E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Finans danışmanları, borsa kan gölüne döndüğünde sağ kalmanın yolları olduğunu ifade ediyor.
Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Cuma günkü iş gücü raporu yeni haftayı yanlış bir şekilde başlattı ve şimdi küresel piyasaların çoğu epik bir akşamdan kalmalıktan kurtuluyor gibi görünüyor.
Kaynayan kazan
Fortune’dan Chloe Berger’in haberine göre, Orta Doğu'daki küresel sosyo-politik çatışmayı ve teknoloji ve tüketici odaklı şirketlerdeki düşük kazançları karışıma eklediğinizde, Wells Fargo Investment Institute’te küresel yatırım stratejisi başkanı Paul Christopher'ın dün paylaştığı notta açıkladığı gibi, ortaya tamamen kaynayan bir kazan çıkıyor: “Görünüşte yenilmez teknoloji hisseleri tökezledi; Japonya geçen hafta faiz oranlarını artırdıktan sonra on yıllardır en kötü piyasa gününü gördü ve ABD piyasaları 2022'den bu yana en kötü düşüşünü yaşadı. Kısacası, çok şey oldu ve zaten zorluk içinde olan tüketici için bu belki de biraz fazla geldi.”
Pazartesi günü, Wall Street'in ‘korku göstergesi’ olarak bilinen CBOE Volatilite Endeksi iki yılın en yüksek seviyesine ulaşırken ve Japonya'nın Nikkei 225 Endeksi 1987'den bu yana en kötü gününü geçirerek yüzde 12 oranında düşüş yaşarken rekorlar kırıldı. Ancak bu finansal danışmanlara göre, yatırımcıların paniğe kapılma zamanının geldiği anlamına gelmiyor.
New York City'deki Bone Fide Wealth'in başkanı Douglas Boneparth, “Aslında, burada gördüğünüz şey gerçekten çok fazla gürültü” diyor.
Hareketsiz kalın, satmayın
Yatırım danışmanı ve Bridgeriver Advisors'ın kurucusu Dan Casey, mevcut piyasa düşüşü hakkında “Tepkisel olmak istemezsiniz, çok kolay bir şekilde geri dönebilir” şeklinde konuşuyor ve ekliyor: “Volatilite zamanlarında biraz panik hissetmek doğal bir içgüdüdür. Ama bu, bankaya gidip üç kuruşumuzu geri alma isteğimize boyun eğmemiz gerektiği anlamına gelmiyor. Bu zamanlarda, önemli olan derin bir nefes alıp bir adım geri çekilmek.”
Boneparth, “Hiçbir etkinizin olmadığı şeyler hakkında endişeleniyorsanız veya bunlara odaklanıyorsanız, enerjinizi ve zamanınızı akıllıca harcamıyorsunuz demektir” diyor ve yatırımcıları bunun yerine tükettikleri medya ve yatırım portföylerinin finansal hedefleriyle uyumlu olma şekli gibi kontrol edebilecekleri şeylere dikkat etmeleri konusunda uyarıyor.
Casey, kaygıyı dikkate alırken, haklı olsun veya olmasın, sorunun bir kısmının ileride yeni sorunlar yaratması olduğunun altını çiziyor. Casey, “Böyle bir düşüşte satış yaptığınızda, geçici olarak bir çözüm yaratırsınız. Ancak başka bir sorun da yaratmış olursunuz, o da ne zaman geri döneceğiniz olur” diyor. Başka bir deyişle, piyasayı zamanlamaya çalışan kişiler, hisse senetleri düştükten sonra satış yapmak dahil genellikle daha yüksek bir fiyattan geri satın alma sorunuyla karşı karşıya kalır.
Casey, genellikle borsaya giren her doların ‘beş yıllık bir pencere'si olması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Yani demek istediğim, uzun vadeli bir yatırım yapıyorsunuz ve sadece bir günlük çekilme ‘kargaşa’ yaratır ve milyonlarca yatırımcı aynı anda paniğe kapılırsa bu potansiyel olarak küresel bir çalkantıya yol açabilir.”
“Durgunluk kaygısı konuşulurken bile yatırımcılar kendilerine borsanın ekonomi olmadığını ve birçok tüketicinin korku belirtileri göstermediğini hatırlatmalılar” diyen Casey, “Harcamalar hala iyi. Seyahat hala iyi... İnsanlar dışarıda ve hareket halinde. Tüketicinin durgunlukta olduğunu gösteren hiçbir şey görmüyorum. Şu an itibariyle her şey hala iyi” şeklinde konuşuyor.
Black Monday'i anımsatan bir çöküşle ilgili sansasyonel manşetlerin kendisinin gözünü korkutmasına neden olmadığını belirten Casey, “Belki 20 yıl önce bu beni korkuturdu ancak bilgisayarlar ve algoritmalar büyük ölçekte işlem gördüğünden bazen artık küçük düzeltmeler görmüyorsunuz” diyor.
Uzun vadeli hedeflere odaklanın
Peki, yatırımcılar paniklemiyorsa ne yapmalı? Cevap basit: Geleceği düşünmeli.
Boneparth, piyasanın genellikle herhangi bir yılda yüzde 5'lik üç geri çekilme ve yüzde 10'luk bir geri çekilme yaşadığını, yani mevcut çalkantının o kadar da nadir olmadığını belirtiyor ve “Kaosa daha genel bir bakış açısıyla yaklaşmak, yalnızca düzenli ekonomik oynaklık bağlamındaki çalkantıyı anlamak için değil, aynı zamanda bir tüketici ve yatırımcı olarak ne istediğinize dair bütünsel bir görüş elde etmek için de faydalı olabilir” diyor.
