yeniden baskı artacak olursa 1.0520 desteği sert düşüşlerin yeni durağı olabilir. Toparlanmalarda ise gözler 1.0710 - 1.0700 aralığında olacak. Bu seviyeler geçilmedikçe paritedeki göreceli satışlar devam edebilir. Yeni günde ise ABD'den açıklanacak olan konut satışları verisi gün içi fiyatlamalarıı etkileyebilir.
ALTIN
Değerli metalde haftanın ilk işlem gününde gelen tepki alımlarıyla birlikte, sınırlı da olsa yukarı yönlü hareketin hakim olduğu bir günü geride bıraktık. Veri akışı bakımından değerli metalde hareketliliğe neden olabilecek herhangi bir veri bulunmazken, bugün ABD'den açıklanacak olan mevcut ev satışları verisi altın fiyatlarında hareketliliğin artmasına neden olabilir. Altın fiyatlarında asıl odak noktası ise Çarşamba günü açıklanacak olan FOMC tutanaklarının içeriği olacak. Teknik olarak baktığımızda, 1210 dolar kritik seviyesinin üzerinde fiyatlanan altın fiyatlarında ilk direnç 1219 dolar seviyesinde bulunuyor. 1219 doların aşılması durumunda bir sonraki hedef fiyat 1233 Dolar direnci olabilir. Geri çekilmelerde ise 1202-1198 destek bandı oldukça önemli. Bu desteğin kırılması durumunda satışların hız kazandığını görebiliriz. Bu durumda ilk takip etmemiz gereken destek 1181 dolar seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.
BRENT PETROL
OPEC ve OPEC dışı üreticilerin 300 Kasım'daki toplantıda anlaşmaya varacağı beklentisi petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor. Geçen haftaki görüşmelerden net bir sonuç alınamadı fakat İran ve Rusya'nın üretici ülkeler arasında yapılacak anlaşmayı desteklediklerini ifade etmeleri, zayıf olan anlaşma beklentilerini tekrardan yükseltti. Anlaşmanın önündeki tek engel, hangi ülkenin ne kadarlık bir üretim kesintisinde bulunacağı. Cezayir görüşmelerinde kartelin günlük üretimini 32.5 milyon varilde sabitlemesi kararlaştırılmıştı. Fakat aradan geçen iki aylık sürenin ardından ülkelerin üretim kotalarına yönelik bir plan üzerinde halen uzlaşılamadı. Nijerya ve Libya'nın anlaşmadan muaf tutulma isteği kabul edilse de İran ve Irak'ın istekleri konusunda pazarlıklar sürüyor. Bu iki ülke kaynaklı sorunun da hallolması halinde OPEC ve OPEC dışı üreticiler Viyana'da anlaşmaya varabilir. Teknik olarak ise 49 doların üzerine çıkan Brent petrolde bu seviyenin üzerinde kalınması oldukça önemli. Hareketlilik bu seviyenin üzerinde devam ederse 49.60-50.00-50.50 seviyeleri görülebilir. Geri çekilmelerde ise 48.00-47.50 aralığı aşağı yönlü geçilirse 47.00-46.30-46.00 seviyeleri takip edilebilir.
GBPUSD
Geride bıraktığımız günde kurda veri akışında sakin bir gün olsa da fiyatalamalar oldukça hareketliydi. Ani bir yükselişle 1.25 seviyesini test eden hareket bir miktar gevşeyerek 1.2450 seviyesinin üstünde dengelendi. İngiltere Başbakanı May İş dünyası ile görüşmeler yaparak yeni yatırımları teşvik etmeye çalışırken maliye bakanı Hammmond da yaptığı açıklamada yeni mali politikanın yatırımlara odaklanacağını ifade etti. Bugün ise İngiltere'den Ekim ayı kamu ve özel sektör borçlanma verileri açıklanıyorken, ABD tarafında ise konut verileri var. Kurda ise fiyatlamalar Çarşamba günü İngiltere'de açıklanacak olan yeni mali politika ve Trump politikaları beklentileri üzerinden oluşuyor. Teknik olarak ise kurda 1.2500 seviyesi yukarı yönlü aşılırsa 1.2550 -1.2600 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Satıcılı seyirdde ise 1.2450- 1.2400 -1.2350 seviyeleri destek olarak çalışabilir.
USDTRY
Haftaya yükseliş ile başlayan kur dolar endeksindeki gevşeme ve yarın yapılacak EKK öncesi gevşiyor. Cuma günü yapılan EKK sonrası gerekli önlemlerin alınacağı açıklandı. Ancak genel olarak Merkez Bankası'nın faiz artıracağına ilişkin bir açıklama ve bir beklenti yok. Geçtiğimiz toplantıda yükselişin küresel kaynaklı olduğunun söylenmesi, Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısında faizlere dokunmayacağı ihtimallerini artırıyor. ZK ve ROK müdahalelerinin kurdaki tansiyonu düşüreceğini düşünmüyoruz. Kurda 3.35 önemli destek. Altında ise bir önceki zirve seviyesi olan 3.30 bölgesi kuvvetli destek. Merkez Bankası'nın kura müdahale etmemesi durumunda yükseliş hareketi yeniden başlayabilir. Endeks ise faizlerdeki yükseliş tarafından baskılanıyor. 76 bin 100 seviyesinin altıda satış baskısı devam edebilir. 75 ve 74 bin seviyeleri önemli destek.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Nabza göre şerbet her zaman iyidir. ytd.
faiz artmalı yoksa dolar 3.70 tl olur.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsagundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsagundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsagundem.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsagundem.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:03)