E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsalarındaki ralli devam ediyor. Bunda, enflasyon verileri gibi ekonomik göstergelerin de büyük katkısı bulunuyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, son aylara damgasını vuran rallinin akıbeti yine de yatırımcıların kafasını kurcalıyor. ‘Muhteşem 7’ adı verilen dev sermayeli teknoloji hisselerinin, ralliyi sürükleyip sürükleyemeyeceği merak ediliyor.
Muhteşem 7
MarketWatch’tan Jamie Chisholm’un haberine göre, piyasalar 11 trilyon dolar değerindeki ‘Muhteşem 7'nin rallinin seyrine ne yönde karar vereceğini tartışıyor. Bank of America’nın ise bu soruya dair cevapları bulunuyor.
Vadeli işlemler, bu hafta soğuyan enflasyon verilerinin ekonominin Fed’in hızlı faiz artırım kampanyasından görece yara almadan kurtulabileceği umutlarını güçlendirmesinin ardından, Cuma günü Wall Street'e işaret ederek dört günlük galibiyet serisini 15 ayın en yüksek seviyelerine çıkardı. Rallinin devam etmesinin ise kısa vadede, yatırımcıların bazı büyük bankaların bugün başlattığı ikinci çeyrek kurumsal kazanç dönemini nasıl algıladıklarına bağlı olacağı düşünülüyor.
Ancak hisse senedi piyasasının, son aylarda çok fazla kazanç sağlayan mega teknoloji hisselerinin sürekli desteği olmadan taze zirvelere ulaşıp ulaşmayacağı hala merak konusu. Bank of America stratejisti Savita Subramanian, 11 trilyon dolarlık bilmecenin bu olduğunu söylüyor ve cevaplarını 5 başlıkta sıralıyor.
5 soru
Subramanian, Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla’dan oluşan 11 trilyon dolar değerindeki ‘Muhteşem 7’ hisselerinin 2023'ün ilk yarısında S&P 500 kazançlarının yüzde 73'üne katkıda bulunduğunu not ediyor. Subramanian, şu andan rallinin seyrini ölçmek için, yatırımcıların buraya nasıl gelindiğini ve bundan sonra ne olabileceğini ele alan beş soruyu dikkate almaları gerektiğini ifade ediyor.
İlk olarak, bu piyasa yoğunlaşmasına ne sebep oldu? Subramanian, “2010'larda aşırı düşük faiz oranları ve cansız bir ekonomi, kendine özgü, uzun vadeli büyüme ve yıkıcı temaların serpilmesi için mükemmel bir imkan yarattı” diyor ve ekliyor: “Bu, diğer şeylerin yanı sıra, daha büyük şirketleri destekleyen piyasa değeri ağırlıklı endeks girişleri ve bulut ve e-ticaret talebini artıran pandemi odaklı teknoloji benimsenmesi ile birleşti. Mali destek, bu şirketlerin de büyümesine yardımcı olurken, yapay zeka da son zamanlarda yeni bir destek sağladı.”
Subramanian, ikinci soru olarak, bunun daha önce olup olmadığını ve olduysa nasıl sonuçlandığını soruyor ve şöyle yanıtlıyor: "Mevcut irrasyonel coşkuyu içeren böylesi yüklü belli başlı piyasalar yeni bir şey değil. İşin püf noktası, değersizler arasından kazananları belirlemek” diyor.
Subramanian, “Aşırı kaldıraç, piyasaların demokratikleşmesi ve yaygın spekülasyonun körüklediği balonlar kötü sonuçlanıyor. Ancak gerçekten ezber bozan hamleler, iyi sonuçlar doğurabiliyor. 2000 yılındaki teknoloji balonu, yaklaşık on yıl boyunca konsolidasyon ve göreli kayıplar gördü, ancak 1990'ların sonundaki her 5 büyük şirketten sadece 1'i hayatta kaldı ve bugünün en değerli hisseleri de bunlar” diyor.
Subramanian, bu verilerden yola çıkarak bir sonraki önemli soruyu soruyor: “Bugünün teknoloji patlaması önceki balonlardan farklı mı?”
Subramanian, bu soruya “Basitçe, evet” cevabını veriyor. Subramanian, 2000 yılındaki durumdan farklı olarak, bugünün ‘büyük’ şirketlerinin gerçekten de daha büyük ve daha iyi olabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Daha büyük şirketler, yarattıkları kuşatma göz önüne alındığında düzenlemeye dayanabilir ve bunu memnuniyetle karşılayabilir, Yapay zeka için ölçek önemlidir. Yapay zeka için başarı derecelendirmesi yapan analistlerimiz, büyük şirketler lehine bir asimetri olduğunu ortaya koyuyor.”
5 katalizör
Kısacası Subramanian, mevcut durumun 2000 yılındaki kadar tehlikeli olmadığını söylüyor ancak yine de dikkat edilmesi gereken 5 önemli katalizör olduğunu belirtiyor.
Mülkiyette doygunluk: Teknik bakımdan incelendiğinde, sadece uzun vadeli fonların zaten bu 7 hissede pozisyonları olduğu görülüyor. Subramanian, “Hisse senedi ne kadar fazla kiloluysa, olumsuz sürprizler etrafındaki satış baskısı da o kadar şiddetli olur” diyor.
Değişen rekabet ortamı: Teknoloji trendleri hızla değişebilir.
Politika: Büyük teknoloji şirketleri, düzenleyicilerin hedefinde giderek daha fazla yer alıyor.
Kur riski: Daha yüksek reel faiz oranları, düşük sermaye maliyetinden yararlanan büyüme hisse senetlerine zarar verme ihtimali barındırıyor.
Talep: Subramanian, Kovid sırasında teknoloji yatırım harcamalarındaki ileriye dönük artışın, birbirini takip eden yıllar boyunca negatif ciro artışının izlediği Y2K öncesindeki dönemle benzer olduğunu belirtiyor. Y2K, 2000’li yıllarda eski bilgisayar ve yazılımlarda görülen ve tarih ve zamanla ilgili işlemlerde hatalı sonuçlara yol açan bir yazılım hatası olarak biliniyor.
Yatırımcılar riskleri nasıl yönetebilir?
Son olarak Subramanian, şu soruyu soruyor: “Hisse senedi yatırımcıları bu riskleri nasıl yönlendirebilir ve yönetebilir? Subramanian, ‘Muhteşem 7’nin ötesine bakmayı tavsiye ediyor.
Subramanian şunları söylüyor: “Bize göre, hisse senedi piyasasında fırsatlar muhtemelen yedi hisse senedinin ötesine geçecek. Değerlemeler, bu şirketlerin dışında daha çekici olabilir. Yoğun, pahalı Hisse kazançları olan teknoloji şirketlerinden kaçınıyoruz. Ancak, pazar payı liderliğini ele geçiren ve/veya elinde tutan sağlıklı bilançolara sahip teknoloji şirketlerini de ‘çekirdek bir holding’ olarak düşünüyoruz.”
Nasdaq 100'de en büyük 6 teknoloji şirketinin ağırlıkları yüzde 50'yi aştı
Yatırımcılar teknoloji sektöründen çıkmaya devam ediyorlar
Buffett’ın 151 milyar dolarlık teknoloji kumarı
Teknoloji rallisi hangi şartlarda devam edebilir?
Dev teknoloji hisseleri hiç yatırımcı kaybetmeyecek mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:16)