E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, 2019'da yatırımcının "yatırım fonu" dediğini anlatıyor. Yatırım fonlarının tüm alanlarda büyüme gösterdiğine dikkat çekiyor. Mevduat faizindeki düşüşle birlikte yatırımcının risk alma iştahının arttığım anlatan Ersarı, "Borsada faiz düşüşüne duyarlı sektörler öne çıkacak" diye konuşuyor.
2019, piyasalar açısından merkez bankalarının politika faizindekideğişimler ve jeopolitik gelişmelerin etkisinde tamamlanıyor. Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı yine ABD Merkez Bankası’nın (FED) güvercin tutumla parasal genişleme hamlelerinin etkisiyle gelişmekte olan piyasalara olan ilgi, önemli gündem maddeleri oldu. Türkiye’de önden yüklemeli olarak Merkez Bankası’nın son üç toplantısında yaptığı faiz indirimleri, yatırım tercihlerinde belirleyici olan bir diğer faktördü. Yılın son ayma girerken piyasalarda toparlanma eğiliminin olduğu görülüyor.
Bundan büyüklüğünü yöneten Ak Portföy’ün genel müdürü Mehmet Ali Ersarı ile konuştuk. 2019 yılında yatırım fonları pazarına yatırımcının önemli sonraki süreci 40,6 milyar TL fon bir teveccühünün olduğunu ifade eden Ersarı, sorularımıza şu yanıtları verdi:
2019, yatırım araçları açısından nasıl geçti? Öne çıkan yatırım araçları neler oldu?
2019 yılında yatırımcı ‘yatırım fonu’ dedi. Bu pazar yılbaşından bugüne 48 milyar TL’den 98 milyar TL seviyelerine geldi ve yüzde 100 civarında büyüdü. Toplam portföy yönetimi sektörü büyümesi ise yüzde 40 civarında gerçekleşti ve 245 milyar TL’ye ulaştı. Yatırım fonları tüm alanlarda büyüme gösterdi ama daha fazla dikkat çeken alanlar, para piyasası fonları, alternatif yatırım fonlarından serbest fonlar, Eurobond fonlar oldu. Bu alanlar genel olarak 2019’un yatırım temalarıydı. Böyle bir yılı geride bıraktık. Sektör yüzde 40 büyüme gösterirken Ak Portföy olarak bugüne kadar yüzde 60’a varan bir büyüme yakaladık. 40,6 milyar TL bir portföy büyüklüğü yönetiyoruz. Bu rakam, aslında Türkiye’deki büyük bankaların Hazine birimlerinin yönettiği ortalama varlık büyüklüklerine denk geliyor. Yani portföy yönetim sektörünün finansal sistem içindeki ağırlığı, hissedilebilir noktalara geliyor.
Özellikle yatırım tercihinin mevduat olduğu görülüyor. Mevduat faizlerindeki düşüşün yatırım tercihlerine yansıması nasıl oldu?
Yatırımcı, yatırım fonu alma konusunda bir teveccüh gösteriyor, bunu net olarak görüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda da mevduat tek haneye düştüğünde, müşterinin yatırım fonu olarak ne alabilirim sorusunu daha çok sormaya başladığını görmüştük. Dolayısıyla mevduat faizlerindeki düşüş, sadece yatırım fonlarına değil yatırım araçlarının geneline olan ilgiyi artırıyor. Mevduatta getirinin düşmesiyle yatırımcının risk alma iştahıyla alternatif yatırım araçlarına olan ilgisinin arttığını görüyoruz.
Artan ilginin Borsa İstanbul’a yansımasını değerlendirir misiniz? Yatırımcının borsaya ilgisinin arttığını görebiliyor musunuz? Yıl sonunda bir ralli olur mu?
Pay piyasasına ilginin hala düşük olduğunu görüyoruz. Yatırım fonlarında da hisse oranının düşük olduğunu söyleyebilirim. Yıl sonu yükselişine ortam var gibi gözüküyor. Çünkü genel olarak beklentiler daha öngörülebilir. Bu nedenle yılın sonlarında TL varlıklara girişlerin ve değerlemelerin arttığını görebiliriz. Yabancı fonların ilgisinde artış ve hisse senedi değerlemelerinin ucuz olması, bu hareketi destekleyebilir. Faizin düşüşüyle birlikte faize duyarlı perakende, tüketim, otomotiv sektörlerinde, bankacılık hisselerinde hareketler görebiliriz.
Yurt dışından yabancı fon akışında sorunlar yaşadığımız bir süreç yaşadık. Bundan sonra ne olur?
