E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 100 baz puan azaltarak yüzde 13'e indirmesinin ardından yükseliş eğilimini sürdürerek küresel pay piyasalarından pozitif ayrışan BIST 100 endeksi rekorlara devam etti.
Dün, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 3.033,81 puana taşıyan BIST 100 endeksi, günü de önceki kapanışın yüzde 1,34 üzerinde 3.020,01 puandan tamamlayarak kapanış rekorunu da geliştirdi.
Dolar/TL dün yüzde 0,6 artışla 18,0504'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,0910 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, bugün İngiltere'de perakende satışlar ve Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 3.030 ve 3.050 seviyelerinin direnç, 2.950 puanın destek konumuna gelebileceğini söyledi.
ABD'de fiyatlamalar zorlaşıyor
ABD'de enflasyon ve resesyon ikilemi sürerken, piyasalardaki fiyatlamalar da zorlaşıyor.
Dün açıklamalarda bulunan Fed yetkililerinin mesajları ve makroekonomik veriler karışık sinyaller vermeye devam ediyor.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirterek, 75 baz puanlık faiz artışını desteklerken, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de ekonominin hala güçlü olduğunu ve enflasyonu aşağı çekmek için acil şekilde faiz artırmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.
Kansas City Fed Başkanı Esther George ise gelecekteki faiz artışlarının ne büyüklükte olacağının hala tartışılan bir konu olduğunu dile getirdi.
San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de, açıklamalarında, enflasyona karşı zafer ilan etmek için henüz çok erken olduğunu yineledi. Faiz oranında yıl sonuna kadar yüzde 3'ün biraz üzerine çıkılması gerektiğini savunan Daly, eylül ayı için 50 veya 75 baz puanlık faiz artışının makul olduğunu kaydetti.
Veriler piyasaları da etkiliyor
Ülkede açıklanan makroekonomik verilere göre, ikinci el konut satışları, temmuzda düşüşünü altıncı aya taşıyarak aylık bazda yüzde 5,9 azalışla Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 13 Ağustos ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 2 bin kişi azalarak 250 bine indi. Piyasa beklentilerinin aksine düşüş kaydeden işsizlik maaşı başvuruları, iş gücü talebinin sağlam kalmaya devam ettiğine işaret etti.
Perakende sektöründen gelen bilançolar da değerlendirilmeye devam edilirken Kohl's'un bilançosu özellikle orta gelirli müşterilerin yüksek enflasyon baskısı altında olduğunu ortaya koydu.
Söz konusu gelişmeler para piyasalarındaki fiyatlamalarda gözlenen kararsızlığı değiştirmezken, Fed'in eylülde yüzde 60 ihtimalle 50, yüzde 40 ihtimalle 75 baz puan faiz artırması bekleniyor.
Devam eden belirsizlikler dolar talebini güçlendirirken, dün 107,6 ile son bir ayın en yüksek seviyesine çıkan dolar endeksi yeni günde 107,7 seviyesinde bulunuyor.
Bu gelişmelerle dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,23, Dow Jones endeksi yüzde 0,06 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,21 değer kazandı. ABD'de endeks vadeli işlem kontratları yeni güne ise düşüşle başladı.
Avrupa'da enflasyon rekor kırdı
Avrupa tarafında, büyüme verilerinin beklentilerin gerisinde kalmasının ardından yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle temmuzda yüzde 8,9'a çıkarak rekor seviyeyi gördü.
Euro Bölgesi'nde inşaat üretimi, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,3 azaldı.
Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek toplantıda 50 baz puan faiz artırmasına yönelik beklentiler devam ederken, rekor kırmaya devam eden enflasyon artışı karşısında bankanın daha da şahinleşip şahinleşmeyeceğine ilişkin soru işaretleri çoğalıyor.
Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,35, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,52, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,45 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1 değer kazandı. Bugün Avrupa'da, endeks vadeli işlem kontratları yeni güne ise sınırlı da olsa satıcılı başladı.
Asya'da risk iştahı azalıyor
Asya borsalarında bugün karışık bir seyir öne çıkarken, bölgede artan resesyon endişesi risk iştahının azalmasında etkili oluyor.
Çin'de ekonominin yavaşladığına dair işaretler, konut piyasasında süregelen kriz, ABD ile Tayvan konusundaki anlaşmazlık ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı kapanmalar ülkede belirsizlikleri artırmaya devam ediyor.
Bölgede açıklanan makroekonomik verilere göre, Japonya'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) temmuzda yıllık bazda yüzde 2,6 artarak beklentileri geride bıraktı.
