E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bankaların Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) uyguladığı faiz oranları, Merkez Bankası'nın faiz ve vade düzenlemesi sonrası iki kat artış göstermiş durumda. KKM'ye uygulanan faiz tavanı ve vade sınırının kaldırılmasını içeren düzenleme sonrası bankalar arasında güçlü başlayan faiz yarışının, borsaya etkisinin negatif olacağı belirtiliyor. Belirsizliğin hakim olduğu seçim öncesi dönemde güvenli liman arayışındaki borsa yatırımcılarının alternatifleri arasında KKM ön plana çıkıyor.
Birol Bozkurt'un Dünya'da yer alan konuyla ilgili haberi şöyle: Resmi Gazete’de yer alan karara göre bankaların KKM’lere uygulayacağı faiz oranı, Merkez bankasının belirlediği politika faizinden düşük olmayacak. Ayrıca daha önce belirlenen faiz üst sınırı da kaldırılacak. KKM hesaplarında vadelerde de düzenlemeye gidildi. Düzenlemeye göre, daha önce ilgili tebliğde yer alan, “Banka tarafından yurt içi yerleşik gerçek kişiler ve yurt içi yerleşik tüzel kişiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yıl vadeli Türk Lirası mevduat veya katılma hesabı açılır” ifadesi değiştirildi.
Bankalar yarışa hızlı girdi
KKM'ye uygulanan faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından hem kur koruması hem faiz almak isteyenler için faiz yüzde 11.5'ten yüzde 25'e kadar fırladı. Kur Korumalı Mevduat hesapları Aralık 2021’de dövizde yaşanan rekor yükselişi durdurmak için uygulamaya başlandı. Bu uygulamada bankalar politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz verebiliyorlardı. Bankalar ayrıca döviz mevduatlarını tarihte görülmemiş düzey olan yüzde 14'e normal Türk Lirası faiz oranlarını yüzde 31'e kadar çıkardı. Merkez Bankası'nın bir yandan faiz indirimine devam etmesi, diğer yandan da bankalara uyguladığı üst sınırı kaldırması diğer yandan arka kapıdan faiz artışı anlamına da geliyor. KKM hesaplarında eğer vade sonunda kur fiyatı artmış olursa aradaki farkı Hazine ödüyor. 2022’de kurda yükseliş oldu ama öyle yüksek oynaklık halinde değil Merkez Bankasının kontrolünde bir artış gerçekleşti ve Hazine Ve Merkez Bankası'nın KKM’ye ödediği kur farkı da 181.5 milyar TL oldu.
“Borsa yatırımcısı KKM’ye kaçabilir”
KKM’de daha önce atılan adımların döviz kurunu 18 TL seviyesinde tutmaya yetmediğini belirten Marbaş Menkul Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, alınan son kararın KKM’ye olan ilgiyi artıracağını söyledi. Kuru, “Bu durumun borsaya etkisi ise negatif olacaktır. Seçim öncesinde bu belirsizlik döneminde güvenli liman tercih edecek tasarruf sahiplerinin borsadan satış yaparak KKM’ye dönmesini bekleyebiliriz” diye konuştu.
“KKM’de faiz yüzde 25-30’a yükselebilir”
Eski düzenlemede KKM faizi en fazla Merkez Bankası’nın politika faizinden 3 puan daha fazla olabiliyordu. Daha ocak ayında önce döviz dönüşümlü hesaplar için faiz tavanı kaldırıldıktan sonra faizlerin bazı bankalarda yüzde 20’ye kadar çıktığı görülmüştü. KKM’de üst sınırın tamamen kalkmasıyla faiz oranının yüzde 25-30 civarına çıkmasını bekleyen Trive Yatırım Araştırma Direktörü Serdar Pazı, “Kur korumalı mevduatın daha cazip hale getirilmesi ve seçimlerden önce bir döviz talebi oluşmaması adına TL ile yapılan KKM mevduatında da üst sınır kaldırıldı. Bu hamlenin sonucu olarak bankaların kaynak maliyetinin yükselmesi ve aylık mevduat faizlerinin yerleştiği bant olan %25-%30 düzeyine yakınsaması beklenebilir” diye konuştu.
