E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Devre kesici, bir diğer adıyla otomatik seans durdurma sistemi, kendi kendine işleyen bir yapıya sahip olarak, acil durum önlemi görevi görmektedir. Peki bu uygulama ne manaya gelir?
Borsa genelinde ya da hisse özelinde gerçekleştirilebilen devre kesici uygulaması, piyasada belirli bir süre için işlem yapma olanağını durdurur. Borsada ciddi düşüşler yaşandığında alım satım işlemlerini otomatik olarak durduran devre kesici uygulamasını bu yüzden elektrik sigortasına benzetebiliriz.
Borsa genelinde devre kesici uygulaması ne demek?
Devre kesici uygulaması borsa genelinde veya hisseler özelinde kullanılabilir. Borsa endekslerinde devre kesici uygulaması için birden fazla düşüş eşiği yer alır. Örneğin BIST100 iki eşiğe sahiptir. BIST100 endeksinde %5 ve daha fazla oranda düşüş yaşandığında devre kesici uygulanır. Sistem işlemeye başladıktan sonra bu düşüş %7'ye ulaşırsa uygulama ikinci kez gerçekleştirilir.
Dünya'da yer alan habere göre ikiden fazla devre kesicinin uygulandığı borsalar da mevcut. Örneğin ABD borsalarında üç aşamalı devre kesici uygulaması vardır. %7 ve %13'lük düşüşlerde işlemler 15 dakikalığına durdurulurken bu düşüş %20'ye ulaştığında borsa işleme gün boyu kapatılır.
Hisse özelinde borsada devre kesici uygulaması ne demek?
Borsada devre kesici uygulaması; sadece borsa genelinde değil, pazarlarda da yaşanabilir. BIST'te Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar olmak üzere üç ana pazar bulunur ve bu pazarlar büyüklüklerine göre farklı devre kesici uygulamalarına tabi tutulur. Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar'da yer alan şirket hisselerinde yaşanan devre kesici uygulamalarına hisse özelinde devre kesici denir.
Borsada devre kesici nasıl çalışır?
Borsada devre kesici uygulaması başladığında öncelikle alım ve satım işlemleri durur. Devre kesiciye neden olan, fiyat eşiklerinin üstündeki ve altındaki emirler iptal edilir. Hisse veya borsa için yeni bir fiyat belirlenmesi amacıyla tek fiyat yöntemiyle değerlendirme yapılır.
Tek fiyat belirleme yöntemi; bir hissenin tek bir fiyata sabitlenmesi ve işleme kapatılması, ardından hisse için talep edilen işlemlerin değerlendirilerek en uygun koşullara göre fiyatın belirlenmesidir. Bu fiyata, devre kesici referans fiyatı adı verilir. Tek fiyat yöntemi likiditeyi sağlamak amacıyla yapılır.
Borsada devre kesici uygulaması sonrasında işlemlere sürekli işlem yoluyla devam edilir. Sürekli işlem; alım ve satım taleplerinin önce fiyat, sonra zaman sıralamasına göre sürekli eşleştirilmesine verilen isimdir. Fiyat önceliği, yatırım aracının güncel karşılığı olan değere en yakın teklif; zaman önceliği de bu teklifi kimin daha önce verdiğidir.
Borsada devre kesici neden uygulanır?
Borsada devre kesici uygulaması, yatırımcıyı ve piyasayı korumak amacıyla gerçekleştirilir. Borsada fiyatlar çeşitli etkenler nedeniyle öngörülemeyen şekilde artıp azalabilir. Borsada yaşanan bu dalgalanmalar kimi zaman spekülatif ataklar sebebiyle yaşanabilir. Yatırımcılar, büyük dalgalanmalar karşısında hatalı işlemler yaparak zarara uğrayabilir veya borsaya olan güvenini kaybedebilir. Devre kesici uygulaması devreye girdiğinde yatırımcının hatalı işlem yapması önlenir ve yatırımcının piyasada ne olduğunu anlaması için ona zaman tanınır. Ayrıca devre kesici, değerlerin dalgalanmasını destekleyen işlemleri de belirleyerek onları iptal eder. Böylece piyasa düzenini sağlayan bir otorite oluşturur.
Borsada devre kesici nasıl anlaşılır?
Borsada devre kesici uygulaması belirli aralıklarla yapılmaz. Daha önce de belirttiğimiz koşullar sağlandığında otomatik şekilde aktif olur. Ekonomiyi önemli ölçüde etkileyecek gelişmeler yaşandığında, piyasada spekülatif bir haber çıktığında ya da borsada manipülatif fiyat değişimleri gerçekleştiğinde devre kesicinin yaşanma olasılığı artar. Yatırımcı; gündemi, borsayı ve hisse değerlerini takip ederek devre kesici uygulanacağını tahmin edebilir. Ayrıca 10-30 dakika boyunca borsada işlem yapamadığında devre kesicinin uygulandığını anlayabilir.