Boneparth, “Eğer bir planınız yoksa, bunu kendi başınıza veya bir finans danışmanıyla çalışarak yapmayı düşünmek için harika bir zaman” diye ekliyor ve bu gibi anların uzun vadeli bir finansal stratejiye sahip olmanın önemini daha da vurguladığını açıklıyor.
Boneparth, zaten güçlü bir nakit rezervi ve bir stratejisi olanların burada kötü bir manşet yığınıyla çok fazla sarsılmayacağını belirtiyor çünkü bu güvenlik ağları, dizginsiz gerginliğin bol olduğu zamanlarda bir rahatlık sağlayabiliyor. Dahası Boneparth, satışlar hisse senetlerini daha ucuz hale getirdiğinden, 401(k) gibi düzenli katkıları olan yatırımcıların dolar maliyet ortalaması yoluyla piyasa düşüşlerinden otomatik olarak faydalanacağını ifade ediyor.
Ne yazık ki hisse senedi piyasası söz konusu olduğunda inişler ve çıkışlar oyunun bir parçası. Boneparth'ın belirttiği gibi, durgunluklar oluyor ve uzun vadeli yatırım yaparken düşüşleri hesaba katmayan kişiler ‘muhtemelen bir hata’ yapıyor.
Bu yüzden çoğu mali danışman uzun vadeli borsa yatırımı yapmayı öneriyor; yani bu yatırımın gelecek birkaç yıl içinde güvenmeniz gerekebilecek para, yüksek getirili tasarruf hesabı veya Hazine tahvilleri gibi başka bir hesap türünde olması gerekiyor.
Peki nasıl bir stratejiye sahip olunmalı? Varlık yönetimi şirketi Maya Advisors'ın başkanı Lavina Nagar bu duruma şöyle bir örnek sunuyor: “Piyasa döngülerini kontrol edemesek de, hayatlarımızı nasıl etkilediklerini kontrol edebiliriz. Bu nedenle, düşüşlerde bizi idare edecek yeterli nakit tamponları bulunduruyoruz. Çalışırken, iş kaybı durumunda bizi idare edecek 6-12 aylık acil durum nakiti bulunduruyoruz. Emekli olduğumuzda, piyasalar toparlanana kadar portföylerimize güvenmememiz için yeterli nakit bulunduruyoruz. Piyasalar çılgına döndüğünde durup düşünün, portföyümden paraya ihtiyacım var mı? Cevap hayırsa, oynaklığı atlatabilirsiniz.”
Casey'e göre, kısa vadeli hataları ve uzun vadeli hedefleri hesaba katmak çok önemli. Casey, “Sahip olduğunuz her türlü paranın bir amacı olmalı ve borsadaki paranızın amacı uzun vadeli büyüme olmalı. Bu yüzden paniklemeyi bırakın ve sadece içeride kalın” diyor.
Piyasaya giriş için doğru zaman bile olabilir…
Bazı finans danışmanlarına göre ise böyle düşüş dönemleri zar atmak isteyenler için şaşırtıcı derecede iyi bir zaman olabiliyor.
Wealth Enhancement Group'ta Finansal Danışman Yardımcısı olan Greg Giardino, “Özetle, Warren Buffet'ın dediği gibi, başkaları korktuğunda açgözlü olun. Yani eğer birçok kişi satıyorsa, belki de sizin satın alma zamanınız gelmiştir” diyor. Satın alırken de satarken de dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Giardino, “Eğer satın almak istediğiniz bazı hisse senetleri varsa, gerekçe değişmediyse, şimdi daha ucuzlar… 10.000 dolar satın almak istiyorsanız, 5.000 dolar satın alın ve bir veya iki gün bekleyin ve belki sonra geri kalanını satın alın” diyor.
Hisse senetleri bu kadar düşükken, iyimserliğe güvenmeye istekli olanlar gerçekten de kazanma şansına sahip olabilir. Boneparth, böyle anların sadece bir piyasa düzeltmesi olması durumunda, bazıları için daha ucuz hisse senetleri alma fırsatı olduğundan bahsediyor. Boneparth, uzun vadeli bir yatırımcının endekste yüzde 10'luk büyük bir düşüş beklediğini varsayarak, “Beklediğiniz bazı düşüşlerin böyle dönemlerde gerçekleştiğini görebilirsiniz ve bundan faydalanma pozisyonunda olabilirsiniz” diyor.
Çöküşü tahmin eden borsa uzmanı şimdi ne bekliyor?
Borsa uzmanlarından uyarı: Panik yapmayın
Borsada düşüş ne zaman sona erecek?
Fundstrat: Yatırımcılar devam eden düşüşü satın almalı
Borsalardaki çöküşlere karşı tampon ETF’ler
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
dün %2 artıda iken ,ekside kapattı,birde borsa kumar değildir demiyorlarmı?
patronlarımız dünyada eşi dengi olmayan türde soyguncu doyuma ulaşana kadar soygun devam eder .
Geçin bunları yanlış hisse senedi aldı isedinz 30-40 senede de biriktirseniz batarsınız Mesala İhlas grubu tüm hisse senetleri cemaş, iştirakleri....
Yanlış hisse senedi aldı iseniz diyorsunuzda,o zaman bunların borsada ne işi var?
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:44)