E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa verilere odaklandı---

Borsa verilere odaklandı

Borsa verilere odaklandı
27 Ocak 2014 - 08:45 borsaningundemi.com

Sert satışlar ve kurda rekor seviyelerle geride bıraktığımız haftanın ardından yine yoğun bir gündem ile Ocak ayının son haftasına giriyoruz

''GÜNDEME BİR DE FED Mİ EKLENECEK?

Geçen haftayı kısaca hatırlayacak olursak; DolarTL ve EuroTL’de gördüğümüz yeni rekor seviyeler ve Merkez’in doğrudan satım yönünde müdahelesi haftaya damgasını vurmuş, yurtiçinde giderek artan stres de Borsa İstanbul’a sert satış baskısı olarak yansımıştı..

17 Aralık operasyonundan bu yana yurtiçi siyasi gündem ve tansiyon ile volatilitenin arttığını ve kendi iç dinamiklerimize yüksek hassasiyet ile küresel piyasalardan çoğunlukla belirgin şekilde ayrıştığımızı görmüştük. Geçen haftanın son işlem günlerinde ise özellikle Çin’de PMI verisinin yarattığı hayal kırıklığı, Arjantin’de devalüasyon, Ukrayna’da protestoların yarattığı stres ile gelişen piyasaların genelinde bir karamsarlık hakimdi ve ülkelerin ulusal para birimleri dolar karşısında güçlerini yitirmeye devam ettiler, hatta o kadar ki gelişen piyasalarda artan volatilite FED öncesinde ABD ve Avrupa’nın da moralini bozmaya yetecek seviyelere geldi diyebiliriz.

Bu haftaya baktığımızda Arjantin döviz kontrollerini gevşeterek kurla mücadelesini devam ettiriyor, Brezilya’da ise sokaklar yeniden ısınmaya meyilli ve bu şekilde EM stresi bir süre daha sürebilir, kaldı ki 29 Ocak’ta FED toplantısı var ve gelişen piyasalarda dalgalanmanın boyutunu arttırdığı ortamda taperingin genişletilmesi spekülasyonları da tedirginlik yaratıyor. Bu sabaha bakıldığında Ortadoğu ve Tayland’da da gerilimin arttığını, Asya tarafında ve gelişmekte olan ülkelerde risk iştahının geri çekilmeye devam ettiğini ve Asya’da kırmızıların hakimiyetini görmekteyiz..

Biz de ise FED’in dışında kafaları meşgul eden en önemli gündem kendi Merkez Banka’mızın Ek Parasal Sıkılaştırma günleri. Şu an için 27 ve 30 Ocak EPS günleri ve PPK sonrası alınan karara göre BIST kotasyonlarından %9 fonlama yöntemi ilk kez uygulanacak, bunun etkinliğinin ne olacağı ve kurun ateşini söndürmedeki ölçüsü merakla bekleniyor. Yani hafta boyunca piyasaların gözü en azından yurtiçinde kurlar üzerinde olmaya devam edecek.

Haftanın gündemine kısaca baktığımızda ise FED toplantısı dışında Almanya’da IFO endeksi, ABD’de 4.çeyrek öncü GSYH, Japonya’da TÜFE ve sanayi üretimi ajandanın öne çıkanları.. Yurtiçinde ise gündem daha hareketli, iki gün EPS uygulaması var, Hazine bugün ve yarın toplamda 4 tahvil ihracı gerçekleştirecek. TCMB Enflasyon Raporu ve PPK tutanakları yarın açıklanıyor, haftanın son gününde ise
Borsa İstanbul’da banka bilançoları Garanti Bankası ile açıklanmaya başlayacak.

BIST100 endeksinde Cuma günü kapanış seviyesi 64.427 olmuştu. EM stresinin eklenmesi ve FED’in tapering hamlesine gitmesi halinde dolarda değer kazanımlarının da TL’de değer kayıplarına ek bir stres ile kurları daha da yükseltmesi halinde satış baskısının devamı olası, 63.500 ve 17 Aralık sonrası dip yapılan seviyelerin işaret ettiği 61.000 ilk destekler. İlk direnci 65.000 olarak revize ettiğimiz endeks için 67.000 seviyesinin aşılamaması halinde geride bıraktığımız günlerde tecrübe ettiğimiz üzere yeniden 65.000’e yönelim olabilir. 68.500 ise iyimserlik kapılarını aralamaya imkan verecek şimdilik en güçlü direnç..''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)