E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada domino etkisi! Peki yatırımcı nasıl hareket etmeli?---

Borsada domino etkisi! Peki yatırımcı nasıl hareket etmeli?

Borsada domino etkisi! Peki yatırımcı nasıl hareket etmeli?
06 Ağustos 2024 - 08:12 borsagundem.com

Piyasalarda domino etkisi görülüyor. Japonya'da yaşanan sert satışlar, carry trade kaynaklı satışları tetikledi.

Endeks üzerinde ağırlığı yüksek hisselerde yaşanan düşüşlerin robot emirleri harekete geçirmesi satışları artırırken domino etkisine yol açtı.

Zeynep Aktaş'ın ekonomim.com'daki analizine göre, Japonya Merkez Bankasının erken faiz artışına gitmesi ile borsadalarda başlayan sert satış dalgası domino etkisine sebep oldu. Günün açılısında Nikkei %12,4 düşüşle 1987’den bu yana en sert gerilemelerinden birini yaşadı.

Düşüş neden bu kadar sert yaşandı?

Bir süredir satış baskısı altında olan BIST 100 Endeksi dalgalanmadan etkilendi ve güne yüzde 7 aşağıdan başladı. Düşüşün bu kadar sert yaşanmasının nedeni carry trade etkisinden kaynaklanıyor. Japonya’da endeks üzerinde ağırlığı yüksek hisselerde yaşanan düşüşler robot emirleri tetikledi. Pozisyonların kapatılmaya başlanması diğer borsalara da yansıdı.

Satış baskısını artıran nedenler

BIST 100 Endeksi’nde yaşanan sert satışlar, var olan satış dalgasından yararlanmak isteyen büyük pozisyonların hareketinden kaynaklanıyor. Öte yandan daha düşük fiyatlardan alım yapmak isteyenlerin yeni pozisyonları da piyasalar üzerinde etkili oldu.

Yatırımcı nasıl hareket etmeli?

Piyasaların genel dinamikleri domino etkilerinin pozisyon kaynaklı olduğunu gösteriyor. Pozisyonların kapatılması beraberinde sakinleşmeyi getirecektir. Bireysel yatırımcıların paniklememesi uzun vadeli ortalamalardan hisseleri takip etmeleri ve yaşanan düşüşleri fırsata çevirmeleri, uzun vade menfaat sağlamalarına olanak tanıyacaktır.

Yarın 5 şirketten ikisi nakit temettü, üçü bedelsiz verecekYarın 5 şirketten ikisi nakit temettü, üçü bedelsiz verecek

 

26 hissede teknik sinyaller değişti26 hissede teknik sinyaller değişti

 

12 göstergesi 12 göstergesi "al" veren hisseler (05.08.2024)

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)