E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
FED BAŞKANLARI KONUŞUYOR DOLAR ENDEKSİ YÜKSELİYOR…
2008 yılından bu yana yaşanan finans krizinde dünya ekonomileri iki konuyu sorguluyor:
1)Negatif faiz
2)Bunun getirmiş olduğu borç seviyesinin yükselmesi
Biraz konuyu açacak olursak parasal sıkılaştırma için her yolu deneyen merkez bankaları, bunu sağlayamaması dünya genelinde dolaşan fonları son 8 yıl içerisinde ciddi gelir elde etmeleri; ancak buna bağlı olarak ülkelerin finans dışı sektörlerinde yaşanan borç seviyesindeki yükselişler, IMF’nin de son raporunun ana konusuydu. IMF Mali İzlemesi göre mevcut borç seviyelerinin GSYH’nin %225 seviyesinde olduğunu belirtti ve bu borç yükünün yaklaşık 2/3’sinin özel sektör borçlarından olduğuna dikkat çekti.Küresel büyümenin ciddi ölçüde azalmasına da dikkat çekilen raporda borçlanmanın büyümeyi, büyüyememenin de borç yükünü artırdığı kısır döngüye dikkat çekti. Raporda bu kısır döngünün negatif faiz kadar can yakıcı olabileceğine dikkat çekildi. Dünya genelinde gelinen son noktanın, artan mali risklere rağmen piyasaların duyarsızlaşması olarak özetleyebiliriz.. Bize göre bu, ekonomilerin oldukça kritik bir seviyede olduğunun göstergesi.
IMF küresel borç tedirginliğine dikkat çekedursun, 2016’da bir türlü faiz artıramayan Fed ve Fed Başkanları yine şahin söylemlerle piyasaları olası Aralık artırımına hazırlamaya çalışıyor. Faiz artırımı için ve hatta daha hızlı faiz artırımı için uygun zeminin oluştuğuna vurgu yapmaya çalışan Fed Başkanları, bu konuda şahin söylemlerini hafta boyunca sürdürdü. Stanley Fischer ise olaya farklı bir açıdan bakarak, ABD ekonomisinde büyümenin sadece para politiklarıykla gerçekleştirilemeyeceği vurgusu yaparak, “ Büyüme istiyorsak hem para hem maliye politikasını eş zamanlı sürdürülebilir seviyede uygulamamız gerekir.” dedi ve bunun yanında “Ultra düşük faizlerin özellikle en azından kökenindeki sebeplerin bazılarının çözümüne yönelik doğru politikalar oluşturulursa sürdürülmesi gerekmiyor” vurgusu oldukça ilginçti. Faiz konusunda artırılmalı artırmamalı polemiğine girmediği konuşmasında Fischer, uzun vadeli gelişmeleri dikkate aldı.
Asya piyasalarına baktığımızda ise Yen’in bir ayın en düşük seviyesi yakınında seyretmesi, Japon hisse senetlerini yükseltmesi ve enerji hisselerinin yükselen petrol fiyatlarıyla yükselmesi hareketli seansları beraberinde getirdi.
BİST’e baktığımızda yükselen dolara rağmen endeksin 77.777 seviyemizin üzerinde kapanışını olumlu buluyoruz.
Güne dolarda 3,0563 seviyesinden, altında 1265 dolar/ons seviyesinden ve dolar endeksinde 96.235 seviyesinden başladığımız 4. işlem gününde yukarı yönlü hareketlenmelerde 78.000- 78.200 aşılması durumunda da 78.800e kadar yükselişleri; geri çekilmelerde ise 77.300 76.800 ve 76.500 desteklerinin çalışabileceğini hatırlatalım.
Çok öne çıkan veri olmamakla birlikte gelecek olan her haber akışı piyasaların seyrini etkileyecektir. Yine rehberlerimiz dolar endeksi ve CDS’ler olacaktır.
Emtia ve döviz piyasasında son gelişmeler
Döviz ve emtia piyasalarında beklentiler
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:29)