E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar açısından yılın ilk iki ayı tedbirli bir iyimserlikle geçti: Borsa 1.431 - 1.582 arasında dalgalandı. Altının onsu 1.956 dolardan 1.760 dolara kadar geriledi. Dolar kuru 7.51 - 6.90 TL bandında hareket etti. Şubatın sonunda iki aylık toplamda borsa, altın ve dolar kurunda düşüş yaşanırken; gümüş, petrol ve sanayi endeksi yükseldi.
Borsada bir haftada yüzde 470 kazandı
Borsada, altın ve dolarda düşüş yaşanmasına rağmen temkinli de olsa iyimser bir hava hakimdi. Yabancılar üstüste olumlu raporlar yayınladı. Fitch, Türkiye’nin kredi notunu ‘BB-’ olarak teyit etti. Görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a revize etti. Dolar kuru için 6.50 hedef fiyatlı birçok yabancı rapor çıktı. Tansiyon çok yüksek değildi. Aşı ile ilgili olumlu gelişmeler izlendi.
Ekonomilerin açılacağı beklentisiyle yılın ilk iki ayında en çok petrol fiyatları yükseldi. Brent petrolün varil fiyatı 55 dolardan 65 dolara çıktı. Yüzde 26 oranında değer kazandı.
Borsalar için kritik bir hafta!
Şimdi gözler mart ve nisanda: Enflasyon yükseliyor. Kur yükseliyor. Faiz yükseliyor. Küresel tansiyon yükseliyor. Korku Endeksi (VIX) yükseliyor. Şimdi seçici olma dönemi. Zira korku artıyor. Korkunun arttığı ortamlar en fazla panik yapılan, hatalı işlemlerin gerçekleştiği zamanlardır. Böyle zamanlarda sistemler kilitlenir, işlemler aksar, terslikler üstüste gelir, insanların birbirlerini ve yapılan işlemleri anlamaları zorlaşır. Şubatın son haftasında bunun bir provasını izledik. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi yükselişe geçince satışlar gelmeye başladığında önce bunun basit bir geri çekilme olduğu yorumu yapıldı. Sonrasında karamsarlık arttı ve bir anda portföylerde eksi rakamlar görülmeye başlandı. Yatırımcıların pozitif dönemlerde yukarı reaksiyonları artarken negatif dönemlerde aşağı yöndeki reaksiyonları yükseldi.
Piyasalardaki yüksek dalgalanma gösterdi ki mart ayında güvenli limanda olmak riskleri minimize etme olanağı verecek. Hisse senetlerinde BIST 100 dışı şirketlerde aşırı primli hisselerden uzak durmakta yarar var. BIST 30 ve BIST 50 hisselerinde işlem ağırlıkları artırılmalı. Likit ve derinliği yüksek hisseler takip edilmeli. Hisse senetlerinde ortalamalar yakından izlenmeli. Sekiz günlük ortalamalar aşağı kırıldığında 20 ve 50 günlük ortalamaların test edilebileceği öngörüsü ile hareket edilmeli. Ancak sekiz günlük ortalamaların üzerinde hareket sürüyorsa trendde kalmalı.
Borsaya yön verecek gelişmeler
Dolar kuru 6.90 TL’ye geriledikten sonra yeniden 7.40’a tırmandı. Hareket henüz bir tepki niteliğinde. Aylık kapanışlara bakıldığında son üç aylık kapanışlar 7.28’in üzerinde. Kurda bir süre daha dalgalanmalar görülebilir ancak sıkı para politikasının sürdürülmesi TCMB’nin riskleri görerek proaktif adımlarına devam etmesi fiyatların dengelen-mesini sağlayacak. Son üç aydaki kapanış fiyatları da göz önünde bulundurularak aşağı marjların yüksek olmayacağı öngörüsü ile hareket edilmeli.
Yılın ilk iki ayında gram altın yüzde 7 değer kaybederken gram gümüş yüzde 1,43 oranında değer kazandı. Altının onsu son üç ayda 1.892-1.865 ve 1.761 doları gördü. 1.760 seviyesi önemli. İlk iki ayda bu seviyenin altına kaymadı. Ancak düşüş eğilimi daha fazla öne çıktı. 1.760 kırılırsa aşağı yöndeki beklentiler güçlenecek. Bu seviyelerden toparlanmasını beklemekle birlikte kırılması halinde daha alt seviyelerin izlenebileceği göz ardı edilmemeli. Gümüşün onsu ise 26.00-26.48 ve 26.60 dolar seviyelerini gördü. Yıl içerisinde toparlanma eğilimi güçlenebilir.
Norveç Varlık Fonu’nun topladığı Türk hisseleri
Mart ayı ile birlikte kademeli şekilde tedbirlerin gevşetilmesi bekleniyor. Ancak normal hayat için henüz daha erken. Önlemlerin şehir ve bölge bazında farklı şekillerde uygulaması sürecek. Bu dönem pandeminin yayılma hızını gözleme açısından önem taşıyor. Güçlü şirketler ve pandemiden mağdur olarak dip seviyelere gerileyen sektörlerde hareketlenmelerin arttığını görebiliriz.
Borsa endeksinde kritik seviye
Piyasalardaki sert dalgalanmalar gösterdi ki, bir anda hisse senetleri çok dramatik düşüşler yaşayabilmekte. Gördükleri fiyat seviyeleri şirketlerin gerçek değerlerinden uzaklaşmalarına neden olabiliyor. Açıklamalar ise pandemi tedbirlerinde kademeli gevşemelerin geleceği yönünde. Ancak bir süre daha tedbirlerle birlikte yaşam devam edecek. Bu da Şubat sonunda yaşanan dalgalanmaların geçici olmasına olanak verecek. Bununla birlikte aşırı düşüşlerde kimi firmaların geri alım programlarını devreye almaları gündeme gelebilmekte. Hatta önceden açıklamalarla da hissenin desteklenmesi olabilmekte.
Borsada büyük düzeltme başladı mı?
Ocak ayının ikinci yarısından bu yana fiyatı gevşeyen Şişe Cam’ın geri alım için harekete geçtiği gözleniyor. Firma, 26 Şubat günü yaptığı açıklamada hissenin şirketin gerçek değerini yansıtmadığını belirtirken geri alım için ayrılan tutarın 1.2 milyar TL olduğunu duyurdu.
(Zeynep Aktaş /Milliyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Şimdi düşük kalan hisselere geçme zamanı turizm dışticaret holding banka
Şimdi dikkatli olmalı, peki ne zaman dikkatsiz olmalı.
100 yılda bir gelen virüsü hiç bişekilde fiyatlamayan bir borsa anlayışı var dünyada ayık olmak lazım
Böyle yazılar çoğaldığı zamanlarda alım yapanlar daima güzel kazandı, niye derseniz, bu tip yazıları okuyan hödükler zararına satar, onların satış fiyatı diğer kesim için alım fırsatıdır. Salgın çok konuşulmaya başladığında ucuza satanlar saçını başını yoldu, kafayı üşütenler, intihar edenler oldu.
Pazartesinden itibaren toplar Bist. Ytd
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:28)