E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul'da bir aydır devam eden düşüş, yatırımcıların moralini olumsuz etkiledi. Uzmanlar, gerçek bir toparlanma için önce kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin ve ardından vereceği mesajların kritik olduğunu belirtiyor. Ayrıca, yükselişi tetikleyecek diğer bir önemli faktörün de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine başlaması olacağı ifade ediliyor. Ancak, faiz indirimine yönelik beklentilerin yıl sonuna işaret etmesi de endeks üzerinde baskı yaratıyor. Uzmanlar, TCMB'nin atacağı her adımın piyasalar tarafından yakından izleneceğini vurguluyor.
Dünya'dan Birol Bozkurt'un haberine göre, Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) 31 Temmuz’da politika faizini ani bir şekilde artırması sonrası yaşanan sert düşüşün ardından toparlanmakta zorlanıyor. Buna ek olarak beklentilerin altında gelen bilançolar ve Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa ettiğine yönelik çıkarılan spekülatif haberlerin de etkisiyle endeks 9 bin 600’ün altına kadar çekildi. Dün de açılıştan itibaren zayıf bir seyir izleyen endeks, öğleden sonra toparlanarak günü yüzde 1,91 artışla 9 bin 7248 puandan tamamladı. Bu zamana kadar açıklanan 145 bilançodan yarısı bile reel anlamda büyüme kaydetmiş değil. Ekonomik büyümede daralma olması ve şirket kârlılıklarının azalması endekste yaşanan düşüşün en önemli mimarı arasında gösteriliyor.
“Bilançolardaki zayıflık endeksi baskılıyor”
Borsanın endeksi yukarı taşıyacak bir dinamik bulmakta zorlandığını söyleyen Stratejist Selçuk Gönençler, “Özellikle Türkiye’nin büyüme hormonlarındaki durgunlaşma, endeks üstündeki en büyük baskıyı oluşturuyor. Son dönemde gelen bilançolardaki zayıflık, özellikle endeksi ve hisseleri baskılıyor. Birkaç tane iyi gelen bilanço dışında çok fazla iyi gelen bilançoyu göremiyoruz. Bu süreç özellikle bundan sonra Borsa İstanbul’u ne destekleyebilir dersek faiz indirim sürecine yaklaşılması veya piyasanın faiz indirimin kokusunu almasıyla beraber bunu bir beklenti anlamında fiyatlamaya başlayacaktır. Dolayısıyla önümüzde bizi besleyebilecek önemli bir etken olacaktır” diye konuştu.
Uzmanlar teknik olarak BIST100 endeksinde kritik olan 9550 seviyesinin altında kapanışlar olması durumunda satışların hızlanacağını ve aşağı yönlü hareketliliğin devam etmesi halinde 200 günlük hareketli ortalama olan 9 bin 300 seviyesi takip edileceğini belirtiyor. 9 bin 800 seviyesinin üzerinde kapanışlar gelmesi halinde ilk olarak 10 bin ardından 10 bin 200 puanın geçilebileceğini belirtiyor.
Fitch’in kararı 6 Eylül’de belli olacak
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 6 Eylül’de Türkiye’nin kredi notunu gözden geçirecek. Genel beklenti Fitch’in yeni bir not artışına gideceği yönünde. Derecelendirme kuruluşlarının bu yılki not kararlarına bakarsak borsa kararlar öncesinde yukarı yönlü hareket yaptığı ve karar sonrası kâr satışlarıyla karşılaştığı görülüyor. Fitch’in not kararının ardından tüm dünyanın gözü Fed’in 18 Eylül’de vereceği faiz kararında olacak. Fed’in faiz indirimine başlaması beklenirken Başkan Powell’ın yeni indirimlere yönelik vereceği mesajlar da piyasalar açısından oldukça kritik olacak.
İş Portföy Araştırma Müdürü Hande Şekerci: Faiz indiriminin 2025’e kalması borsada yükseliş beklentilerini erteleyebilir
Özellikle yılın ikinci yarısının başından beri yurt içinde bazı mali düzenlemelerin yapılması ihtimali, kârlılıkların bir önceki yılın aynı dönemine göre zayıf kalması, çok yüksek seviyelere ulaşan enflasyon nedeniyle TCMB'nin faizi yüksek seviyede korumasının büyüme ve dolayısıyla halka açık şirket kârlılıkları üzerinde yavaşlatıcı etkisi olması gibi unsurlar endeksin kısa vadedeki seyrine ilişkin olumsuz beklentilerin ortaya çıkmasına yol açtı.
Mayıs ortasından bu yana yabancı yatırımcının Borsa İstanbul’da sürekli haftalık bazda portföy çıkışı yaptığı görülüyor. Bir yandan da yerli yatırımcı cazip faiz getirileri nedeniyle para piyasası fonlarına veya genel olarak mevduat benzeri TL varlıklara yöneliyor. Yabancı takas oranı ağustos sonu itibarıyla %38, BIST100 endeksinin dolar seviyesi ise 285 dolar civarında seyrediyor. Son dönemde dezenflasyon hedefi doğrultusunda iç talep hız kaybediyor, kredi notunda ilave iyileştirme ihtimali korunuyor ve yavaş yavaş TCMB'nin faizi indirmeye başlayabileceği noktaya yaklaşıyoruz.
Borsa İstanbul’un yeniden canlanması için en büyük tetikleyicinin faiz indirimleri olabileceğini düşünüyoruz. TCMB'nin kasım veya aralık aylarında kademeli faiz indirimlerine başlayabileceğini, bunun da faize duyarlı sektörler başta olmak üzere borsaya destek sağlayabileceğini düşünüyoruz. Eylül ve ekim enflasyon verilerinde iyileşmenin korunmaması durumunda ise TCMB’nin faiz indirimleri 2025 yılına ötelenebilir. Bu da Borsa İstanbul açısından daha olumlu beklentileri de erteleyecektir.
Selçuk Gönençler: 9 bin 820’nin üzerindeki kapanışlar rahatlatır
Borsa İstanbul’da 9 bin 600-9 bin 450 bölgesinde önemli bir denge ve destek arayışının olmasını takip edeceğiz. Endeks, bu bölgede bir denge ve destek yapabilirse birkaç gün içinde 9 bin 720-9 bin 820’lere doğru bir tepki atağı gözlemleyebiliriz. 9 bin 450-9 bin 600 bölgesinden 9 bin 820’lere doğru yapılacak ataklara bir tepki gözüyle bakıp kontrollü olmakta fayda var.
Ne zamanki 9 bin 820’lerin üstünde kapanışlar başlarsa o zaman biraz daha 10 bin 200-10 bin 400’lere doğru biraz daha güvenli bir oyun sahası, biraz daha risk iştahı alınarak yukarı yönlü bir teknik okuma yapılabilir. Aksi takdirde 9 bin 820’leri geçemeyen ataklar yeni satışlarla karşılaşma riskine karşı yatırımcıların kontrollü ve tedbirleri elden bırakmaması gerekir.
TCMB'den sıkılaştırma vurgusu
Merkez Bankası, ağustos ayına ilişkin para politikası kurulu toplantı özetinde aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun süreceği vurgulandı. Özette aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceği belirtildi. Parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verildiği, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yinelendiği bildirildi. Özette para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği belirtildi.
Borsada yatay başlangıç bekleniyor
Borsa İstanbul'dan 2 hisseye kredili işlem yasağı
BofA müşterileri borsada satış yaptı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:45)