E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada döviz ve faiz yansımaları devam ediyor---

Borsada döviz ve faiz yansımaları devam ediyor

Borsada döviz ve faiz yansımaları devam ediyor
09 Aralık 2014 - 09:00 borsagundem.com

Bugünün ajandasında ABD’de toptan stoklar ve ekonomik iyimserlik endeksi gibi veriler bulunuyor

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"MERKEZ MESAJI VERDİ.. 
   
Yeni haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,11 seviyesinde hafif değer kazancı ile 85,334 puan düzeyinden başlayan BIST100 endeksinde günün devamında hem sanayi üretimi rakamı hem de güçlü kalmaya devam eden doların DolarTL’yi yukarı itmesi ile en düşük 84,493 puan düzeyi test edildi. Kapanış %0,49 düşüşle 84,818 puandan oldu. 
   
Dün Avrupa ve ABD borsalarında satıcılı bir seyir sonrası kapanışlarda da kırmızılar 
hakimdi. Bu sabah ABD vadeliler %0,2 civarı ekside, Asya genel olarak satıcılı.. DolarTL ise dün 2,28’i görüp Merkez’in kararı ile gevşemesi sonrası 2,27 seviyesi üzerinde. Küresel çapta olumsuz hava bu sabah hafif satıcılı bir açılışa neden olabilir. 84,500 ve 83,500 destek 
seviyelerimizken yükseliş denemelerinde ise ilk olarak 85,500 ve 86,500 seviyelerini izleyeceğiz.
     
ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam sonrası zaten FED toplantısına dek dolar endeksinde güçlü duruş beklentimizi dün de paylaşmıştık. Güne 2,26 seviyesinin hemen altında başlayan DolarTL’nin gün içinde hızla 2,2810’lu seviyelere dek yükselişi sonrası TCMB’den açıklama geldi. Merkez, 9 Aralık itibariyle günlük döviz satım ihale tutarını en az 20 milyon seviyesinden en az 40 milyon seviyesine yükseltti. 
   
Kurdaki oynaklığın yükselmesi nedeni ile bu adımı atan Merkez’in piyasada kurdaki yükselişi belli seviyelerden sonra tolere etmeyeceği seviyelere dair fikir oluşturmaya başladığını düşünüyoruz, haliyle 2,28’i zorlayan denemelerde kalıcı olunmasına izin verilmeyeceği algısı gelişebilir ki zaten açıklama sonrası 2,2670’lere dek bir gevşeme hareketi görüldü. Ancak sonrasında sınırlı da olsa yeniden 2,27 üzerine atılması ile dolar endeksinin baskısının henüz DolarTL’nin üzerinden kalkmadığını da görmüş olduk, ki gelişen ülke paralarının genelinde de devam eden bir baskı gözleniyor. 
   
Dünün bir diğer gündemi ise sanayi üretimiydi. Arındırılmamış verilerle yüzde 4,5 artış ile yüzde 5 seviyesindeki beklenti kaçırılırken mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1,8 düştü, ana sanayi grupları bakımından en yüksek düşüş ise sermaye malı, dayanıklı tüketim ve enerjide gerçekleşmiş görünüyor. Bu yılın en sert düşüşünü gösteren sanayi üretimi büyüme rakamı öncesi hoş karşılanmasa da 4Ç büyüme beklentilerini bozmak için Kasım ve Aralık datalarını görmeden henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Bugünün ajandasına baktığımızda  ABD’de toptan stoklar ve ekonomik iyimserlik endeksi gibi veriler açıklanacak. 
   
Düne kıyasla daha dolu bir ajanda karşımızda ancak yine de majör verilerle karşı karşıya değiliz. Bu ortamda da BIST100’de dolar endeksi ve bunun DolarTL’ye yansımaları ve dün ertesi gün valörlü işlemlerde yüzde 8’in üzerini gören gösterge tahvil faizindeki harekete bağlı bir hareket görmeyi beklemeye devam ediyoruz. ''

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)