E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Piyasalar oldukça yoğun bir haftaya giriş yapıyor. Haftanın başlangıcında yurtiçinden gelecek 3.çeyrek büyüme rakamlarının etkisi yüksek olacaktır. Son dönemde bozulan ekonomik aktivitenin sonucunda 3.çeyrek büyüme rakamlarında daralma bekleniyor. Yakın dönemde atlatılan bir çok badire ile birlikte azalan turizm, düşen üretim ve ekonomik güvenin yansımaları sonucu azalan tüketimin sonucunda beklentinin bu yönde bir rakama işaret ettiğini söyleyebiliriz. Eğer bu yönde bir daralma söz konusu olmazsa, yıl sonu için büyüme rakamlarında bir miktar umutlu olunabilir. Ancak görüntü 2016 için iyi sinyaller vermiyor.
Diğer yandan meclise sunulan anayasa paketi ve başkanlık sürecine dair atılan net adımın etkileri hafta başında TL bacaklı paritelerde yüksek volatiliteyi beraberinde getirebilir. Meclisin yakın zaman içerisinde oylayacağı ve referanduma götüreceği bu süreç, kur üzerinde de yakından izlenecek gelişmeler arasında yer almaya devam edecek.
Petrol için de bir güzel haber OPEC dışı ülkelerden geldi. Geçtiğimiz haftalarda 15 yıl sonra anlaşmaya varan OPEC ülkeleri, OPEC dışı ülkelerin de arz fazlasını kısmaya yönelik hamle alacağına yönelik güçlü bir teyit alara pozitif bir haber daha aldı. Anlaşma haberi sonrası yüzde 15 değer kazanan petrol için, hafta içerisinde pozitif bir hava görmemiz olası duruyor.
USDTRY
Kur için zorlu bir hafta daha izlenecek. Haftasonu yaşanan üzücü olayın etkisiyle birlikte TL üzerinde stresli günler hissedebiliriz. Aynı zamanda başkanlık seçimleri için hazırlanan yurtiçi piyasalar haftasonu meclise sunulan yeni anayasa paketini fiyatlayacaktır. Volatilitenin sürmesini beklediğimiz haftada, sabah saatlerinde gelecek büyüme rakamları ve cari denge oldukça önemli. Büyüme rakamlarının bu dönem hızlı bir düşüş yaşaması bekleniyor. Ayrıca son dönemde artan petrol fiyatları ve kur etkisinin cari dengede bozulma yaşatmaya başladı mı sorusunun cevabını almaya çalışacağız. Kurda teknik görüntüde halen 3.30-3.35 üzerinde kuvvetli duruş devam ediyorr. Kısa vadede kurun destek bulduğu bölge 3.40-3.4250 seviyelerinde. Yukarıda ise, 3.5160 üzerinde bir harekette 3.5250-3.5500 görülebilir. Önemli bariyer ise, 3.60 olarak referans alınmaya devam edilecek.
GBPUSD
Geçtiğimiz haftayı düşüşle kapatan kuru oldukça yoğun bir gündem bekliyor. Hem İngiltere Merkez Bankasının hem de Fed'in Aralık ayı para politikası toplantıları var. Fed'in uzun suredir beklenen faiz artırımına karşın İngiltere MB'den bir hamle beklenmiyor. Fed Başkanı Yellen'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamada 2017 ile ilgili sinyaller piyasanın odağında olacak. Bugün ise veri akışı acısından haftanın tek sakin günü diyebiliriz. Kur ise geçtiğimiz hafta kapanışı 1.26 seviyesinin altında yaptı. Ancak yükseliş trendinin alt bandı olan 1.2510 bölgesinin üstünde kalındığı surece kurda toparlanma isteğinin devam ettiğini görebiliriz. Hareketin 1.26 seviyesinin üstüne tırmanması durumunda 1.2650-1.2700 seviyeleri hedeflenebilir. Geri çekilmelerde ise 1.2550 -1.2500 önemli desteek seviyeleri. 1.2510-1.2500 bölgesinin altında kapanışlar satış baskısını artırabilir.
EURUSD
Geçtiğimiz haftaya Avrupa Merkez Bankasının vermiş olduğu kararlar damgasını vurdu. Banka tahvil alım programı süresini uzatırken tahvil alım miktarında da azaltıma gitti. Program artık 2017 yılı sonuna kadar devam edip Mart ayından itibaren alım miktarı 60 milyar euroya düşürülecek. Yeni haftada ise gözler gerçekleştirilecek olan yılın son FOMC toplantısında olacak. Aralık ayında gelecek bir faiz artışına hazırlanan piyasaların ilgisi nokta tahminlerinde olacaktır. Üyelerin önümüzdeki yıl beklentileri fiyatlamanın seyrini belirleyecek. Paritede ise ECB'nin genişleyici tutumuyla derinleşen bir satış hareketi ile karşı karşıyayız. 1.0520 desteğinin altında 1.0460 seviyesi dikkat çekiyor. Toparlanmalardan bahsedebilmemiz içinse öncelikle fiyatlamanın 1.06'nın üzerinde kalması gerekecek.
ALTIN
Hafta boyunca satıcılı bir seyir izleyen değerli metal haftanın son işlem gününde de düşüşüne devam ettti. Özellikle dolardaki güçlü duruşun devam etmesi ve tahvil faizlerindeki yükseliş altını baskılamaya devam ediyor. Diğer taraftan bu haftanın ana gündem maddesi ABD Merkez Bankası Fed'in alacağı faiz kararı olacak. Faizi artırmasına kesin gözüyle bakılan Fed'in 2017 yılına yönelik söylemleri dikkatle takip edilecek. 2017'ye yönelik hızlı bir faiz artışı sinyali verilmesi durumunda altındaki satışlar daha da hızlanabilir. Teknik olarak baktığımızda aşağı yönlü hareketin devamında 1150 dolar desteğinin aşılması, 1141 dolar desteğinin test edilmesine neden olabilir. Yukarı yönlü hareketlerde ise dolarda gevşeme gelmediği sürece sınırlı yükselişler beklemek daha doğru olacaktır. Bu durumda ise 1172 ve 1180 dirençleri takip edilmeli.
BRENT PETROL
Oldukça hareketli geçen bir sürecin ardından petrol piyasasında işler yavaş yavaş rayına oturuyor. OPEC önceki hafta petrol üretimini günlük 1.2 milyon varil azaltma kararı almıştı. Hafta sonu bir araya gelen OPEC dışı 11 ülke ise günlük üretiminni toplamda 558 bin varil azaltma taahhüdünde bulundu. Bu miktarın 300 bin varillik kısmını Rusya karşılayacak. Uygulamanın OPEC'le eş zamanlı olarak Ocak ayında başlaması ve 6 ay boyunca devam etmesi bekleniyor. 30 Kasım'daki OPEC anlaşması ile yukarı yönlü ivme kazanan petrol fiyatları, bu gelişmenin etkisiyle artık gözlerini daha da yukarı seviyelere dikebilir. Brent petrolde 57 dolar direncinin aşılması son derece önemli. Gün içerisinde hareketlilik bu seviyenin üzerine çıkarsa 57,40-58,00-58,75 görülebilir. Geri çekilmelerde ise 55.00-54.40 aralığı geçilmediği sürece yön yine yukarı olacaktır.
Işık Menkul Değerler A.Ş.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:16)