E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bu bir "borsa düşmez" yazısı değildir. Elbette tüm sistem "yeniden başlatıldığında" borsalar da bundan kendine düşen payı alacak. Zamanı geldiğinde... Bu makalede bir süredir finans çevrelerinde süregelen tartışmayı kısaltarak paylaşıyorum. Sanıyorum artık okumayan kalmamıştır; Shiller FK oranlarına göre bakıldığında ABD borsaları tarihte nadir görülmüş değerlemelerden geçiyor.
Hussman tam bir yıl önce piyasanın ne kadar "pahalı" olduğunu basit bir örnekle paylaştı: 12 yıl sonra alacağınız 100 dolar için bugün ne ödersiniz ve ödemenize bağlı olarak nasıl bir getiri söz konusu olur? 13,7 dolar öderseniz yıllık yüzde 18 getiri almanız söz konusu olacak. 36,90 Dolar öderseniz getiri yüzde 8'e düşecek. 79 dolara çıkarsanız getiriniz de yüzde 2 olur. 100 dolar öderseniz ve hatta 101 dolar; o zaman 12 yıl boyunca hiçbir getiriniz olmayacağı gibi kaybınız bile söz konusu olabilir. Örnekten çıkan ana fikir elbette basit. Gelecekte yaşanacak bir nakit akışı için bugünden ne kadar yüksek bir fiyat öderseniz yatırımın vadesi boyunca getiriniz o kadar düşük olur. Hisse FK'larına da büyük ölçüde aynı mantıkla bakıyoruz ve yüksek FK'ları düşük potansiyel getirilerle ilişkilendiriyoruz.
Basit bir örnekle gidelim. 10 yıl vadeli, kuponsuz, yüzde 4 YTM devlet tahvilinin fiyatı şu anda 67,5 dolar. Alternatif bir XYZ bono ise, yine kuponsuz ve 10 yıllık, ancak vade geldiğinde yazı tura atarak; a) 200 dolar, b) O ödeme yapıyor. Fiyatı yine 67,5 dolar. Bu durumda ikinci tahvile portföyünüzde ne kadar yer verirsiniz? Hiç yer vermezsiniz (mantıklı hareket ediyorsanız).
Peki bu XYZ bonosunun yanına bir XYZ2 bonosu daha eklersek ne olur? Beklenen getiri yine 100 dolar olacak ancak ufak bir farkla. Bu kez ihtimaller XYZ&XYZ2 sıfır öder yüzde 25, XYZ veya XYZ2'den bir tanesi 200 dolar diğeri sıfır öder yüzde 50, XYZ ve XYZ2 her ikisi de 200 Dolar öder yüzde 25. Beklenen getiri aynı olduğuna göre fark ne? Paranızın sıfırlanma ihtimali yüzde 50'den yüzde 25'e düştü. Bu iki bonoluk portföye iki bono daha eklerseniz ihtimal yüzde 6,25 seviyesine gerileyecek. Yani teorik olarak sonsuz sayıda yazı tura ile itfa kararı yapan bonoyu portföyünüze eklemeyi başarırsanız bir ABD tahvili elde edebilirsiniz.
Çok yeni yayımlanan bir çalışmaya göre, borsada yaratılan servetin müntesibi işlem gören hisselerin sadece yüzde 4'ü. Geri kalanı tahvillerden daha iyi performans gösteremiyor. Bu durumda sıradan bir yatırımcının aldığı hisseden zarar etmesi çok büyük bir ihtimal.
İşte son yıllarda borsa yatırım fonlarının (BYF) piyasaya gelmesi ve ciddi büyüklüklere ulaşması ile durum değişti. Tek tek S&P 500 hisselerini almanın yaratacağı sürtünme olmadan veya araştırma vb. maliyetlere girmeden tüm endeksi tek bir BYF ile alabildiğinizde, yukarıda verdiğim XYZ bonosu ve riskin dağılımı örneği hayat buluyor.
Hisse piyasası BYF'ler sayesinde devlet bonolarına döndü diyemeyiz ancak yıllardır, "Hisse fiyatları geçmiş metriklere göre çok yüksek" tespitinin neden kısmen hatalı olduğunu açıklayabiliriz. ETF'ler gibi basit görünen ancak fon piyasasını derinden sarsan ürünler veya tam anlaşılamayan merkez bankası politikaları temel fiyatlama yöntemlerini kökünden değiştiriyor. Bu, endeksler bir daha çökmeyecek anlamına gelmiyor, sadece yatırımcıların daha önce çok yüksek görülebilecek seviyelerden neden hisse almayı kabul edeceklerine bir açıklama getiriyor. Yani "bilinçsiz bir balon" veya "aşırı hırs" gibi çılgınlıktan ziyade matematiksel açıklaması olan bir pahalılık. Ki bunun bir balona dönüp patlamasını da bekliyorum ancak o başka bir yazı konusu.
ŞANT MANUKYAN / FORTUNE TÜRKİYE
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:58)