Halka arzlarda eşit dağıtım dönemi başladı
KKM tarafında sınırlar kalkarken Sermaye Piyasası Kurulu da halka arzlarda bireysel yatırımcıya eşit dağıtım kararı alındığını duyurdu. Buna göre SPK, aldığı kararla halka arz edilen payların piyasa değeri 750 milyon lira ve altı olan halka arzlarda borsada satış yönteminin uygulanacağını duyurdu. Önceki uygulamada bu sınır 250 milyon TL seviyesindeydi. Karara göre daha önce kurumsal yatırımcı olarak değerlendirilen bazı kurum ve kuruluşlar bireysel yatırımcı kapsamında alındı. Konuyu DÜNYA’ya değerlendiren uzmanlar KKM kararının nispeten borsayı negatif etkileyeceğini söylerken halka arz kararının bireysel yatırımcıyı borsaya çekme konusunda pozitif etki yapabileceğini düşünüyor.
Alınan kararda bireysel yatırımcı tarafından gelen ilginin gözetildiğini ve yatırımcıların menfaatlerinin korunmasının amaçlandığını yönelik bir adım olduğunu düşündüklerini söyleyen Soner Kuru, “Oransal dağıtıma sınırlama getirilmiş olmasını, seviye itibariyle piyasayı korumaya yönelik bir adım olarak değerlendiriyoruz.
Özellikle oransal halka arzlara daha yüksek tutarda talep göndermek isteyen yatırımcı, hisse satışı yoluna gittiği için piyasa fiyatlamaları üzerinde baskı oluşuyordu, alınan kararla bu etki de sınırlanmış olacak” ifadelerini kullandı. Halka arz konusunda da yapılan değişiklikler olumlu olduğunu söyleyen Serdar Pazı, kurumsal yatırımcının ilgisinin seçim atmosferi dolayısıyla sınırlı kalma ihtimalinin de akılda bulundurulması gerektiğini söyledi. Pazı, “Borsada geçtiğimiz yıl enflasyon rallisi yaşadık, 1 milyondan fazla yeni yatırımcı geldiğini gördük. Bunların çoğunluğu halka arzlarla geldi.
Şimdi mevduat faizleri yukarı geliyor, KKM faizinde limit kaldırılıyor, enflasyon geçtiğimiz yıl kadar yüksek değil. Bu durum hisseleri daha az cazip hale getiriyor. Yeni düzenlemeler olumlu, ancak halka arzlara olan talep seçim öncesi dönemde sınırlı kalacaktır. Dolayısıyla yatırımcıların arasında eşitliğin sağlanması pozitif ancak buradan sonra katkısı sınırlı kalacaktır.” ifadelerini kullandı.
Borsa ilk çeyrekte kaybettirdi
BIST 100 endeksi, Ocak-Mart döneminde yüzde 12’nin üzerinde düşüşle 4 bin 900 puanın altına gerileyerek pandemiden bu yana en kötü ilk çeyrek performansı kaydetti. Uzmanlar yaşanan düşüşte seçim belirsizliği ve KKM, TL mevduat ve altın gibi alternatif yatırım araçlarının ön plana çıkmaya başlamasının etkili olduğu görüşünde. Aylık bazda bakıldığında 2023 yılının ilk ayını yüzde 9,7 kayıpla tamamlayan Borsa İstanbul, Şubat ayını yüzde 5,2 primle tamamladı.
Merkez Bankası'ndan KKM ve altın hesapları için iki tebliğ
KKM’de güncel faiz ne kadar olacak?
KKM'de faiz üst sınırı kaldırıldı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Ayıklanma arınma olur, gerçek hisse yatırımcısı kalır. Aldığı hisse Bir saatte, Bir günde tavan yapsın, en az on tavan yapsın, hiç durmasın, düşmesin, düşerse hükümet yükseltsin, yükselişte kârını cebine koymak için satanlar karakola, savcılığa celp edilsin diyenler gitsin. Hissesi duraksayan, düşen sandıkta görüşürüz teranesi okuyor, zillet ittifakı gelince hisseler hiç düşmeyecek hep yükselecek sananlar gitsin kkmye. Tüm bildikleri tahtacı, keresteci, kim kaça, kaç adet aldı, kim/ kimler kaçtan kaç adet sattı. Bu tıynette hisse yatırımcısı olunmaz, gitsinler.
