E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisini 'duygular' mı yönlendiriyor?---

Borsa rallisini 'duygular' mı yönlendiriyor?

Borsa rallisini 'duygular' mı yönlendiriyor?
16 Şubat 2024 - 11:41 borsagundem.com

ABD borsalarına hakim olan rallinin aşırı bir iyimserlikten mi yoksa temel verilerden mi kaynaklandığı hala tartışılıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasaları geçen yıldan bu yana devam eden yapay zeka odaklı ralliyle yükselişini sürdürüyor. Bazı uzmanlar bunun spekülatif bir çılgınlık olduğunu düşünürken bazıları ise bu yükselişin temel verilerle desteklendiği görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, B. Riley Wealth Management'ın baş yatırım stratejisti Paul Dietrich,  hisse senedi kazanımlarını temel faktörler değil duygunun yönlendirdiğini ve resesyonun hisse senetlerini yüzde 30'dan fazla düşüşe sürükleyebileceğini söylüyor.

FOMO etkisi

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, karamsar kampta pozisyon alan Dietrich, hisse senedi piyasasının temel veriler tarafından değil, yatırımcı duyguları ve fırsat kaçırma korkusu (FOMO) tarafından yönlendirildiğini öne sürüyor ve olası bir durgunluğun büyük bir yıkıma neden olabileceğini ekliyor.

Hisse senetleri 2024 yılında şu ana kadar yükselmeye devam etti. S&P 500 Endeksi yakın zamanda ilk kez 5.000 puan sınırını aştı. Ancak Dietrich, bu tür bir borsaya yatırım yapmanın her zaman bir ‘hata' olduğu konusunda uyarıyor çünkü Dietrich’e göre buna benzer ralliler, çoğunlukla yatırımcıların yanıltıcı reklamlarıyla körükleniyor.

Dietrich paylaştığı notta, “Pek çok yatırımcı tıkır tıkır işleyen bir borsanın heyecanına, ivmesine ve coşkusuna kapılıyor. Bu davranışı körükleyen şey, bu mantıksız ‘FOMO’dur” diyor. Dietrich, yüzeyin altına daha yakından bakıldığında ‘harikalar diyarı’ ekonomisinde her şeyin yolunda olmadığını ekliyor.

Kanıtlar

İşsizlik tarihi düşük seviyelere yakın olmaya devam ediyor ancak giderek daha fazla firma geçen yıldan bu yana artan bir ivmeyle işten çıkarma yoluna gidiyor. Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, işten çıkarmalar Aralık ayında hafif bir artışla 1,6 milyona yükselmiş durumda.

Tüketici harcamaları kağıt üzerinde güçlü seyrediyor ancak Amerikalıların artan enflasyonla mücadele etmek için alışverişlerini kredi kartı borçlarıyla finanse ettiğine dair işaretler de bulunuyor. Fed verilerine göre hane halkı borcu şu anda 17,5 trilyon dolar ile rekor seviyede bulunuyor.

Dietrich, “Benzer şekilde 2000 ve 2008 yıllarında da tüketicilerin büyük bir yüzdesi kredi limitlerine ulaştı ve tüketici harcamaları önemli ölçüde düştü. Bunun sonu iyi olamaz” diye uyarıyor. Perşembe günü perakende satışlar neredeyse bir yılın en sert düşüşünü kaydetti ve bu da tüketicinin dayanıklılığının nihayet azalıyor olabileceğinin sinyalini veriyor.

Enflasyon belirleyici değil

Dietrich, enflasyonun yüksek seviyelerden dramatik bir şekilde soğumasına rağmen, aslında son 25 yıldaki durgunluklarda enflasyonun bir sorun olmadığını altını çiziyor. Bu, ekonominin ve borsanın her zaman net olmadığı anlamına geliyor.

Dietrich, “Enflasyon resesyonun acısını şiddetlendirebilirken borsa resesyonda hala yarı yarıya düşebilir, enflasyon olmasa bile” diye uyarıyor ve S&P 500'ün resesyon başlangıçlarında ortalama yüzde 36 oranında düştüğüne dikkat çekiyor. Ve Dietrich, “Hafif bir durgunlukta bile, S&P 500 Endeksi yatırımcıları, hisse senetlerine yaptıkları emeklilik yatırımlarının üçte birinden fazlasını kaybetmeyi normal karşılamalılar” diye uyarıyor.

Resesyon ihtimali yüzde 85

Wall Street'teki diğer düşüş yanlısı isimler de, hisse senetlerindeki boğa piyasasını raydan çıkarabilecek bir resesyonun yaklaştığı konusunda uyarıda bulunuyor. Bir ekonomik modele göre 2024'te resesyonun yaşanma ihtimali yüzde 85; bu oran 2008 Finans Krizi’nden bu yana kaydedilen en yüksek orana karşılık geliyor.

Ancak yatırımcılar hala piyasaya ilişkin oldukça iyimser. En son AAII Yatırımcı Duyarlılığı Anketi'ne göre yatırımcıların yüzde 42'si gelecek altı ay içinde hisse senetlerine ilişkin iyimser hissettiklerini söylüyor. Bu arada piyasalar hala Fed'den yıl sonuna kadar iddialı faiz indirimleri bekliyor ve CME FedWatch aracına göre, faiz oranlarının en azından 1 baz puan indirilmesi ihtimali yüzde 68 olarak fiyatlanıyor.

David Rosenberg: Hisse senedi piyasalarına spekülatif bir çılgınlık hakim

 

UBS'e göre borsa rallisinin devamı için gerekli 3 gelişme

 

Societe Generale: İrrasyonel coşku değil, rasyonel iyimserlik

 

Fundstrat: Yapay zeka rallisi 'balon' değil

 

Borsa rallisinin itici güçleri tersine mi dönüyor?

 

Bank of America'dan borsa rallisini sona erdirecek 4 olası senaryo

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)