E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yabancı yatırımcının Borsa İstanbul'daki çıkış süreci hızlandı. Son olarak, Borsa İstanbul Pay Piyasasında mayıs ayında yabancı yatırımcılar 885,2 milyon dolar net satım yaptılar.
Böylece yabancıların üst üste altıncı ayda da net satış tarafında yer aldılar. Yıl başından bu yana satışları 2,1 milyar dolara çıkarken, son 5 yıldaki yabancı çıkışı 10 milyar dolar civarında gerçekleşti.
Yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul'dan çıkış süreciyle birlikte hisse fiyatları düşen dev şirketler ucuz buldukları kendi hisselerini geri alma yoluna gitti. Öyle ki son 1 yılda bugünkü değeri yaklaşık 10 milyar lirayı bulan hisse geri alımları olduğu görüldü. Bu geri alımlar bir yandan Hisse senedi piyasasına da can suyu olurken diğer yandan şirketler de kimilerinde sermayelerinin yüzde 20'sine kadar olan hisselerini ucuz buldukları fiyattan yerine koyarak farklı bir yatırım anlayışını benimsedi.
En büyük geri alımı Arçelik yaptı
Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, şirketlerin yaptığı her geri alım piyasaya yeni kaynak girişi anlamına geliyor. Geri alımlar nominal olarak 121 milyon liralık pay anlamına gelirken bu geri alımları yapan dev şirketlerin 22.8 milyar liralık sermayelerinin yüzde 0.52'sine denk geliyor. Sermayesine oranla en büyük geri alımı ise son 1 yılda Arçelik yaptı. Arçelik 765 milyon lira olan sermayesinin yüzde 10'una denk gelen 67.3 milyonluk nominal payını geri aldı. Tutar olarak bu pay bugünkü hisse değeri ile yaklaşık 5 milyar liraya denk geliyor.
Sermayesine oranla en büyük geri alımı ise Qua Granit yaptı. Şirket daha önce halka açtığı sermayesinin yaklaşık yüzde 21'ini geri aldı. Sabancı Holding, Şişecam, BİM, Doğan Holding ve Koç Holding'in yüklü geri alımları da dikkat çekti.
BBVA, gönüllü olarak Garanti hisselerini geri aldı
Şirket hisseleri ucuz olunca şirket değerini en iyi kendileri bilen şirketler fırsat bilip kendi hisselerine yatırım yaparken bunların başında İspanyol BBVA geliyor. BBVA, Garanti hisselerini piyasadan değil çağrı yaparak gönüllü olarak geri aldı. BBVA Garanti Bankası hisselerinin tamamını geri almaya talip oldu. Garanti BBVA’da ana ortak BBVA’nın payı, tamamlanan gönüllü pay alımı sonunda yüzde 36.1 artarak yüzde 86’ya kadar çıkmıştı.
Gönüllü Pay Alım Teklifi sürecine toplam 3.223 yatırımcının katıldı. Süreç kapsamında BBVA, Garanti BBVA'nın toplam sermayesinin yüzde 36,12'sine tekabül eden 1.517.195.890,189 nominal değerli payını satın alımı gerçekleştirdi. Söz konusu paylar için BBVA tarafından ödenen toplam tutar ise 22.757.938.352,85 TL oldu.
Bu arada, Borsa İstanbul yabancı takas oranı son açıklanan verilere göre yüzde 35 seviyelerinin altına geriledi.
Sadece Türkiye değil geri alım süreci dünyada da revaçta
Nitekim Goldman Sachs Investment Bank, 2022 için S&P 500 endeksindeki şirketlerin yaklaşık 1 trilyon dolarlık hisse geri alımı yapacağını tahmin ediyor. Amerika'da son yıllarda hisse senedi rallisinin nedenlerinden biri büyük ölçüde şirketlerin kendi hisselerini satın alma kararlarından kaynaklanıyor.
S&P 500 endeksini oluşturan şirketler, 2020 yılı için karşılık gelen tutar 520 milyar dolar iken, 2021 yılında kendi hisselerinin geri alımına 880 milyar dolar yatırım yaptı.
ABD bankaları, şiddetli resesyona hazır
En fazla açığa satış yapılan hisseler 23/06/2022
Yatırımcı ilgisinin arttığı 10 hisse (24/06/2022)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İşbankası allah belanızı versin. Şişe toplamayı bırak isfin topla. Şişe kadar başına şişe düşsün
Arçelik toplam alımın yarısını tek başına yapmış arkasında şişe cam ve qua granit var ilk üç toplamı 8 milyar ediyor yami geri kalanların hepsi 2 milyar tl olmuş ki hiç bir şey değil borsanın genelini alırsak.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:55)