E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Özellikle son birkaç on yılın en etkili kısa vadeli alım satım stratejilerinin başında gelen ‘dipten satın alma’ 2023’ün de en iyi stratejisi olarak öne çıkıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tarihinin en iyi üçüncü yılını yaşayan ‘dipten satın alma’ stratejisi, 2023 yılı piyasalarında yatırımcıların yüzünü güldürüyor.
Düşüşü satın almak
MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, 2023 yılında ‘dipten satın alma’ stratejisi, borsalara büyük ve etkili bir dönüş yapıyor. Son birkaç on yılın en etkili kısa vadeli alım saıtm stratejilerinden biri olan ‘dipten satın alma’ stratejisi, 2022 yılında yatırımcıları zarara uğrattıktan sonra 2023 yılında yatırımcıların yüzünü güldürüyor.
Bank of America Global Research küresel hisse senedi türevleri araştırma başkanı Benjamin Bowler liderliğindeki analist ekibine göre, düşüşü satın almak, yani bir satıştan sonraki gün hisse senedi satın almak, 2023 yılında yatırımcılar için ciddi derecede güçlü kazançlar sağlıyor.
S&P 500 Endeksi için 2023 yılında satıştan sonraki gün yapılan alımlardaki ortalama bir günlük getiri yaklaşık yüzde 0,3'e yükselmiş durumda. Bu, stratejinin bir takvim yılı boyunca şimdiye kadarki en iyi üçüncü ortalama getirisini elde etme yolunda olduğu anlamına geliyor ve strateji, 2020 yılından beri en yüksek kazançları bırakıyor.
Teknoloji hisselerinin ve yapay zekanın öncülüğü
S&P 500 ve Nasdaq Composite gibi büyük hisse senedi piyasası endeksleri, 2023’te, büyük ölçüde bir avuç büyük ölçekli teknoloji hissesi ve diğer teknoloji ve yarı iletken hisse senetlerinin performansı sayesinde yükseliyor. Bu Hisse senetleri, çip üreticisi Nvidia’yı bu yıl yüzde 164,6 oranında artışla iten bir trend olan yapay zekaya yönelik ilgi artışından yararlanıyor.
Sonuç olarak, FactSet'e göre S&P 500 Endeksi, 2022 yılında yaşadığı yüzde 19,4 oranındaki gerilemenin ardından yılbaşından bugüne yüzde 11,8 oranında arttı ve bu, 2008 yılından bu yana endeks için en kötü yıllık performans oldu. FactSet'e göre teknoloji isimleri ise bu dönemde yüzde 26,3 oranında yükseldi.
Yüzde 740 getiri
2008 Finans Krizi’ni takip eden yıllarda, ABD hisse senetleri hiç olmadığı kadar yükselirken, Fed ve diğer küresel merkez bankaları faiz oranlarını dibe çekmiş hatta negatif seviyelerde tutmuşken, dipten alım, kısa vadeli yatırımcılar için bir strateji olarak yaygın bir popülerlik kazanmıştı.
Ancak stratejinin bu tarihten önce de genellikle işe yaradığı görülüyor. Nisan ayında, Bespoke Investment Group'taki bir analist ekibi, yatırımcıların S&P 500'ü kolay ve ucuz bir şekilde alıp satmalarına olanak tanıyan S&P 500 ETF’sinin oluşturulmasından bu yana, düşüş yaşanan günlerden sonra yapılan satın alımların kabaca yüzde 740 oranında getiri sağladığını bulguladı.
2022’de işlemese de stratejiye ilgi yükseldi
2022 yılında yatırımcılar, hisse senetleri istikrarlı bir şekilde düşerken şiddetli dalgalanmalara katlandıkça stratejinin işlemediği görüldü. Bowler ve ekibine göre, o zamandan bu yana, birkaç faktör, stratejinin kaybettiği popülaritesinin bir kısmını geri kazanmasına yardımcı oldu.
Ekip, paylaştığı notta, “Hisse senedi yatırımcılarının düşüşü satın alma hevesi, geçen yılki satışlarla hiçbir şekilde azalmadı ve şimdi ‘Fed bitti, enflasyon yoldan çekildi, durgunluk ertelendi’ anlatısıyla birlikte düşüşü satın alma stratejisine daha da çok körükleniyor” diyor ve ekliyor: “Buna başarılı borç tavanı anlaşmasını, yapay zeka patlamasını ve nispeten düşük hisse senedi riskini ekleyin ve kısa vadeli yükseliş için güçlü bir reçete elde edin.”
S&P 500 ve Nasdaq Çarşamba günkü gerilemenin ardından toparlanırken dip alıcıları Perşembe günü bir kez daha iyi durumdaydı. Üç büyük ABD hisse senedi endeksi arasında Çarşamba gününü kırmızıyla kapatan S&P 500 yüzde 0,6 ve Nasdaq da yüzde 0,9 oranında getiri sağladı. çarşamba gününü yükselişle yeşil kapatan tek endeks olan Dow Jones ise Perşembe öğleden sonra 183 puanlık artışla yüzde 0,5’lik getiri sağladı.
Küresel piyasalarda pozitif seyir
Tahvil piyasasında sert rüzgarlar esiyor
Endişeli yatırımcılar için kazandıran strateji
Wall Street efsanesi Jim Rogers’tan 3 yatırım stratejisi
Piyasalar karıştığında izlenilebilecek 3 strateji
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dalga mı geçiliyor. Dip mi kaldı
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:47)