E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsada uzun vadede piyasaları harekete geçiren şey 'büyük para’dır. Parayı en çok hareket ettiren ise ABD Merkez Bankası ve dünya çapındaki diğer merkez bankalarıdır. Bunların bir alt kademesinde ise yatırım fonu yöneticileri, emeklilik fonları, hedge fonları ve büyük yatırımcılar gibi kurumlar tarafından yapılan varlık birikimi ve dağıtım döngüleri yer alır.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikan Merkez Bankası (Fed) ve diğer merkez bankaları parasal genişleme, faiz oranları, para arzı ve para politikası araçlarıyla daha büyük bir piyasa ortamı yaratır. Merkez bankaları, bankacılık sistemlerinden akan para aracılığıyla piyasaları likidite ile yönlendirir. Bu yönelme, piyasalarda alım satım yapan yatırımcılar tarafından doğru konumlanıldığı takdirde kazanç anlamına gelir.
4 kural ve fiyat hareketine etkileri
ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, grafiklerin ana taşıyıcısı konumundaki büyük para yöneticilerinin boğa ve ayı piyasalarını yaratan aktörler olduğunu söylüyor. Burns, “Büyük para yöneticileri hisse senetlerini bir varlık sınıfı olarak biriktirdiğinde, bu daha uzun vadeli bir boğa piyasası yaratabilirken, para yöneticileri hisse senetlerini bir varlık sınıfı olarak dağıttığında ise bu satış durana kadar bir ayı piyasasına neden olabilir” diyor.
Hisse senetlerinde düşüş ve yükseliş trendlerini başlatanın bu dağıtım ve birikim süreçleri olduğunun altını çizen Burns, özellikle tecrübeli yatırımcıların bu dönemleri grafikler aracılığıyla tanıyabileceğini söylüyor. Burns, 4 ana kuralın, grafiklere de yansıyan bu değişimlerini yansıttığını ve yatırımcıların bu kurallar sayesinde ‘büyük para’nın hareketine uygun pozisyon alabileceklerini ifade ediyor.
Birikim ve dağıtım evresi
Piyasalarda birikim (accumulation) evresi grafikte daha yüksek zirveler ve daha yüksek dipler yaratırken, dağıtım (distribution) evresi ise daha düşük yüksekler ve daha düşük en düşükler yaratır.
Yatay destek ve direnç bölgeleri
Grafiklerde güçlü destek veya direnç seviyeleri, para yöneticilerinin pozisyonlarını tasfiye ederken birikim ve dağıtımın gerçekleştiği temel fiyat seviyeleri olarak görülebilir. Bunlar genellikle yatay seviyelerdir ve yatay trend çizgileri yaratır.
Trend ve hacim ilişkisi
Büyük para devreye girdiğinde, yükseliş trendi sırasında da düşüş trendi sırasında da hacim artar.
Büyük para oyuncuları, grafikte oluşan bir trend sırasında hacim artışı trendi yoluyla bir hisse senedi biriktirdiklerini veya dağıttıklarını gösterebilir. Hacmi fiyata verilen oylar olarak düşünmek gerekir ve hacim ne kadar fazlaysa, trend o kadar anlamlı olur çünkü bu, düşüşte satış veya yükselişte alım baskısının bir işaretidir.
Sektör ve ‘lider hisse’ geçişleri
Para yöneticileri aynı zamanda sermayelerini sektörden sektöre, büyük sermayeden küçük sermayeye ve eski lider hisse senetlerinden yeni lider hisse senetlerine doğru döndürür.
Hisse senedi piyasasında farklı zamanalarda farklı hisse senetleri ya da sektörler trend yönünde hareket edebilir. Trendlerin herhangi bir zamanda hangi sektörlerde ya da hisse senedi grubunda olduğunu anlayabilmeniz için çeşitlendirilmiş bir izleme listeniz olmalıdır.
Alım satım stratejileri ve ipuçları
Hisse senedi alım satım stratejileri, belli bir aralıkta seyreden fiyatın kırılmalar yoluyla momentuma girmesi esnasında veya basit hareketli ortalama sinyalleri kullanarak potansiyel trendlerin başlangıcında alım sinyalleri üretecek bir yapıyla oluşturulmalıdır.
Kazanan pozisyonların, trendin sona ermeye başladığına dair bir sinyal gelene kadar büyük para alım ve çıkış trendiyle koşmasına izin verilmelidir.
Büyük para ipuçları bırakır, ipuçlarını gördüğünüzde ve tüm ipuçları bir araya geldiğinde, sermaye akışını takip ederek onunla savaşmaya ve ona karşı alım ya da satış yapmaya değil, en az direnç gösteren yolda alım satım yapmaya hazır olmalısınız çünkü hareket halindeki bir trene binmek, trenin mevcut istikametinde ilerlemesine karşı bahse girmekten çok daha kolaydır.
7 adımda 'trader’lığa giden yol
Trader'ları başarısız kılan psikolojik zaaflar
Profesyonel trader’lar için okulda öğretilmeyen 7 ipucu
Yarı zamanlı trader’ların uyması gereken 20 kural
Traderların en büyük endişe kaynağı likiditeye erişim
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (23:35)