E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Borsalar bu yıl yaz aylarında tarihi bir ralli yaşadı. S&P 500 endeksi salı günü bu yılın 53. rekor kapanışını gerçekleştirdi. S&P 500 yıl başından bu yana yaklaşık %20 yükseliş gösterdi ve ağustos ayının sezonsal zayıflığı yaşanmadı. Geçmişe bakıldığında düşük performans beklentilerini gündeme getiren eylül ayına da güçlü bir başlangıç yapıldı. Ancak borsa rallisinin sona ermesine neden olacak birçok risk var. DataTrek Kurucusu Nicholas Colas, “hisse piyasaları, mükemmel olmayan bir dünyada mükemmelliği fiyatlıyor” dedi. DataTrek’e göre borsalardaki rallinin yılın devamında sürmemesine neden olacak yedi risk faktörü var.
1. Eylül ayının zayıf performansı
1928 yılından bu yana eylül ayında borsalarda yükselişlerden daha fazla sayıda düşüş görüldü. Eylül ayının ortalama getirisi ise -%1. Geçmişteki veriler de eylül ayına dair ‘özel’ bir durum olduğunu gösteriyor. Ancak eksi %1’lik bir düşüş endişeli olmaktan ziyade temkinli olmayı gerektiriyor.
2. Tüketici güvenini sarsan jeopolitik bir gelişme
İkinci Dünya Savaşı sonrasında yaşanan büyük olaylar 9 Eylül ve Körfez Savaşı. Şimdilerde ise Çin ve Tayvan arasındaki gerilim ile Afganistan’ın kontrolünün Taliban’a geçmiş olması gündemde. Çin-Tayvan geriliminin piyasalarda düşüşe neden olma ihtimali düşük olsa da, Afganistan’da yaşanan gelişmeler ABD borsaları için oldukça yüksek risk oluşturuyor.
3. Petrol şoku
1973 yılındaki Suudi petrol ambargosu ve 1979 yılında gerçekleşen İran devrimi gibi örnekler herkesin hafızasında. Aynı zamanda 1990-1991 yıllarında gerçekleşen Körfez Savaşları da etkili oldu. 2008 yılında ise petrol fiyatları varil başına 140 dolara çıktı. Bunların her birinde petrol fiyatları sert yükseliş gösterdiği için ihtiyari harcamalar üzerinde olumsuz etki yarattı. Bu nedenle petrol şokları son 50 yılda diğer birçok gelişmeden daha fazla resesyona neden oldu.
4. Delta ve diğer korona virüs varyantlarıyla karantinaların geri gelmesi
ABD ve Avrupa’nın mevcut vaka sayıları yükseliş trendinde ancak sonbahar ve kış aylarında geçtiğimiz yıl olduğu gibi daha sert yükselişler görülebilir. Aşılama oranları bölgeler ve ülkeler arasında farklılık gösterdiği için, virüsün yayılımı halihazırda bir risk faktörü olmaya devam ediyor.
5. Üçüncü çeyrek bilanço sezonunun anlamlı bir yükseliş göstermemesi
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Wall Street’in 2020 yılı için bilanço beklentileri yıl başından bu yana %20 artış gösterdi. S&P 500 ise yıl başından bu yana %20 arttı. Ancak üçüncü çeyrek bilançoları beklentileri karşılamadığı takdirde bu durum borsalara olumsuz yansıyacak.
6. Washington’ın politikaları
Ters gidebilecek birçok şey var. ABD Başkanı Joe Biden, ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın görev süresinin dolmasının ardından tartışma yaratacak bir ismi gündeme getirebilir. ABD’nin borç tavanı tartışmaları da alevlendiği takdirde, siyasi gerilim borsaları olumsuz etkileyecek. Aynı zamanda FED’in politikalarındaki değişimler ve faiz oranlarındaki gelişmeler de piyasalar tarafından yakından izleniyor.
7. Çin ekonomisinin yavaşlaması
DataTrek yakın zamanda Çin’in önde gelen şehirlerindeki hava kirliliğinin düştüğünü gözler önüne seren bir araştırma yayınladı. Bu araştırmanın sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, Çin’deki ekonomik büyümenin yavaşlamış olması şaşırtıcı olmadı. Dahası ülkenin yetkilileri büyük teknoloji şirketleri üzerindeki baskılarını artırıyor.
Kapalıçarşı'da külçe altın fiyatları 03/09/2021
Enflasyonla mücadelede arz yönlü politikalar detaylı ele alındı
Pandemi krizi dünya ekonomisi için fırsat olabilir
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsa rallisi mi? nerdeymiş o ralli aylardır her gün ama her gün hisselerin büyük bölümü yüzde elli den fazla düştü
8. Reis
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:34)