Bakkala çocuğunu göndersen, 200 tl versen ekmek al dedim, peynır al dedim, süt aldedim. vb.. getir bakalım fişini, kaç para tuttu? kaç para geri para aldın dersin. Bu denetim değil, yapılanların doğrulanmasıdır. Ama şuan bizim ekonomi modelimizde böyle bir olay dahi olmamakta. Neden acaba ?= O zaman bu ekonomi ile takla ata ata , ekmekde alamıyorum diyene kadar devam edersin... Gerçekler acıdır, dost acı söyler...
Ekonomide inadın ve iş bilmemezliğin maliyetini görüyoruz.Herkesin sırtında geçim küfesi var. Siyasilerin ise küfenin ağırlığını artırmak kendi istek ve seçimleri. Halk istediklerini verdi. O zaman şikayet edilecek bir unsur göremiyorum. Denetleme sistemi kurulmaz yöneticiler sorgulanmaz ise kim neden güvensin. Yabancılar neden Türkiyede değilde Polonya'da şirket açıyor. Çünkü insanoğlu fanidir. Şirketler ise kar ettiği sürece devam eder. O ülkede tek istediği şey adalettir.Binalar ranta teslim edildi 50 bin kişi göçük altında kaldı. Bugün Rusya'da da deprem oldu. Hasar sadece binalarda. Bir hakikat var oda ister mevcut hükümetle yada yeni hükümetle devam edilsin. Donanımlı işinde ehil Japon ahlakına sahip, azla yetinen kendi gelirinde en ufak leke olmayan, ama insanların zenginlik ve refah içinde yaşamasını sağlayan,kendi çıkarı yerine millet olgusunu yüreğinde taşıyan uzman profesyonel insanlara ihtiyaç var.
sevgili baran ülke kime teslim nihayette.hüdapar**bir yıldız gibi parlayacak ülkeye.hala borsadan umut bekleyenler akepe hüdapardan medet bekliyo borsada hala kalan gariplerim de akepenin borsasından vah vah vah
durun okuyun önemli.borsa ucacak kacacak ne zaman derseniz onu bilmem .3 vakte kadar özetle .hödüpar mahapa ve akapa ortak rejimi harika işler yapıyolar .pahalılık olsada efason düşüyo değişik bi hesaplama dünya bunu keşfedememdi .bizim tuikçiler buluşu bu .gısganıyolaaaaaaaa .harika oldu en sonunda sefalette eşitlike doru hareket hızlandı .ahaauuhaa
Asıl soru kkm kime kaçacak ?
Borsada herkez battı. Kkm kimseyi kurtarmaz.
demek ki neymiş? yüksek enflasyon eninde sonunda yüksek faize neden olurmuş. kara cahil otobüs şöforü bile anladı sonundan
yazık lan, çakma ekonomist rezil oldu
ZATEN kaçıyor. Yüzde 30 garanti kazanç varken borsadaki yandaşlara neden soyulacaksın.
Yandaşmıdır, Çetemidir bilemiyorum.Ama zulüm yapıldığı için kendi kanaatimi söylemek istiyorum. Bizim şirketlerimiz, bankalarımız çok kıymetli. Şimdi kıymet bilmeyip baskı yapanları Cenab-ı Allah kendilerinden daha güçlü gerçek yatırımcılarla karşılaştırsın ve ellerindeki değerli kıymetleri kaybetmenin zararını hissetsinler. O zaman belki zulümle abad olunmayacağını öğrenmiş olurlar.
Herkes KKM de zaten borsa da neymiş hem faiz hemde döviz artacak bu kesin
Temettünün şirket için olumlu yatırımcı için olumsuz olduğunu deneyimliyorum. Şirketin verdiği temettü kadar hisse değeri düşüyor ben parasal olarak düştüğü değer kadar zarardayım. O zaman yatırımcıların temettü almak için hisseye girmesinin anlamı nedir? Temettü öncesi temettü sonrası devamlı hisse satış yiyorsa burada iyi niyetli değer yatırımdan bahsetmek ne kadar doğru bilemedim. Şirketler büyüklüklerine göre değerlenmesi gerekirken, bir kesimin oyuncağı olmuş. Onlar kazanırken Ülke ve yatırımcılar kaybediyor maalesef. Umarım gerçekçi bir ekonomi yönetimi ile sorunlar çözülür.
