E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Hisse geri alımları hız kazanıyor. S&P 500 endeksinde yer alan şirketler üçüncü çeyrekte 234,5 milyar dolarlık hisse geri alımı gerçekleştirdi ve 2018 yılının dördüncü çeyreğindeki 223 milyar dolarlık rekoru geride bıraktı. Hisse geri alımlarında görülen yükseliş, 2021 yılında ABD’nin hisse endekslerinde çok sayıda rekorların görülmesinde de etkili oldu. S&P 500 yıl başından bu yana %25 yükseliş gösterirken, 67 rekor kapanış gerçekleştirdi. Hisse geri alımlarının hız kesmeden devam etmesi bekleniyor.
S&P Dow Jones Indices Endeks Analisti Howard Silverblatt, S&P 500 endeksinde hisse geri alımlarının dördüncü çeyrekte 236 milyar dolara ulaşabileceğini açıkladı. Wall Street Journal’ın haberine göre S&P 500 endeksinde yer alan Microsoft’tan eylül ayında yapılan açıklamada, yönetim kurulunun 60 milyar dolarlık hisse geri alımını onayladığı söylendi. Araç kiralamala şirketi Hertz Global Holdings de yakın zamanda yaptığı açıklamada 2 milyar dolarlık hisse geri alımı yapacağını açıklarken, teknoloji şirketi Dell 5 milyar dolarlık hisse geri alım programı planlıyor.
Hisse geri alımları borsalarda görülen güçlü rallinin ardındaki nedenlerden bir tanesi. Varlık fiyatları pandemi sürecinde ekonomiyi desteklemek üzere izlenen mali ve para politikalarının faydasını görmeye devam etti. Kurumsal bilançolar ise istikrarlı bir şekilde analistlerin beklentilerini geride bıraktı ve 2021 yılında S&P 500 endeksinde yer alan şirketlerde %45 büyüme bekleniyor. Yatırımcılar bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (FED) iki gün sürecek politika toplantısından gelecek sinyalleri izleyecek. Toplantının sonucunda yetkililer tahvil alımı programının geri çekilmesini hızlandırma kararı alabilir.
Merkez bankası yetkilileri aynı zamanda, gelecek yıl gerçekleştirilecek faiz artırımı konusundaki beklentileri de aydınlatabilir. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre S&P 500 endeksinde hisse geri alımları 2020’nin ilk çeyreğinde 199 milyar dolardan, ikinci çeyrekte 89 milyar dolara geriledi. Pandeminin başlangıcında şirketler nakit stoklamaya odaklandı. Bunun ardından gelen çeyreklerde hisse geri alımları yükseliş göstererek, 2021’in ikinci çeyreğinde yeniden 199 milyar dolara yükseldi. Hisse geri alımları, bir şirketin Hisse sayısını azaltarak, hisse fiyatlarını destekler ve hisse başı karları artırır.
Aynı zamanda şirket yöneticilerinin, şirketin potansiyeli konusunda iyimser olduğunun ve finansal pozisyonlarına güven duyduğunun sinyallerini vererek yatırımcı algısını da destekleyebilir. Easterly Investment Partners Portföy Yöneticisi Anne Wickland, “hisse geri alımları uzun vadeli görünüm için bir güven oyu” dedi.
Wickland’in ekibi yaz aylarında Lockhead Martin hisselerini satın aldı. Bunun nedenleri ise şirketin hisse geri alım programı ve temettü getirisi oldu. Şirketin hisseleri, beklenenden düşük satışlar bildirmesinin ardından 26 Ekim’de %12 düşüş gösterdi. Wickland hisselerin değerinin altında işlem gördüğünü bu nedenle de alım yapmaya devam ettiğini söyledi.
Hisse geri alımları, şirketlerin hisse fiyatlarını desteklemek yerine yatırım yapmaları gerektiğini düşününen siyasiler tarafından eleştirildi. Kasım ayında ABD’de gündeme gelen 2 trilyon dolarlık eğitim, sağlık ve iklim harcamaları paketi, şirketlerin hisse geri alımlarına yönelik %1 oranında vergiyi de beraberinde getirdi.
ABD Senatosu henüz yasayı onaylamadı ancak hisse geri alım vergisi şimdiye kadar kurumsal şirketlerden tepki görmedi. Bank of America Global Research stratejistleri, önerilen vergi oranının S&P 500 endeksinde hisse başı gelirlerde %0,3 düşüşe neden olacağını öngördü. Bazı yatırımcılar ise bu verginin yürürlüğe girmesi halinde şirketlerin davranışlarını değiştirmeyeceğini düşünüyor. GenTurst’tan Olivier Sarfati, “hisse geri alımlarında %1 vergi o kadar düşük ki, herhangi bir şeyi etkileyeceğini düşünmüyorum” dedi.
Bitcoin yatırımcılarının bu hafta izlemesi gereken 5 faktör
Merkez'den dövize bir müdahale daha
Ünlü ekonomistin bomba FED beklentisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İsfin ihgzt geri alım nedir biliyor mu acaba
Ekgyo yüklü geri alım yapacaktı. . Hani nerde. .
Hisse geri alımmı dediniz.biri bunu ihlaslara söylesin
Kardeşim spk ne iş yapıyor bioen hissesinde düpedüz hırsızlık yapıyor borsa gündem rica ediyorum bioen haber yapın yatırımcının mağduriyetini görün
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (03:48)