E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Türkiye genelinde 25 Temmuz - 1 Ağustos'ta 406.322 kişinin testi pozitif çıktı, 337 kişi hayatını kaybetti.
Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin'in Türkiye - Rusya arasındaki işbirliğini daha da artıracağını açıkladığı Soçi Zirvesi sonrası, AB yetkilileri şimdiye kadar arabuluculuk sıfatı nedeniyle bir nevi yaptırımlardan muaf tutulan Türkiye'yi yakından izliyor ve Rusya'ya yönelik yaptırımların çiğnenmesi durumunda Türkiye'ye yönelik yeni yaptırımlar gelebileceğinin sinyalini veriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Eylül ayında Şanghay Beşlisi Özbekistan'da toplanacak. Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti, nasip olursa biz de inşallah oradaki toplantıya katılacağız.
Erdoğan: Akkuyu'daki çalışmaları yerinde, bizzat heyetimle beraber izleyeceğim. Ondan sonra da Sayın Putin'e oradaki gelinen durumu aktaracağım, söyleyeceğim.
Erdoğan: Sayın Putin'le ruble üzerinde mutabık kaldık. O da tabii mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya'ya ve Türkiye'ye inşallah kazandıracak.
Erdoğan: Rusya'nın Mir kartı var. Şu anda bizim 5 bankamız bunun üzerinden çalışmalarını sürdürüyor. Burada da çok ciddi gelişmeler var.
ABD Senatosutemiz enerji girişimlerine rekor harcama, reçeteli ilaç fiyatlarını düşürme önlemleri ve büyük şirketlerin gelir vergisi ödemesini sağlamak için vergi revizyonunu içeren Enflasyonu Azaltma Yasası'nı onayladı.
Çin ordusu, Pelosi'nin ziyaretinin ardından Tayvan çevresinde başlattığı tatbikatları sürdürdüğünü duyurdu.
Ukrayna'dan tahıl taşıyan iki gemi daha hareket etti .
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Havayolu ile seyahat eden toplam yolcu sayısının Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre %24,7 artarak 21,39 milyonu aştığını belirtti. Karaismailoğlu, toplam yolcu trafiğinde de 2019 yolcu trafiğinin %95'i gerçekleştiğini ifade etti.
San Francisco Fed Başkanı Daly, Fed’in bir sonraki politika toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışının kilitlenmediğini ve Fed’in enflasyonu düşürmede henüz bitiş noktasında olmaktan çok uzak olduğunu söyledi.
Fed üyesi Bowman, ABD merkez bankasının son 75 baz puanlık faiz artışlarını desteklediğini ve enflasyon düşene kadar devam etmeleri gerektiğine inandığını söyledi.
Hong Kong’da covid kaynaklı karantina süresini 1 haftadan 3 güne indirdi.
ABD eski Başkanı Trump, aday olup olmayacağının tartışıldığı 2024 başkanlık seçimleri için ‘Bunu tekrar yapmamız gerekebilir’ ifadesini kullandı.
Çin'de Temmuz ayında ihracat %18, ithalat %2,3 arttı.
Ne olacak?
• Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor.
• Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.
BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz
Bu hafta yurt içindeki gündemin yoğun olması ile birlikte global piyasalar ABD tarafındaki Temmuz ayı enflasyon verisine odaklanacak. Enflasyon kaynaklı gelişmelerden dolayı 2022 yılında agresif faiz artırımlarına giden Fed sonrasında, resesyon ihtimali risk iştahını düşürmüş, dolara olan talebin artmasıyla birlikte dolar küresel piyasalarda değer kazanmıştı. Nisan'da ABD'de geri çekilen enflasyon sonrası Mayıs ve Haziran aylarında ABD enflasyonunun zirve görmesi ile Fed son iki toplantıda 150 baz puanlık faiz indirimine giderek sıkı duruşunu sürdürmüştü. Haziran ayındaki enflasyon verilerindeki olumlu nokta ise çekirdek enflasyonun düşüş eğilimine girmesiydi. Fed, Temmuz ayındaki son toplantısında yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz artırımı mesajları verse de eyalet Fed Başkanları daha fazla faiz artışı olması gerektiğini savunuyor. Fed'in politikasında durağanlaşması için enflasyonun gözle görülür şekilde geri çekilmesi gerektiği ön görüsü hakim. Gelişmeler neticesinde ABD'deki enflasyonun Temmuz ayında yıllık bazda %9,1'den %8,8'e geri çekileceği ön görülüyor. Sürdürülebilir geri çekilmelerle Fed, Eylül ayında faizlerdeki agresifliği azaltabilir. Bunun için jeopolitik gerginliklerin azalması gerektiğini düşünmekteyiz. Coronavirüs pandemisi ile arzın talebi karşılayamaması, tedarik ile lojistik sıkıntılarına ek olarak Şubat ayında başlayan Rusya - Ukrayna gerginliği ile sert yükselen enerji fiyatlamalarının etkileri hemen hemen tüm ülkelerin enflasyonunu son yılların zirvesine çıkardı. Son günlerde ise Çin ile Tayvan arasındaki gerginliğe ABD'nin müdahil olması sonrasında, Asya ziyaretlerinde Tayvan'a da giden ABD Temsilciler Başkanı Pelosi'nin bu hamlesi Çin kanadının hoşuna gitmedi. Pelosi'nin Çin'den sorunsuz ayrılması ve Çin'in ABD'ye karşı risk iştahını düşürücü açıklamalar yapmaması ile piyasalar kısmi de olsa rahatlasa da Çin - ABD arasındaki bu gerilim yakından takip edilecek.
VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz
VİOP 30 Endeks Ağustos kontratı, önceki işlem günü 2.960 - 3.042 fiyat aralığında işlem görerek günü 3.014 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 14.727 artarak 427.877 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO'nın geçtiği 2.960 seviyesinin üstünde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 3.070'in üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 3.120 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 2.970 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 3.070 ve 3.120 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 2.990 ve 2.960 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.
Fed ile ilgili beklentiler fiyatlamalar üzerinde etkili
Fed'den 75 baz puanlık faiz artışı beklentisi artıyor
Gözler enflasyon verilerinde! FED’in işi daha da zorlaşacak mı?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (00:24)