E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisinde ‘dot-com balonu' dönemini hatırlatan 5 işaret---

Borsa rallisinde ‘dot-com balonu' dönemini hatırlatan 5 işaret

Borsa rallisinde ‘dot-com balonu' dönemini hatırlatan 5 işaret
31 Ocak 2024 - 13:23 borsaningundemi.com

ABD borsaları rekor seviyelerde seyrediyor olsa da JPMorgan analistleri, özsermaye koşullarına dair bazı işaretlerin ‘dot-com balonu' dönemini anımsattığını öne sürüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasalarında geçen yıl başlayan güçlü ralli, 2024’te biraz durulsa da yeniden alevlenmiş durumda. Bu durum yatırımcıları mutlu etse de, yükselişin bir çöküşü çağırabileceği endişesi de yok değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, JPMorgan, paylaştığı notta, hisse senedi piyasasındaki bitmek bilmeyen yükselişin yatırımcıları birikim yapmaya devam etmeleri konusunda heyecanlandırabileceğini ancak özsermaye koşullarının 2000'li yılların başındaki teknoloji çöküşünden önceki koşullara benzediğini belirtiyor.

5 endişe verici işaret

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Khuram Chaudhry liderliğindeki JPMorgan analist ekibi, paylaştıkları notta şöyle yazıyor: “Tarihsel bağlamda bakıldığında, ‘dot-com balonu' dönemiyle paralellikler, bu dönemi karakterize eden 'irrasyonel coşku' nedeniyle sıklıkla göz ardı ediliyor. Oysa farklılıklar, sanıldığından çok daha benzer!”

İşte JPMorgan ekibinin paylaştığı ve bugünün hisse senedi piyasasının ‘dot-com balonu’ öncesindeki piyasadan çok da farklı olmadığını gösteren 5 endişe verici işaret.

Piyasa yapısı

JPMorgan, günümüzün en büyük 10 hisse senedinin piyasa değerine göre sektör dağılımının, teknolojinin piyasada çok büyük bir hakimiyet kurduğu ‘dot-com dönemi’ne göre daha kötü olduğunun altını çiziyor. Ekibe göre, mevcut tahsis aslında daha az çeşitli, bu da piyasa yapısının daha endişe verici olduğu anlamına geliyor. Ekip, geçmişteki 6 sektör ortalamasına kıyasla, ilk 10'da artık yalnızca 4 sektörün temsil edildiğini belirtiyor.

En büyük hisse senetleri arasında da daha az çeşitlilik görülüyor. Örneğin, bugünün en iyi 10 hisse senedinin yüzde 40'ını yalnızca Apple ve Microsoft oluştururken, geri kalanların tümü hâlâ teknoloji temasına maruz kalıyor.

Faktör profilleri

JPMorgan, iki dönem arasındaki faktör profillerinin ‘ürkütücü derecede benzer’ olduğunu söylüyor.

JPMorgan ekibi, hem 2000'li yılların başında hem de bugün, en büyük hisse senetlerinin yüksek kalite, artan ivme ve negatif değer ile karakterize edildiğini belirtiyor. Bununla birlikte, ‘dot-com dönemi’ hisse senetlerinin büyüme riski daha yüksek; bu da bugüne kıyasla daha destekleyici bir zemine işaret ediyor ve bu da hisse senetlerinin şu anda riske daha yatkın olduğu anlamına geliyor.

Notta, “Mevcut ilk 10'un faktör profilini tanımlamanın iyi bir yolu ‘pek makul olmayan bir fiyata kalite’ olacaktır” deniliyor.

Fiyat performansı

Bugün daha geniş olan piyasanın yakın zamanda ilk 10'dan daha iyi performans göstermesi giderek daha olası hale geliyor. Bu genellikle piyasadaki en büyük hisse senetlerinin 2023'te yaşadığı gibi yüksek performans artışından ‘sonra’ meydana geliyor. S&P 500'ün ilk yedi şirketi tek başına endeksin geçen yılki kazanımlarının yüzde 60'ından fazlasından sorumluydu ancak JPMorgan, bu yılın ortalamaya bir geri dönüş olabileceği konusunda uyarıyor.

Ekip, “Tabii ki ortalamaya geri dönüş, yıllık zaman dilimi dışında kalan verilerden de meydana gelebilir. Ancak, son hareketlerin doğası ve hisse senedi konumlandırmasındaki aşırılıklar göz önüne alındığında, hisse senedi piyasasında düşüşlerin gerçekleşmesini bekliyoruz ve bunun da pekala ilk 10'daki zayıflık tarafından yönlendirilmesi mümkün” yazıyor.

Değerlemeler

JPMorgan, aşırı derecede gergin değerlemelerin tipik olarak piyasa yoğunlaşmasının sınırlarına ulaştığının sinyalini verdiğini belirtiyor.

JPMorgan, “Şu anki 26,8x'lik ilk 10 fiyat-kazanç seviyesi, ‘dot-com'un 41,2x'lik yüksek noktasına yakın olmasa da, günümüzün en büyük hisse senetleri, 2000'li yıllarda görülen aşırılıkları bile gölgede bırakacak şekilde, piyasanın geri kalanından çok daha yüksek bir değerleme primi gerektiriyor. Bu, mevcut önde gelen hisse senetleri ile endeksin geri kalanı arasındaki kazanç getirisi farkının Ekim ayında, 1994'ten bu yana kaydedilen en büyük seviyeye ulaşmasıyla gerçekleşti” diye yazıyor.

Hisse başına kazanç

JPMorgan, en büyük 10 hisse senedinin artan fiyatlarıyla karşılaştırıldığında kazançların son birkaç yılda yalnızca mütevazı artışlar kaydettiğini yazıyor ve hisse başına kazanç ağırlığının artık ‘dot-com' zirvesiyle aynı seviyede olduğunu ifade ediyor ve 2000'li yılların piyasasının aksine, bugünün ilk 10 hisse senedinin uzun vadeli bir büyüme avantajı yok gibi göründüğünü ekliyor.

JPMorgan, “İlk 10'un mevcut seviyelerini bir balon olarak adlandırmakta tereddüt etsek de, ‘dot-com' dönemindeki ilk 10'un üstün hisse başına kazanç gelişmeleri tarafından desteklendiği kesinlikle görülüyor” diyor.

Yatırımcılar ‘balon’ korkusuyla Muhteşem Yedili’den kaçıyor

 

Mark Spitznagel uyardı: İnsanlık tarihinin en büyük kredi balonu

 

Muhteşem Yedili’nin rekor yükselişi balon mu?

 

Wall Street’te Nvidia rallisi gerçekten balon mu?

 

Wall Street’te fırtına öncesi rekoru

 

ABD borsalarında rekorlar art arda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)