E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 pazartesi gününü %3’lük düşüşle bitirdi son bir haftadır %6’nın üzerinde düşüş gösterdi. Geleceği için borsa yatırımı yapan birçok kişi için küresel borsalardaki sert düşüşler önemli soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.
MarketWatch’un haberinde borsalardaki kayıplara yatırımcıların nasıl tepki vermesi gerektiği konusunda mali danışmanların ve borsa uzmanlarının yorumlarına başvuruluyor. Uzmanlara göreyse rotada kalmak ve aşırı tepki vermemek atılması gereken ilk adımlar.
Habere göre borsa çöküşünden çıkarılması gereken beş ders ise şöyle:
Sağlam bir portföyü olanlar için paniğe gerek yok
Borsa uzmanları kısa ve uzun vadeli finansal hedeflerinizi karşılamak için tasarlanmış sağlam bir portföye yatırım yapanlar için düşüşlerin bir sorun olmaması gerektiğini belirtiyor. Zira birçok kişi için yatırım yapmanın amacı borsayı yenmekle değil belirli bir süre içerisinde hedeflere ulaşmaktır.
Dolayısıyla yatırımcıların varlıklarının ne kadar azaldığına değil bu düşüşün finansal gelecekleri üzerinde bir etkisi olup olmadığına odaklanması gerekiyor. Diğer bir deyişle konu S&P 500’ün kendisiyle değil bireysel getiri oranınızla ve hedefinizin neresinde olup olmadığınızla ilgili bir konu. New York merkezli bir varlık yöneticisi olan Sykon Capital’ın Başkanı Todd Stankiewicz, “Günün sonunda önemli olan tek şey budur” diyor.
Gelişmeleri bir bağlama oturtmayı unutmayın
Son borsa düşüşleri her ne kadar kötü görünse de borsa uzmanları piyasanın bu yıl hâlâ yükselişte olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmanız gerektiğini söylüyor. Gerçekten de S&P 500 Endeksi 2024’ün başından bu yana %8 yükseldi ve bu da çoğu yatırımcının görmekten memnun olacağı türden bir yıllık getiri oranını işaret ediyor.
Pazartesi görülen düşüşler borsaları birkaç ay önceki konumuna geri getirdi. Annuity.org ve RetireGuide.com Baş Finansal Analisti Stephen Kates, “Mayıs ayında mutsuz değilseniz bugün de mutsuz olmamalısınız” diyor.
‘Panik yapmayın’ kuralının istisnaları var
Elbette panik yapmak için geçerli sebepleriniz de olabilir. Çok sayıda kötü tercihte bulunmuş bir gündelik yatırımcı olabilirsiniz. Ya da emeklilik yatırım hesabınızda hisse senetlerin aşırı yatırım yapmış olabilirsiniz.
New York merkezli danışmanlık firması Domain Money’nin Yatırım Stratejileri Başkanı Brian Matthews, “Paniğe kapılması gereken tek yatırımcı tipinin, yatırımlarını ciddi şekilde yanlış tahsis etmiş ve hedeflerine göre yanlış pozisyon almış olanlar olduğunu söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.
Aklı başında yatırımcılar ne yapmalı?
Profesyoneller, çoğu yatırımcının paniğe kapılmasına gerek olmadığını bununla birlikte piyasaya dikkat etmeleri ve tepkilerini ölçmeleri gerektiğini belirtiyor. Yatırımcılar hedeflerine ulaşma yolunda ilerleseler dahi dik bir düşüş sırasında aşırı tepkiler verme dürtüsüne karşı koyamıyor olabilirler. Bu da söz konusu yatırımcıların gelecekte daha az endişe uyandıracak bir portföyde olmaları gerektiğinin bir işareti olarak görülür.
Haberde söz konusu durum şu örnekle açıklanıyor: Son birkaç yıldır 80/20 yatırımcısıysanız, yani portföyünüzün %80’i hisse senetlerinde %20’si sabit getirili varlıklardaysa, belki de artık 60/40 yatırımcısı olmanın zamanı gelmiştir. Kısacası bu tür sert düşüşler yatırımcıların kendilerine karşı dürüst olması gerektiğinin bir hatırlatmasıdır.
Yatırım hizmetleri firması Betterment’in Davranışsal Finans ve Yatırım Başkan Yardımcısı Dan Egan yatırımlarla ilgili, “Eğer risk alıyorsanız bu riskle baş edebildiğinize emin olun” diyor.
Ancak riskle başa çıkabilseniz bile, piyasadaki düşüş, endişelerinize veya görebileceğiniz fırsatlara dayalı olarak portföyünüzü yeniden inceleme ihtiyacına da işaret edebilir. ABD’li danışmanlık firması Buckingham Advisors’ın Finansal Planlama Genel Müdürü Nicole Strbich’e göre hisse senetlerine mevcut yüzde tahsisatınızı korumayı ve portföyünüzün "bileşenlerini ayarlamayı” isteyebilirsiniz.
Portföyünüzde ne kadar hızlı hareket etmelisiniz?
Ciddi biçimde yanlış tahsis edilmiş portföyler gibi en kötü koşullar altında bile borsa uzmanları hisse senetlerinizin tamamını veya büyük bir kısmını terk etmek gibi ani değişikliklere karşı uyarıda bulunuyor. Servet danışmanlığı firması TwinFocus’un Kurucu Ortağı Paul Karger, “Piyasalarda olup bitenlere dayanarak günlü yatırım tahsisleri yapmanın asla iyi bir fikir olmadığına inanıyorum” diyor.
Belirlenmiş bir kural olmasa da çoğu borsa uzmanı, piyasadaki durumun nasıl sonuçlandığını görmek için en az birkaç gün ve belki de daha uzun süre beklemeniz konusunda uyarıyor. Buradaki ana fikir, gündelik ticaret yapmamak, ancak yine de bir tür uzun zaman dilimi içinde bir hedefin peşinden gidebilmeyi sağlamaktır. Bir portföy değişiklikleri yapmaya karar verirseniz, muhtemelen bu hamleyi zamana bölmek de en iyisidir. Büyük bir hamle yapmanın aksine adım adım artan ince ayarlı hamleler daha akıllıca olacaktır. Karger portföy kararlarının uygulanması için "Aşamalı olarak devreye sokmalısınız" diyor.
Borsada düşüş ne zaman sona erecek?
Carry trade çözülmesi bitti mi?
Korku endeksi 4 yılın zirvesinden tekrar geriledi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:56)