E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada cari açık verisi bekleniyor---

Borsada cari açık verisi bekleniyor

Borsada cari açık verisi bekleniyor
12 Mart 2014 - 08:45 borsagundem.com

Endeks için kısa vadede 61,000-65,000 bandında hareket beklentisi korunuyor

''ENDİŞE ÜÇGENİ
 
Yeni haftaya Çin’in küresel büyüme endişelerinin yeniden gündeme gelmesine neden olan hayal kırıklığı yaratan verilerinin ardından Ukrayna-Rusya geriliminin yeniden artması ile satıcılı başlayan küresel piyasalarda dün morallerin daha iyi olduğu bir güne başlamıştık ancak yine Rusya-Ukrayna Kırım üçgeninin baskısının artması ile toparlanma çabalarının tersine dönmesi ile karışık bir seyir içinde ABD açılışına dek volatil bir gün geçirmiş olduk.
 
Rusya ve ABD dışişleri bakanlarının Ukrayna konusunda çözüm için görüş alışverişinde bulunduğu ve ardından da Rusya’ya enerji bağımlılığını azaltacak şekilde AB-ABD serbest ticaret anlaşması konusunda AB’nin girişimlerini hızlandırdığı haberleri Avrupa ve ABD’yi destekledi ki ABD zaten güne yatırımcıların ABD ekonomisine duydukları güvenin diğer endişelere baskın geldiğini gösterir şekilde alıcılı bir başlangıç yapmıştı..
 
Pazartesi günkü hikaye; Rus askerlerinin Kırım’da bir askeri üssü ele geçirirken ateş açtıkları haberleriydi, dün ise ilk seansta 62,800-63,300 bandında bir hareketin ardından öğlen Kırım’dan özerklik haberi geldi. Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu bağımsızlık deklarasyonunu kabul etti ki yapılan açıklamada da bu kararın 16 Mart’ta referandum yapılabilmesi ve Rusya ile birleşme sürecinin tamamlanabilmesi için gerekli olduğu belirtildi. Kırım Rusya’ya bağlanmakta kararlı ancak Ukrayna da buna izin vermemeye kararlı görünüyor, Ukrayna savunma bakanı tankların ve hava savunma birliklerinin tatbikata başladığını açıklarken önceki başbakanları ise ülkenin iç savaşa sürüklendiği uyarısında bulunuyor, dışardan ise Rusya Kırım’a destek verirken AB Kiev’e destek veriyor. Bu şartlar altında bahsettiğimiz gibi referanduma kadar gündemin daha da ısınması ihtimali giderek artıyor. Bunun piyasalar üzerindeki ilk reaksiyonu ise altına ve dolara yönelim oluyor, doların elinin güçlenmesinin yanında bozulan risk iştahı da gelişen ülke paralarına satış getiriyor.
 
Yatırımcıların güvenli liman arayışlarını hızlandırmaları ile kendini hissettiren güvensizlik ortamında yükselişlerin kar satışları ile karşılanması ihtimali akla gelirken bir yandan da BIST100 özelinde 2,21 altında tutunmaya çalışan DolarTL’nin Ukrayna-Kırım-Rusya endişe üçgeniyle 2,23’ün üzerine çıkmasına rağmen endeksin 63,000’de tutunmada gösterdiği yoğun çaba dikkat çekiyor.

Endeks için kısa vadede 61,000-65,000 bandında hareket beklentimizi koruyoruz ancak belirsizlikler arttıkça üst bandın aşağı çekilmesi ihtimalinin de doğabileceği konusunda uyarımızı yapmak isteriz.
Ayrıca bu sabah DolarTL’nin 2,24 üzerinde olduğuna da dikkat edilmeli ve bunun yanında dış konjonktüre ek olarak yurtiçi siyasi gündem ve gelişmeleri de izlemek gerekiyor..
 
Bugünün gündemine değinecek olursak; yurtiçinde Ocak ayı cari işlemler dengesi açıklanacak. Önceki veri yani Aralık verisi 8,32 milyar dolar düzeyinde bir cari açığa işaret etmekteydi, bu ay için ise bir iyileşme olmasını TCMB Başkanı Başçı’nın 28 Ocak’taki enflasyon sunumunu da referans alarak beklediğimizi belirtmek isteriz. Başçı bu sunumda ithalata bağlı olarak Aralık ayı verisinin yüksek gelebileceğini ancak bunun geçici olduğunu, Ocak’ta normale döneceğini belirtmişti. Piyasa ortalama beklentisi de 5,2 milyar dolarlık bir açığa işaret ediyor. Siyasi gündemde bir hareketlilik olmaz ise BIST100 güçlü kalmak için yoğun çaba sarfettiği için beklentinin altında bir cari açık verisini olumlu fiyatlayabilir.
Euro bölgesinde ise sanayi üretimi açıklanacak, bunda da %0,8’lik beklentinin üzerine çıkılması EURUSD’yi yukarı yönlü destekleyeceğinden içerde de DolarTL’yi gevşeterek endekse destek olabilir.. ''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)