Fed’in mayıs ayındaki çıkışı, Gezi Parkı olayları ve Suriye gerginliği derken dolar kurunda 2 TL’ye, faizde ise yüzde 9’lara alışan piyasalar 2013’ü kapatmaya hazırlanıyor. Yılbaşından bugüne dolar/TL yaklaşık yüzde 15, euro ise yüzde 19 değer kazanırken yıla yüzde 6 seviyelerinden başlayan gösterge bileşik faiz yüzde 9’lara geldi. 2012’yi 78 bin 208 puandan kapatan Borsa Endeksi ise yaşanan bu dalgalanmalar sonucunda yüzde 7 oranında değer kaybetmiş görünüyor.
Dünya'da yer alan habere göre, tüm bu yaşanan volatilite Borsa İstanbul’da faaliyet gösteren şirketlerin bilançolarına da yansıdı. Esas faaliyet karları iyi olmasına karşın Borsa şirketleri aynı 2011’de olduğu gibi kurun yükselişi nedeniyle yüksek finansman gideri yazınca net kar artışında tökezlediler.
Borsa İstanbul’a kote şirketlerin bu yılın ilk 9 ayında toplam net karının sadece yüzde 11.6 arttığı görülüyor. 2012 yılı 9 aylık döneminde 34 milyar lira kar açıklayan 374 borsa şirketi, bu yılın aynı döneminde; 38 milyar TL kar açıkladı. Esas faaliyet karlarının yüzde 15 artmasına rağmen Borsa şirketlerinin karının yüzde 11.6 artması döviz borcu olan şirketlerin kur farkı gideri yazmasına bağlandı. Kar artışı geçen yılla karşılaştırmalı olarak ilk çeyrekte yüzde 16, ikinci çeyrekte yüzde 9’du.
Sektörel bazda bakıldığında 38 milyar TL’lik karın 15.6 milyar TL’sini bankacılık sektörü elde etti. Hem karda hem gelirde oransal olarak en hızlı artışı yakalayan sektör sigorta oldu. Aslında yaklaşık 98 milyon TL zarar açıklayan tekstil sektörü de 9 ayda 423 milyon TL kara geçti ama aynı ivmeyi gelirde yakalayamadı.
Halka açık şirketlerde holdinglerin net satışları bankalarda da net faiz gelirleri toplamına bakıldığında söz konusu dönemde Borsa İstanbul şirketlerinin satış gelirleri 400 milyar TL’yi aştı. 2012 yılının ilk 9 aylık döneminde 354 milyar 425 milyon 933 bin lira satış geliri elde eden halka açık şirketler bu yılın aynı döneminde yüzde 19.5’luk artışla 423 milyar 591 milyon 92 bin lira satış geliri elde etti. Nominal olarak bakıldığında en çok satış gelirini 78.5 milyar TL ile holdingler elde ederken bunu 61.8 milyar TL ile aracı kurumlar, 53.4 milyar TL ile petrol dağıtım şirketleri sağladı.
İKİ ŞİRKET ZARARDAN KARA GEÇTİ Hızlı kar artışı yaşayan sektörlerde mevsimsel etkiler, taşınmaz satışları gibi sebepler de görüldü. Genel olarak yılın ilk 9 ayında zarardan kara geçen şirketler sektörlerin toplam performansına da doğal olarak katkı sağladı.
Sigortada Anadolu Sigorta ve Ray Sigorta’nın zarardan kara geçmiş olması toplam karın artmasına neden oldu. Sigorta sektöründeki kar artışında halka açık şirketlerin dönem içinde gerçekleşen gayrimenkul satışları etkili olurken genel teknik bölüm dengesindeki artışa bakıldığında da mali gelirlerdeki yükselişin bu artışta etkili olduğu belirtildi. Nitekim söz konusu kalem sigortada 16.5 milyon TL’den 212.6 milyon TL’ye geldi.
NET HOLDİNG BÜYÜTTÜ Turizm sektöründe ise toplam kar artışı yüzde 176.8 olurken sektörün toplam karı 41.3 milyon TL’den 114.4 milyon TL’ye gelmiş görünüyor. Ama şirket bazında karlara bakıldığında turizmcileri Net Holding sürüklemiş. Petrokent, Metemtur, Ütopya ve Favori kardan zarara geçerken Ulaşlar’da zarar daha da artmış görünüyor. Bu şirketlerin gelirlerine bakıldığında ise Ulaşlar, Tek-Art gibi şirketlerin gelirlerini yüzde 40’dan fazla büyüttüğü görülüyor.
GIDA VE İÇECEĞE YAZ YARADI Gıda ve içecek sektöründe de net kar artışı toplamda yüzde 176.4 görünüyor. Gıda ve içecek’teki büyüme mevsimsel etkilere bağlanırken aynı turizm sektöründe olduğu gibi Anadolu Efes, Tuborg, Ar Tarım, AVOD’un karını hızlı artırması Altınyağ ve Kristal Kola’nın zarardan kara geçmesi sektör açısından dikkat çekiciydi. 9 ayda Kent Gıda, Selçuk Gıda, Banvit, Dardanel, Merko Gıda, Karsusan, Ersu, Mango Gıda, Şeker piliç, Kerevitaş ve Penguen gibi şirketler zarar açıkladı. Fakat Karsusan ve Dardanel’e bakıldığında zarar açıklamış olsalar da satış gelirlerini en hızlı artıran şirket konumundalar.
TEKSTİL ZARARDAN KARA GEÇTİ Tekstil sektörünün toplam karlılığı olarak bakıldığında ise yılın ilk 9 ayı daha iyi geçmiş duruyor. Tekstil sektörü geçtiğimiz yıl 97 milyon 964 bin lira olan toplam zararını bu yıl 423 milyon 8 bin lira kara çevirdi. Tekstilde zarardan kara geçen ya da geçen yılki zararını azaltan şirket sayısı artarken bu sektörde de Altınyıldız’ın karında yaşanan sıçramanın etkisi çok bariz. Sektörün toplam net satış geliri olarak bakıldığında da 2.2 milyar TL’lik toplam gelirin 3.1 milyar TL’ye yükselmesinde Esem Spor ve Altınyıldız’ın ağırlığı var.
Kardan zarara geçen sektörler olarak bakıldığında enerji, medya ve gıda perakendesi öne çıkıyor. Kağıt ambalaj sektörü yüzde 92.3, yatırım ortaklıkları yüzde 91.9, girişim sermayesi yüzde 53.6, mobil iletişim yüzde 21.7, kıymetli maden yüzde 21.2, kimya yüzde 19.7, bina malzemeleri yüzde 13.9, holding sektörü yüzde 2.1 oranında karını bir önceki yıla göre azalttı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.