E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Milyoner olmak isteyenlerin tasarruf konusunda çok daha titiz davranması gerektiği herkes tarafından bilinir. Servet oluşturmak için aynı zamanda birikimlerin zaman içerisinde yatırıma yönlendirilmesi ve bileşik faizin gücünden de yararlanılması gerekir.
Yatırım yapmak genellikle karmaşık stratejileri, borsanın sürekli olarak izlenmesini ve yüksek riskli kararların alınmasını gerektirir. Ancak GoBankingRates’in haberine göre yatırım yapmak gerçekten de bu kadar karmaşık olmak zorunda değil.
Kendi yatırımlarınızı yönetme fikri çok zor veya korkutucu görünüyor olabilir. Ya da bu yöntem kulağa gerçekten de fazla sıkıcı geliyor olabilir. Haberde bunun için ‘tembel portföy’ denen bir stratejinin öne çıktığı belirtiliyor.
Tembel portföy nedir?
Tembel bir portföy, adından da anlaşılacağı gibi, servet biriktirmeyi amaçlayan basit ve uygulamalı bir yaklaşımdır. Tembel bir portföyün temel ilkeleri çeşitlendirme, düşük ücretler ve sabırdır. Aktif olarak bir portföy oluşturmak ve yönetmek yerine, bir avuç düşük maliyetli endeks fonuna yatırım yapar ve bunları uzun vadede elinizde tutarsınız.
Endeks fonlarına aşina değilseniz eğer, bu gibi fonlar S&P 500 gibi belirli bir endeksleri kopyalamaya çalışan yatırım fonları veya borsa yatırım fonlarıdır (ETF'ler). Bu gibi fonlar çok fazla muhakeme veya enerji gerektirmez. Bu sayede son derece düşük fon işletim ücretlerine mal olurlar.
Örneğin, Vanguard'ın VOO kodu altında işlem gören S&P 500 ETF'si, ABD Yatırım Danışmanlığı Enstitüsü tarafından yayınlanan bir rapora göre %0,47 olan sektör ortalamasına kıyasla yalnızca %0,03'lük bir gider oranına sahiptir. Düşük ücretler önemlidir. Zira getirilerinizi tüketirler. Diğer bir deyişe yani yatırım hedeflerinize ulaşmak için daha fazla tasarruf etmeniz veya daha uzun süre beklemeniz gerekir.
Tembel portföyünüzü nasıl oluşturursunuz?
Tembel bir portföy oluşturmanın mükemmel bir yolu yoktur. Ancak geniş çapta çeşitlendirildiğinizden emin olmak istersiniz. Yani fonlarınız çok çeşitli farklı hisse senetleri ve tahvillerden oluşur. Çeşitlendirme, portföyünüzün çok riskli olmamasını sağlar ve herhangi bir zamanda yükselen piyasalardan yararlanmanıza olanak tanır.
Childfree Wealth’in kurucusu yeminli mali müşavir Jay Zigmont genellikle müşterilerine basit bir 3 fon portföyü önerdiğini söyledi. Bu üç endeks fonundan biri ABD hisse senetlerini, ikincisi uluslararası hisse senetlerini ve sonuncusu da tahvilleri baz olarak kabul ediyor.
Zigmont yatırım stratejisi için, “Gerçekten de bu kadar kolay olabilir. Her biri için bir ETF satın alabilir ve daha sonra bu yatırımları unutabilirsiniz. Ne kadar risk almak istediğinize bağlı olarak tahvillerdeki yüzde ile hisse senetlerindeki yüzdeleri ayarlayabilirsiniz. Ben toplam hisse senetleri tahsisinin yaklaşık %20’sini uluslararası hisse senetlerine koyma eğilimindeyim. Ancak bu kesin bir rakam değil” ifadelerine yer verdi.
Tembel portföyünüzü kişiselleştirin
Tembel portföyünüz için vermeniz gereken tek önemli karar, varlık dağılımınızdır. Bu portföyünüzün yüzde kaçının tahvillerde yüzde kaçının hisse senetlerinde olacağı anlamını taşır.
Bu karar genellikle yaşınızla orantılı olarak değişir. Wall Street çevrelerinde yaşınızı 100 sayısından çıkardığınızda bulduğunuz rakamın hisse senetlerine yatırmanız gereken oran olduğu söylenir. Diğer bir deyişle 30 yaşındaki birinin hisse senetlerine birikimlerinden %70’lik bir kısmını ayırması gerekir.
Yine de ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte artık birçok yatırım uzmanı 120 sayısının baz alınmasını öneriyor. Tembel bir portföy için tipik bir varlık tahsisi %60 ABD hisse senetleri %20 uluslararası hisse senetleri ve %20 tahvil olacak biçimde dağıtılır.
Daha az tembel bir yatırımcı olmak istiyorsanız fon seçimlerinizde daha yaratıcı bir tercihte de bulunabilirsiniz. Diğer bir deyişle temettü hisselerini takip eden bir fon veya toplam endeks getirileri yerine belirli bir sektörü takip eden bir fon istiyor olabilirsiniz. Bu tip durumlarda tercih tamamen yatırımcıya bağlıdır.
Zigmot, “Şahsen bir ayrışma yaratmak için ben 3 basit fon stratejisini izliyorum. Kullandığım üç fon aynı üç alanı kapsan ESG fonlarıdır. Yatırım yapacak param olduğunda her fona para yatırıyorum ve tekrar paraya ihtiyacım olana kadar satmıyorum” diyor.
Seçtiğiniz belirli bir fonda sektör tercihinden daha önemli olansa fonun geniş ölçekte çeşitlendirilmiş ve düşük ücretlere sahip olmasıdır.
Bileşik faizin gücü
Tembel bir portföyün zaman içerisinde sizi sengin etmesinin yolu zaman içerisinde getirilerin birleşmesidir. Paranız üzerinden getiri sağladığınızda bu getiriyi yeniden yatırıma yönlendirirseniz esasen kazandığınız getiri üzerinden de kâr elde edersiniz. Zamanla kazandığınız para daha fazla kazanmaya devam eder.
Haberde bu durum ünlü bir örnekle açıklanıyor: Şu anda bir milyon dolara sahip olmayı mı yoksa bir peniyi önümüzdeki otuz gün boyunca her gün ikiye katlamayı mı tercih edersiniz? Bir milyon dolar bariz bir tercih gibi görünüyorsa tekrar düşünün. Zira 30 gün içerisinde bir peninin değerinin sürekli olarak iki katına çıkması 30 gün sonra 5 milyon dolara sahip olmanız anlamına gelir.
Benzeri bir şekilde tembel bir portföy de yatırımcıları zengin edebilir. Ancak bunun için sabırlı olmak gerekir.
Zigmont konuyla ilgili açıklamasında, “Yatırımlarınızın basit veya seksi olması arasında bir seçeneğiniz var. Seksi veya süslü bir yatırım basit, uzun vadeli ve pasif bir yatırımı nadiren geçebilir” diyor.
Wall Street enflasyona rağmen nasıl yükseldi?
Ünlü milyarderden FED’e uyarı: Acele etme
Boğa piyasasının sırrı dergi kapaklarında mı?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Benim strateji karı iyi olanı alıyorum uzuuuun ca tutuyorum 8 10 kat gidiyor sonra onu satıyorum hepsi değil tabi bazen %50 ~70 ini sonra beklenti yaratan diğer şirketleri yaptığı kara lotuna saklamasına iş modeline sektördeki yerine göre topluyorum
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:16)