Bu gelişmelerle, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,07, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,21 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,55 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 değer kazandı.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
09.00 İngiltere, temmuz ayı perakende satışlar
09.00 Almanya, temmuz ayı ÜFE
11.00 Euro Bölgesi, haziran ayı cari işlemler dengesi
TCMB kritik faiz kararını açıkladı
Borsada beş göstergeye göre durum
Faiz indiriminin etkisi ne olacak?
Fed üyelerinden kritik faiz ve enflasyon açıklaması
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Asıl ralli bundan sonra çünkü daha yabancı ucunu göstermiş.
BU ISDMR İ 147 MİLYON LOTLA NASİL BURALARDA TUTABİLİYORLAR🤔
Ben borsacıyım diyen, bu seviyelerden alıp kağıdın üzerine kuluçka yatar kısa orta uzun avde bekler... kaliteli kağıtlar önemli. sepet yap bekle kardeşim. paran ev almaz, otomobıl almaz, faizde durur kendi halıne... borsadan anlıyorsan daha iyi zamanlama olamaz bence... Türkiye batacak ülke değil, şu hali ile bile yaşam fonksiyonları güzel. seçimler sonrası tl değerlenecek, faizler reel ekonomı programına donecek biz diyorsak yabancıda biliyor. seçim öncesi iyi olabiliriz. ama aralık ayı yenıden değerleme zamları vergi artışları maaş zamları vb olacak. 2-3-4-5 aylar ekonomi reel manada iyi olacak. o zaman ciddi biçimde öncesinde pozisyon alanlar mutlu olabilir. Danışman isteyen gitsin aracı kuruma. Kimse kisenin parasını kalp raahtsızlıgını bilemez.. good luck trader...
Bu arada TRADE edenler... sepetlerinde takiplerinde atıyorum 10 kağıt var yakın inzliyor.. Piyasa belli. ne yapıyor ?... a, b, c, kağıtta kar ypamış ama diğer kağıtlar hareket yok. Duruma göre ya a,b, kar alayım satayım hoopp diğer izlediğim z kağıda geçeyim... böylece kar satar çıkma olasılığı olan diğer kağıtta ucuza beklerim, çıkarsa bunuda satarın, a, b, kağıdı kar satışı yemiş ise yeniden ucuzdan geçer orta , kısa vade beklerım... yani çok farklı mantıklar var. Ülkemizde özellikle bu mantık ön planda hala. Siz kendi beceriniz, imkanınız, ekran izleme durumunuza göre özel stratejınızı yapmalısınız. herkesin durumu özel. kalitede kalırsan seni üzmez. yapamıyorsanda kaliteli izle, onlarda şansını dene, ters durumda rüzgar estımı kalite seni düzlüğe çıkartır. bol şans... Haberler önemli, habere göre eksi/artı oluyor pıyasa değerlendiriyoruz arada
Son 5 senede hatta 7 ~8 senede borsadan çıkan yabancı kaç milyar çekmiş Bi bakarsanız + eğer borsa anketleri seçimde değişecek hükümeti fiyatlıyor sa bu yükseliş seçime 2 hafta kala biter sonra karı realize eder ardında hükümeti söylemlerine bakar ona göre bir yol çizer
Borsa rekor seviyelerde derken başlığa takılmayın.Dolar bazında hisseler hala ucuz.Doların yılbaşından beri yükselişini henüz fiyatlamadı. Covid öncesi 5.kusur dolar olan THY, 2.8 dolar olan Ereğli ve birçok hisse hala o seviyeleri yakalamadı...
Bankalarda tamam diyene kadar devam eder hepsi bu kadar dedikleri anda biter,buraya bizi bist 30 ve değil bankalar taşıdı tabi baktığımız zaman 60-70 milyon dolar yabancı alıcı gelince hemen başlıklar yabancı alıma geçti naraları sen ona ay sonu bak kaç girmiş kaç çıkmış sürekli düşen hisseden çıkamazlar garan hariç çünkü o toplandı diğer bankalardan çıkmak için coşku veriyorlar aslıda almıyorlar veriyorlar…!
Suudilerin fonu londradan alıyor haberleri var. Bankalara giren yabancı alışları suudilermiş. Fon girerse üç günde çıkmaz.
İsfine bakın anlarsınız. Ralli devam etmeyecek olsa isfine girenler isfini 30 liradan yatırımcılara nasıl dağıtacak.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:53)