Temettü öncesi Cuma günü işc %-4,07 ile kapattı. Bu maniplasyonu haketmiyordu. 😤
Bu sene ben borsadan resmen 300 000 TL sildim nereden girdim borsaya borsa uzmanları ile görüştüm geçmiş olsun dediler .
Ben 30 senedir borsadayım borsamız son üç yılda resmen lale devrini yaşadı ve malesef bitmiştir.o zaman zarfında %5000 artan hisse senetlerimiz var borsada mesala sasa ve asusu sürekli satışlarla millete döşüyorlar ama millet farkında bile değil buralardan alanlar hep devleti ve SKP suçluyorlar ama kumar oynadıklarının farkında değiller.seçimlerden sonra kim gelir ise gelsin borsamız satışlar gelecektir.Heleki millet ittifakından ali babacan açıklamış idi biz iktidara gelince azınlıklara özertlikler verip, anayasadan Türlüğü ve Türk dilini kaldıracağız Baykar Makina ya dokunacağız demiş idi.bakalım hangi şirketleri kapatıp veya özelleştirecekler bunlar olur ise bırakın borsayı ülke büyük olaylara gebe bence.
KKM faizleri %30, heterodoks ekonomi faizlerin artmasına neden oldu. Hani NAS vardı!
Borsayı kendi haline bırakmadıkça benim gibi alım için fırsat bekleyen yatırımcılar gitmeyecektir. kendi dinamiklerine bırakın.
Kkm yi boşver.eurobond aldım.ister insin ister çıksın umurumda değil.
Borsada küçük yatırımcıya verilen güven 5-6 aylık mıydı. Borsaya yatirim yapin deniliyordu ama şimdi faiz serbest birakildi ve faiz yukseliyor. Şimdi faizi serbest birakinca para oraya kayacak. Satış dalgasına yakalanan küçük yatırımcı ne olacak acaba.
Borsa Temmuz dan itibaren iyi olabilir.
dünyada enfasyonla mücadele 1 .nci sırada ülkemizde enflasyonu canavara çeviren bir sistem var fiaz haram deyip halkı enfalsyona bogdurmak kadar yanlış bir zihniyet olamaz enflasyonun düşürlümesinin tek çaresi faizdir başka mücadele yolu yok.
Faizler yüzde 30 şuan zaten kim düşmüş diyor ise yalan söylüyordur. milleti kandırıyordur.
Borsa bitti kaçın
Borsayı şişirip sonra çoğunu yarı fiyatına çekerek ocaktan sonra deli kar elde ettiler. Gene ky nin kıyıya köşeye attığı parayı cebe indirdiler. Borsa istanbul ve SPK umarım seçimden sonra tüm şeffaflıkla ncenirsin. Kağıtlar dolar bazında çöktü ozaman nasıl çıktı!@? ODAŞ KZBGY SNGYO AYDEM ZOREN AZTEK HEKTAŞ GİBİ GİBİ bunlara dokunma sen devam et. Şimdide aynı şeyi taze kağıtlarda yapıp şişip patlatacaklar. Yazık öğreciler bile parasını buraya koyuyor. 14 mayıs 14 mayıs 14 mayıs gel artık. Yatırım tavsiyesi değildir. Hayal ürünüdür.
Kaçması kadar doğal bir şey olamaz soyuluyor herkes çünkü borsa hanede
burada gariplik var, geçen sene dolar artınca borsa da artmıştı, fiyatlar dolar bazında düşük kaldı diye.. EE şimdi de dolar artıyor diye KKM yi rahatlatmaya çalışıyorlar yani geçen sene borsayı arttıran durum yine gerçekleşiyor, dolar artarsa bırsa da artar diye düşünüyorum, uzmanların değerlendirmesi lazım
Geçen sene faiz üst sınırı vardı ve faizler düşük idi. Ama şimdi faiz üst sınırı kalktı ve mevduat faizleri yükselmeye başladı. Borsadan bir kısım yatırımcı mevduat faizleri iyi olmuş deyip oraya kayabilir
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (06:23)