E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsaları 2022’nin ilk ayında zemin kaybetti. ‘Ocak Barometresi’ olarak bilinen göstergeye inanan yatırımcılarsa yılın geri kalan kısmında borsaların performansı için endişe duyuyor. Zira söz konusu gösterge Ocak ayındaki borsa performansının yılın tamamına ilişkin işaretler verdiğini belirtiyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yılın başından bu yana ABD borsalarının performansına bakıldığında ise Dow Jones Endeksi’nin %1,84, S&P 500 Endeksi’nin %2,79, Nasdaq Endeksi ise %5,93 oranında düşüş gösterdiği görülüyor.
MarketWatch yazarı Mark Hulbert ise yatırımcılara Ocak Barometresi’ni görmezden gelmeyi öneriyor. Hulbert bu önermesini desteklemek için geçtiğimiz yılın Ocak ayını örnek gösteriyor. ABD borsaları 2021 Ocak ayında da düşüş göstermişti. S&P 500 Endeksi bu süreçte %1,1 oranında düşmüştü. Ancak Ocak Barometresi’nin öngördüğünün aksine S&P 500 Endeksi aynı yıl tam %28,1 oranında yükseliş gösterdi.
Hulbert bu göstergenin her zaman çok da temel dışı kalmadığını ancak son yıllarda sıklıkla yanlışlandığını belirtiyor. Borsa yazarı, “Son 20 yıldan örnek verirsek %45 oranında haklı çıkabildi. Bu yazı tura atmaktan daha düşük bir ihtimal” dedi.
Ocak Barometresi’nin Tarihçesi
Ocak Barometresi 1972 yılında ünlü borsa yazarı Yale Hirsch tarafından tasarlanmıştır. 1973'te yazdığı ‘Borsa Yatırımcıların Almanağı’nda Hirsch, Ocak ayında piyasanın yönü ile yılın geri kalanı arasındaki yönü arasındaki tarihsel korelasyonu öne aldı. Hirsch, “Şimdiye kadar tasarlanmış herhangi bir tekniğin veya göstergenin Ocak Barometresi kadar dikkat çekici bir şekilde doğru olduğundan şüphe duyuyoruz. Barometre son 24 yılın 20'sinde doğru olduğunu kanıtladı. Çok az borsa göstergesi, kısa süreler için bile bu kadar yüksek, yüzde 83,3’lük, doğruluk gösterebiliyor.
Mark Hulbert’e göre, Ocak Barometresi gibi bir göstergeyi değerlendirirken, asıl yapılması gereken bu tip göstergelerin bulunduğu tarihten sonraki yıllarda nasıl işlediğini izlemektir. Borsa yazarına göre bir gösterge ancak gerçek zamanlı testlerde de çalışmaya devam ederse gerçekçi bir korelasyon bulunduğuna dair güven sağlayabilir.
Borsa yazarı bu düşüncesini bir örnekle açıklıyor: “Borsalarda isimleri ‘G’ ve ‘T’ ile başlayan şirketlerin yüksek performans gösterdiğini iddia eden birini hayal eden. Örnek olarak da son beş yılda GameStop hisselerinin %500 Tesla hisselerinin de %2.300 değer kazandığı verilsin. Eminim kolayca takdir edeceksiniz ki, bu iddia edilen kalıbı ancak uzun yıllar boyunca çalışmaya devam ederseniz gününü ve saatini vermekte haklı olursunuz.”
Ocak Barometresi, bir modelin gerçeğe dayalı olup olmadığını araştırırken istatistikçilerin sıklıkla kullandığı %95’lik güven düzeyi şartına uyum sağlayamadı. Mark Hulbert 1972’den bu yana bu göstergenin sıradan bir modelden ayırt edilemediğini belirtiyor.
Hulbert 1972’den bu yana Ocak ayı dışındaki 3 ayın borsaların geleceğini görmekte daha iyi bir performans gösterdiğini belirtiyor. Bu aylarsa: Şubat, Nisan ve Temmuz. Borsa yazarı her bir ayın bir sonraki 11 aylık performansı tahmin etmekte Ocak ayından daha iyi bir performans gösterdiğine dikkat çekiyor.
Borsa yazarı endekslerin son 50 yılına odaklanan bir analistin şu anda asla Ocak Barometresi oluşturmayacağını belirtiyor. Ancak aynı şekilde Hirsch’in döneminde de Şubat, Nisan veya Temmuz Barometresi’nden bahsetmenin de bir imkanı bulunmuyor. Mark Hulbert bundan 50 yıl sonra da 11 ay sonrasında borsaların yönünü belirleyen başka ayların bulunacağını öngörüyor.
Borsada kritik haftaya pozitif başlangıç
Ünlü ekonomist Murat Sağman’ın kaleminden çok satan kitap: Borsada Oynanmaz
Borsa İstanbul için rekorlar yılı oldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsa soygun için kurulmuş bir düzenekdir bedelli soygunu ve tuzak kurmak sureti ile soygun var kesinlikle borsa yatırım yeri degil.
Barometreyi bilmemde gördüğüm olay şu,sanayi ve yukarı gitmiş hisselerden çıkış gidememiş hikayesi olan veya bilançosu iyi beklenen bist 100 şirketlerine giriş var,bankalara ciddi girişler var bankacılık endeksi 1750 üzerinde tutunursa bir banka rallisi görme ihtimali güçlü,tabi mevcut olan para yer değiştirdiği için sanayi bist 30 patatese bağladı ve bağlayacakda,pozisyonlara bir daha bakın ağırlık dağılımını değiştirmek gerekir,ulaştırmada fiyatladı beklentiyi kısası banka ve antinler in sanayi bist 30 out…!
Aldılar yine ellerine :)))
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:38)