E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Morningstars’ın her yıl fonlar üzerine yayınladığı ‘Mind the Gap’ raporu borsa yatırımlarında sade düşünmenin beklenenin aksine daha sağlıklı getiri sağladığını gösterdi. Financial Times’ın haberinde dikkat çekilen araştırma ABD’de işlem gören yatırım fonları ve ETF’lerin elde ettikleri getirileri ölçüyor. FT yazarı Stephen Foley’e göre araştırma sonuçları davranışsal finans alanındaki herhangi bir akademik araştırmadan daha açıklayıcı nitelikte.
Araştırma fon hisselerinin kötü zamanda alım satımları nedeniyle fon yatırımcılarının getirilerinin tutarlı bir şekilde düştüğünü gösteriyor. Foley’e göre yatırımcılarınsa bu boşluğu daraltmak için yapması gereken tek şey tutarlı bir yatırım yaklaşımı benimsemeleri.
2022’nin sonuna kadar olan 10 yıllık verilere dayanan araştırma ETF’ler ve yatırım fonlarının dolar üzerinden ortalama %6 getiri sağladığını gösterdi. Fonlar kendi başına ise %7,7’lik getiri sağlıyor. Yatırımcı getirileri ile fonların getirileri arasındaki %1,7’lik fark ise yatırımcıların 10 yıl boyunca fonları ellerinde tutmak yerine satışa geçerek kazanacakları paranın neredeyse dörtte birini kaçırdıklarını gösteriyor.
Morningstar aynı zamanda yatırım fonları ve ETF’ler için yaygın bir şekilde kullanılan yıldız derecelendirme sisteminin de yaratıcısıdır. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu sistem yatırım fonlarını tarihsel performansına göre derecelendirir ve yatırımcıların fon tercihlerini yönlendirir.
Mind the Gap raporunun dikkat çektiği kilit unsur, yatırımcıların çok sık bir biçimde yüksekten alıp düşükten satması. Foley detaylara inildiğinde ise bu aralığın ne kadar geniş ve ne kadar dar olduğunu görmenin öğretici olabileceğini belirtiyor.
Yatırımcılar Morningstar’ın ‘tahsis fonları’ olarak adlandırdığı bölgede en iyi performansı gösteriyor. Söz konusu fonlar uzun vadeli ‘düzenle ve unut’ yatırımları olarak tasarlanıyor ve hedef tarihli emeklilik fonları gibi çeşitli varlık sınıflarının bir karışımını içeriyor. Rapora göre söz konusu fonların getirileri ile yatırımcıların kazandıkları miktar arasındaki fark %0,5’ten daha az.
Morningstar'ın Baş Derecelendirme Sorumlusu Jeffrey Ptak ve meslektaşı Amy Arnott, çalışmanın geçmişi boyunca tutarlı olan bu bulgunun ortaya çıktığına dikkat çekti. Buna göre tek bir pakette birden fazla varlık sınıfına sahip olmak ‘pozisyonları koruma ihtiyacını’ ve ‘yatırımcının herhangi bir bileşenin performansına dürtüsel olarak yanıt verme riskini’ azaltıyor.
Getiriler ve yatırımcı kazançları arasındaki en büyük farklarsa varlıklı yatırımcılara yoğun bir şekilde pazarlanan hedge fonu benzeri stratejiler kullanan fonlarda görülüyor.
Hisse senetlerinde uzun vadeli veya açığa satış stratejilerini ve hatta türev işlemlerini kullanan bu fonlar on yıl boyunca yatırımcılarına %2,1’den daha az getiri sağladı. Bu da yatırımcıların fon yöneticilerinin genel performansının ancak yarısını yakalayabildiğini gösteriyor. Geleneksel hisse senetleri ve tahvillerin ötesinde varlık sınıflarını kullanan "alternatif" fonlarda ise %1,9'luk fark, tüm fonların temel getirilerini silecek büyüklükte.
Varlık yöneticileri, müşterilerini bu alternatif stratejilere ve diğer uzun vadeli yatırımcıları taklit eden portföyler oluşturmaya teşvik edebilir. Morningstar'ın analistleri ise bunların kağıt üzerinde bir portföyü verimli sınıra yaklaştırabileceğini, ancak gerçek hayatta bu tercihlerin yatırımcıları “maliyetli hatalara sürükleyebilecek daha egzotik stratejiler" olduğu konusunda uyarıyor.
JPMorgan CEO'su Dimon ve ailesinden hisse satışı
Borsada düşüş ne kadar derinleşebilir?
Altın ekim rallisiyle Amerikan borsalarını geçti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:23)