Öncelikle şunu belirtmeliyim: Emeklilik fonları tarafında OECD ülkeleri arasında çok iyi bir sırada değiliz. Büyüklükler GSYİH’ye göre hala çok küçük. Burada, yerli kurumsal yatırımcı payını büyütebilirsek piyasalarda yabancı yatırımcı eksikliği daha az hissedilecek. İkinci olarak Ağustos 2018’den başlayarak 2019 ilk çeyrek sonuna kadar ciddi dalgalanma yaşadık ama sonrasında piyasalarda önemli bir dengelenme oldu. 2020’de bol likidite ortamının devam etmesiyle varlık sınıfları iyi performans sergileyecektir. Gelişmekte olan piyasaların buradan aldığı payın 2019’a göre daha fazla arttığı bir süreç olacaktır. Türkiye özelinde de yüksek iskonto oranlarıyla daha fazla yabancı fon çektiğimiz bir dönem olacaktır.
Dünyada parasal genişleme süreci devam edecek mi?
2019, aslında çok sürpriz bir yıl oldu. Geçen yıl bugünlerde bu görüşmeyi yapsaydık, “FED dört kez faiz artıracağını söylüyor”, derdik. Bırakın faiz artırımını bu yıl FED üç kez faiz indirdi. Bu gün gelinen noktada ise FED’in son toplantısında verdiği mesaj, faiz indiriminde biraz daha bekle-göre geçtiğini gösteriyor.
TCMB aralık ayında faiz indirimi yapar mı?
Merkez, çok sert düşen enflasyonla birlikte önden yüklemek olarak politika faizini yüzde 24’ten yüzde 14 seviyesine kadar çekti. Enflasyon beklendiği gibi sert düştüğü için MB’nin tahminleri yerinde oldu. MB’nin faiz indirimlerine aralık ayında da devam edeceğini düşünüyorum. 150 bp bir indirim olur diye düşünüyorum. MB, beklentileri son toplantısında biraz törpüledi, bundan sonraki indirimlerin daha ölçülü geleceğini söyledi. Piyasa beklentileri, fiyatlamala- ra bakıldığında 150 bp’ye işaret ediyor.
Döviz mevduatlarda bir çözülme bekliyor musunuz? Bu birikimin sermaye piyasalarına kayması nasıl olur?
Yabancı para mevduatlar, TL’ye çevrilmeden de sermaye piyasalarına ve reel sektöre dönebilir. Yatırımcının TL’ye dönmesi konusunda ise zaman gerekiyor. Geçmişte de bunu gördük. Özellikle kurda yükselişler olduğu dönemde yatırımcının tercihi dövize dönüyor, stabil dönemlerde ise yavaş yavaş TL varlıklara dönüyorlar. Bu bir günde olmuyor, zaman gerekiyor.
Döviz tarafında beklentiniz nedir? Kurda yukarı yönlü hareketler görür müyüz?
Yabancı para tasarrufların oranı yüksek. Cari açık bir süredir fazlaya döndü. Yabancı yatırımcıların Türkiye’deki yatırımları da çok yüksek değil. Dolayısıyla kur tarafında yükseliş beklemek doğru değil. Artık daha stabil bir döviz piyasası bekliyoruz. (Talip Yılmaz / Capital)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Aselsanla Halkbank nasil bu kadar ucuz kaldi cok ilginc
Çok inginç Aselsan habire sipariş üstüne sipariş alıyor borsada çok sönük.
Tskb şekerbank
Şeker nereye kadar gider.
Halkbank ve aselsan hariç
Borsayla ilgili olumsuz yazanlar,vur kaççı,onlar kaybetmeye mahkum.2002 yılında arkadaşımın aldığı 15800, lira değerindeki 2000 lot Tüpraş'ın bu gün ne olduğuna bakın,ona göre değerlendirin.
Ogün üsküdar bağlarbaşında 7.000tl (milyon sıfır atılmadığı için) idi daire fiyatı şimdi500-600bin
Yol göstermeyin,bozgunculuk yapmayın herkes parasını istediği gibi değerlendirsin.İnsanları korkutuyorsunuz yabancı bekleyip parsayı topluyor.Sonra da ,yabancı sömürüyor diye ağlaşıyoruz.
Borsa krizi geliyor.
Nerden bildin,falcı msın?
Turizm hisseleri uçar,,,tektu-maalt-merit.
Finansal kiralama şirketleri öne çıkar. İsfin garfa vakfn
Borsa 101-102 bine düşer. Orda banka alınır
BORSAYA DEVAM KAZANMAYA DEVAM.
En karlı bankalar çıkar yabancı şimdiden banka hissesi toplamaya başladı ucuz hisseleri kimse kaçırmaz işlemler yükseldi iki sat altdan beş al 2017 den beri uyuyan hisseleri takibe almak lazım
Tskb çok güzel
Devlet var vadandaşın refahı için çalışır. Devlet var vadandaşın cebini nasıl boşaldırım .. Alavere dalavere
Bizimki hangisi ?
Herkesi borsaya yönlendirip vurgun peşindeler...aman dikkat
Aman slha siz borsaya gitmeyin.Bitcoinci safiye var çiftlik banklar var oralara gidin borsa kumar.
Kesinlikle dogru
bankalar yükselir ilt
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:19)