E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Küçük yatırımcıların borsalarda yaptığı en bilindik hatalardan birisi “doğru zamanı” bekleme yöntemidir. Yatırımcı borsalardaki satışlara yakalanmamak için varlıklarını satar ve krizin en kötü dönemli sona erene kadar varlıklarını nakitte tutar. Yöntemin temel sorunu ‘doğru zamanın’ ne olduğunun belirsiz kalmasıdır.
MarketWatch’un haberine göre yatırımcılar bu yöntemi kullanarak muhtemelen uzun vadeli performanslarını da düşürüyorlar. Haberde profesyonel yatırımcıların dahi borsalardaki doğru zamanı yakalamasının zor olduğu belirtiliyor. Üstelik piyasalardaki toparlanmanın başlamasıyla birlikte kaydedilen yükselişler farklı karakteristik özellikler taşır.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsalarda doğru zamanı yakalamayı hedeflemenin yanlış olduğu yatırım dünyasına yakın olanlar tarafından sıkça dillendirilir. Ancak borsalara yeni giren yatırımcılar bu fenomeni zor yoldan tecrübe etmek yerine bu yöntemi seçerek neler yaşayabileceklerini erkenden öğrenebilir.
MW yazarı Philip van Doorn borsalarda ateşin yükseldiği zamanlarda, hisse senetlerinin sert darbeler aldığı dönemlerde yatırımcı kaçışlarının da ciddi seviyelere ulaştığına dikkat çekiyor. Borsalar bütün kriz dönemlerinden toparlanmayı başarmış olsa da söz konusu dönemlerde yatırımcıların pozisyonlarını koruması giderek zorlaşıyor. Fakat disiplinli yatırımcılar bu süreçte satış dalgasına katılmazlarsa borsa yazarına göre muhtemelen piyasaların yükselişe geçmesiyle birlikte ödüllendiriliyor.
Bu yatırımcıların davranışıyla alakalı bir fenomen olarak da görülebilir. Finansal hizmetler ve sağlık sektörüne odaklanan araştırma firması Dalbar’ın yakın zamanda yayınladığı bir araştırmada yatırımcı davranışlarının yatırım fonları üzerindeki onlarca yıllık etkileri derledi. Araştırma sonuçlarında yatırımcı davranışlarının zararlı etkisi tüm dönemlerde görülebilse de bir, üç ve beş yıllık dönemlerde bu zararların daha yüksek olduğu görülüyor. Araştırmada yatırımcıların doğru zamanı yakalama hevesi nedeniyle borsalardaki genel performansı yüzde 3’ün üzerindeki oranında kaçırdığı görülüyor. Tahvil piyasasındaki yatırımcıların doğru zamanı yakalama davranışından önemli ölçüde zarar gördüğünü görmek de van Doorn’a göre ilginç bir ayrıntı.
Üstelik borsalardaki kayıplara işlem ücretlerini de katılması gerekiyor. FactSet verilerine göre ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’ni izleyen SPDR S&P 500 ETF’sindeki toplam varlıkların cari yıllık ücretleri üzerinden yatırımcılar 20 yıllık süre boyunca ortalama %9,7’lik getiri elde etti.
Araştırmayı yorumlayan Prudent Speculators pazartesi günkü açıklamasında, “Piyasalara genellikle sürekli endişe edilecek bir şeyler bulunur. Hisse senetlerinde başarının sırrının bu risklerden korkmak olmadığını hatırlayanlar yıllar içerisinde çok kez ödüllendirildi” ifadelerine yer verdi.
Van Doorn onlarca yıldır yatırımcıların sürekli olarak bir mali krizin içerisinde olunduğu algısını yaşadığını belirtiyor. Borsa yazarına göre finansal medya kanallarında her gün tüm piyasa koşulları için hisse senetlerinin aşırı değerlendiği uyarısı yapılıyor. Ancak van Doorn ünlü para yöneticilerinin televizyon röportajlarında uyarı yapsalar dahi kendi varlıklarını satışa çıkarmamış olabileceğine dikkat çekiyor. Zira para yöneticilerinin halka açıklama yapmasının ardındaki asıl motivasyon yönetimleri altındaki varlıklarını büyütmek ve böylece getirilerini artırmak olabilir.
Borsa yazarı konuyla ilgili bir JPMorgan Varlık Yönetimi araştırmasına işaret etti. Araştırmaya göre 2022’ye kadar yirmi yıl boyunca S&P 500 Endeksi’ne 10 bin dolar yatırım yapanların hesabında 64.844 dolar olacağı hesaplanıyor. Ancak bu süre zarfında endeksin en iyi performans gösterdiği 10 gün boyunca piyasalardan uzaklaşan yatırımcıların birikimi sadece 29.708 dolarda kalıyor. Diğer bir deyişle yatırımcı birikimlerinin yarısından fazlası sadece 10 gün içerisinde gerçekleşiyor. Borsaların en iyi günlerini kaçıranlar içinse getiri oranları ciddi derecede düşüyor.
Uzun vadeli stratejisiniz ne olursa olsun bir gündelik yatırımcı değilseniz tarihsel veriler emeğinizin karşılığını alacağınızı gösteriyor. Ancak bunun için yatırımcıların duygusal kararlardan uzaklaşması gerekiyor. Borsa yazarına göre insan etkisinden uzaklaşmak için birikim hesaplarına otomatik katılım gibi yavaş ve istikrarlı bir yaklaşımı tercih etmek finansal bağımsızlık hedefi için güçlü bir araç olabilir.
Piyasalar Fed'in faiz kararı öncesi temkinli
En fazla yükselen 10 hisse ne kadar riskli?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsada % 100 -200-500 karı gördünmü satıp bekleyeceksin ve düşüşlerde alarak paranı katlayacaksın.limana demir atmış gibi bekler isen kayıp edersin borsada.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:27)