Borsada devre kesici ne zaman devreye girer?
Borsada devre kesici, borsa işlemlerinin gerçekleştirilebildiği zaman diliminde yaşanır. Bunun nedeni, işlem olasılığı devam ederken yatırımcının spekülatif ataklara göre işlem yapmasını önlemektir. Kapanış seansından sonra ise borsada devre kesici uygulanmaz ve kapanış seansına yakın yaşanan devre kesici kapanışla birlikte sona erer.
Borsada devre kesiciyi aktive eden bazı koşullar vardır. Bu koşullar, borsa genelinde veya hisse özelinde değişiklik gösterir. Borsa genelinde daha önce de belirttiğimiz gibi %5 ve %7 düşüş baz alınır. Hisse özelindeki pazarlar için belirlenen eşiklere göre devre kesicinin devreye girmesi için:
- Yıldız Pazarda %10,
- Ana Pazarda %7,
- Alt Pazarda %5 oranında fiyat değişiklikleri gerekir.
Hisse senedi değerindeki böylesi büyük oynaklıklar devre kesici uygulanmasına neden olur.
Borsada devre kesici ne kadar sürer?
Borsada devre kesici uygulaması farklı aşamaların gerçekleştirilmesi ile çalışan bir sistemdir. Borsada devre kesicinin ne kadar süre uygulanacağı bu aşamalarda geçen sürenin değişkenliğinden dolayı farklılaşır. Ancak borsada dakikalar boyunca işlem yapamayan yatırımcı, bu nedenle: "Borsada devre kesici ne zaman kalkar?" diye merak edebilir.
Borsada devre kesici, hangi borsada yaşandığına bağlı olarak farklı sürelerde uygulanır. Ancak borsa genelinde ve hisse özelinde yaşanan devre kesiciler için ortalama zaman dilimleri belirlenmiştir. Bu işlem genel olarak 10-30 dakika arasında uygulanır. Devre kesicinin tüm aşamaları bittiğinde ve eşleştirmeler yapıldığında ise devre kesici otomatik olarak kalkar.
Borsa genelinde devre kesici uygulaması ne kadar sürer?
Borsa genelinde yaşanan devre kesici uygulamalarında öncelikle borsa 20 dakika kadar işlemlere kapatılır. Ardından 5 dakikalık emir toplama süresi işler ve talep edilen fiyatlar değerlendirilir. Fiyat belirlendikten sonra 5 dakika içerisinde eşleştirmeler yapılır ve borsa işleme açılır.
Hisse özelinde devre kesici uygulaması ne kadar sürer?
Hisse özelinde yaşanan devre kesici uygulama süresi pazardan pazara farklılık gösterir. Ana pazarlardaki devre kesicilerde:
- Yıldız Pazar'da 5 dakika emir toplama süresi ve 2 dakika eşleştirme süresi,
- Ana Pazar'da 15 dakika emir toplama süresi ve 2 dakika eşleştirme süresi,
- Alt Pazar'da 15 dakika emir toplama süresi ve 2 dakika eşleştirme süresi vardır.
Borsada devre kesici süresi bazı koşullarda değişebilir. Örneğin Yıldız Pazar'da kapanış saatine 10 dakika kala devre kesici uygulanırsa emir toplama süresi 10 dakikaya çıkar. 17.50-18.00 arasında uygulanan bu devre kesici ile kapanış seansına kadar emir toplama devam eder ve kapanış seansından sonra emir toplama işlemleri de sona erdiğinde eşleştirmeler yapılır.
Devre kesicilerin ne kadar süreceği ve ne zaman tetikleneceği parametreleri zamanla değişebilir. Örneğin, 2020 yılında alınan bir kararla hisse özelindeki devre kesicilerde emir toplama süresi 15 dakikaya indirildi. Bu karardan önce borsa genelindeki devre kesici gibi hisse özelindeki devre kesiciler de 30 dakikaydı.
Borsa İstanbul'da ikinci kez devre kesici uygulandı
New York Borsası’nda devre kesildi
Devre kesici uygulamasına açığa satış özelliği eklendi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsalar açıldığında düşüş%2 yükselişinde %5 sınırlandırılması büyük hisse sahiplerinin hisse satışlarının sınırlandırılması çok iyi olacak en azından paraya ihtiyacı olan insanlarda zor durumda kalmaz ytd
Evet çok dogru bir anlatım düşüşte % 2 CIKISTA%5
Yandaşın pozisyonuna göre ayarlanır.
açık ve net işte habercilik budur abi
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:53)