E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa uzmanlar soruyor: Tüm yumurtalarınız aynı sepete mi?---

Borsa uzmanlar soruyor: Tüm yumurtalarınız aynı sepete mi?

Borsa uzmanlar soruyor: Tüm yumurtalarınız aynı sepete mi?
20 Mayıs 2024 - 11:42 borsagundem.com

Son yıllarda borsaların kaydettiği güçlü performans yatırımcıların hisse senetlerine aşırı yüklenmesine sebep olmuş olabilir. Uzmanları piyasalardaki iyi dönemlerde çeşitlendirmenin zorlaştığı konusunda uyardı


BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar yükseldiğinde ve tahvil getirileri düştüğünde genellikle yatırımcıları bu iki yatırım aracı arasında çeşitlendirme ikna etmek kolay değildir. Yatırımcıların gördükleri tek şey hesap özetlerindeki yükseliş trendidir. ABD borsalarında da mayıs ayı ortaları itibariyle S&P 500 Endeksi’nde yıl başından bu yana %12’lik yükseliş görülüyor. Dow Jones Sanayi Endeksi de 40.000 puan barajını aştı. Yatırımcılar ise S&P 500’ün yüksek performansının ‘kıskanıldığı’ düşüncesi yaygınlaştı

Hem hisse senetlerinin hem de tahvilleri son birkaç yıldır aynı anda düşüşteydi. Dolayısıyla hisse senetlerinin imrenilecek bir durumda olduğunu söylemek zordu. Ancak MarketWatch’un haberine göre 2018’deki ‘S&P 500 kıskançlığı’ konseptine benzer koşullar son günlerde de gözlemlenebiliyor.

MW haberinde dünyanın en büyük yatırım şirketi BlackRock mali danışmanlara konuyla ilgili bir sunum hazırladı. Uzun vadeli portföylerin zamanla yüksek performans gösterdiği biliniyor. Ancak BlackRock çeşitlendirilmiş portföylerin toplam getirisinin S&P 500 Endeksi’nden daha zayıf olduğu yıllarda yatırımcıların ne hissettiklerine dikkat çekiyor.

BlackRock’ın 2023 için güncellenen konuyla ilgili araştırmasında S&P 500’ün düşüşte olduğu ve örnek portföylerin çok daha az düştüğü 2000-2002 arası, 2008, 2020 ve 2022 tarihlerinde farazi müşterilerin ‘para kaybettikleri’ için üzgün olduğu görülüyor. Ayrıca 2009-2019 arası ve 2023 tarihlerinde de S&P 500 Endeksi’nin önemli ölçüde yükseldiği ve örnek portföylerin daha az yükseldiği dönemlerde de farazi yatırımcıların ‘yeterince kazanamadıkları’ için mutsuz olduğu dikkat çekti.

Ancak tüm zaman dilimlerine bakıldığında ise örnek çeşitlendirilmiş portföye sahip yatırımcıların S&P 500’den daha fazla getiri elde ettiği görülüyor. BlackRock araştırmasına göre yatırımcılar “kaybediyormuş gibi hissettiğinde” dahi portföylerin çeşitlendirilmesi işe yarıyor gibi görünüyor.

Sermaye yönetimi firması Kathmere’nin Yeminli Mali Müşaviri Nicholas Olesen 2018’de yayınladığı benzeri bir analize dikkat çekti ve bu analizin bugün de geçerli olduğunu belirtiyor:

“S&P uzun bir süre yükseldiğinde çeşitlendirmeyi çok daha fazla tavsiye etmek zorunda kalıyoruz. Müşterilerin ortak sorusu şu: Neden S&P dışında bir yere yatırım yapalım ki? İşe yarayan tek şey bu.”

Kısa vadeli yükseliş taraftarlığıyla baş etmek

Olesen'in çeşitlendirme konusundaki karşı argümanı, farklı ekonomik bileşenlerin iniş ve çıkışlarını koruduğuna ilişkin göstergeler. YMM yatırım türlerinin bir karışımına sahip olmanın uzun vadede en iyi tercih olduğu veriler üzerinden argümanını destekliyor:

“S&P 500 Endeksi son beş yıldır harika performans gösteriyor. Ancak insanlar başka yatırımların da işe yaradığını dönemlerin olacağını unutuyor.”

Davranışsal finans alanında söz konusu duruma “yenilik önyargısı” deniyor. Yatırımcıların en son olan şeyin her zaman olacağını düşünmesi eğilimi anlamına gelen bu görüş çeşitlendirilmiş portföylerin karşısındaki en önemli engellerden biri. Zira birçok yatırımcı 60/40 oranıyla çeşitlendirilmiş klasik hisse senedi, tahvil yatırımlarını bir kenara bırakarak topyekûn hisse senetlerine odaklanabiliyor. Bir finans kriz halinde ise yatırımcılar yaşanabilecek bir felaketten korkarak sonsuza dek piyasalardan çekilebiliyor.

Mali danışmanlarsa sürekli olarak uzun vadeli düşünmeyi ve yatırımlarda dengeli olmayı savunur. Diğer bir deyişle yatırımcının kişisel durumuna göre hisse senetleri ve tahvillerden oluşan bir yatırım sepeti oluşturulur. Piyasalarda oluşabilecek kriz dönemlerine rağmen plana bağlı kalınır.

Olesen, “Çeşitlendirme size şu anda en iyi performans gösterecek portföyü sunmak için tasarlanmamıştır. Size uzun vadede istediğiniz sonuçları vermek için hazırlanır” açıklamasında bulundu.

Servet yönetimi firması Summit Wealth’ten YMM Ross Haycock da bu argümanı müşterilerine aktarıyor. Haycock, “Şu eski atasözüne geri dönebilirsiniz: Tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymayın. Bu zamansız bir sözdür. Elbette yumurtalarımın farklı bir sepette olmasını dileyeceğim zamanlar olacaktır. Ancak bazen de ‘Çok şükür tüm yumurtalarım aynı sepette değildi’ diyorum” ifadelerine yer verdi.

Haycock çeşitlendirme konusundaki tartışmaların firmanın onlarca yıldır müşterisi olan yatırımcılarıyla çok daha iyi gittiğine dikkat çekti. YMM borsalardaki iniş çıkışları da beraber yaşadıkları yatırımcılarıyla yeni müşterilerine nazaran çok daha uyumlu bir ilişki içerisinde olduklarına işaret etti.

Yatırım uzmanı, “Hepimiz insanız ve geride kalma korkusuna (FOMO) kapılıyoruz. Duygularınızın finansal kararlarınızı yönlendirmesine izin vermeyin. Bir geri adım atın ve mantıklı düşünün. Çoğu insan daha sonra neden yatırımları çeşitlendirdiğimizi tamamen anladıklarını belirtiyor” açıklamasında bulundu.

Yeni petrol bakır mı?

 

ABD verileri sonrası emtia piyasasında sert yükseliş

 

Enflasyon verilerinin ardından Wall Street’te boğa piyasası sesleri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ASIM20 Mayıs 2024 12:14

    ALLAH belanızı versin bu ne biçim bir sonu tabiki hepsi aynı sebeptte paramın tamamı yenilebilir enerji şirketlerinde tabiki.