E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bu yaz Kodak (KODK) gibi spekülatif hisselerde de şaşırtıcı yükselişler oldu. DraftKings ve Nikola’nın açık çek şirket evliliğiyle halka açılması gibi birçok verimsiz halka arz taleplerinde artış gerçekleşti.
Yatırımcı duyarlılığının yedi göstergesini ölçen CNN Business’ın Korku ve Açgözlülük endeksi de aşırı açgözlülük seviyelerinden uzak değil.
Wall Street’s yaşanan büyük mutluluk bunun bir başka balon ya da piyasa çılgınlığı olabileceğini gösteriyor olabilir. Bunlar genel olarak iyi bitmiyorlar. Yani bu rallinin son günlerinde miyiz?
Hisse fiyatlarının küresel ekonomi resesyondan çıkamazken giderek yükselmesiyle ilgili endişeler büyüyor.
ABD’deki istihdam piyasası, yavaş bir gelişme gösterse de pandemi öncesi seviyelerinden oldukça uzak.
İngiltere’nin ekonomik düşüşüyse özellikle acı verici. JP Morgan CEO’su Jamie Dimon CNN’in yaptığı röportajda piyasaların yükselişinin birçok insanın yüz yüze olduğu ekonomik gerçeklikleri yansıtmadığını söyledi.
Bu durum işleri Beyaz Saray ve kongredeki Demokrat liderler için daha da kritik bir hale getiriyor ve yeni bir ekonomik teşvik paketi için baskıları artırıyor.
Avalon Investment’ın baş ekonomisti Samuel Rines raporunda “ABD istihdam piyasası istikrar sinyalleri vermeye devam ediyor ancak bunu iyileşme olarak nitelendirmek aşırıya kaçmak olur” dedi.
Rines açıklamasının devamında, “bu seviyelerdeki işsizliğin ekonomik sonuçları, hükumetin büyük miktardaki transfer ödemelerinden dolayı ekonomide tam olarak hissedilmedi” dedi. “Yükseliş sona ererken ABD ekonomisi aldığı darbeyi daha kesin bir şekilde hissedecek.”
Aynı zamanda kazançların da, dürüst olmak gerekirse çok kötü olduğunu söylemek gerekir.
FactSet analisti Marc Evans’a göre, S&P 500 endeksindeki şirketlerin karları, ikinci çeyrekte neredeyse %34 düştü. Bu son beş yılda görülen en kötü düşüştü. Ve satışlarda da son dört yılın en büyük düşüşü olan neredeyse %9’luk bir seviye görüldü.
Evans’a göre S&P 500’ün kazançlarının, Mart ayında beklenen yalnızca %1,2’lik düşüşe kıyasla, bu yıl %19 oranında düşüş göstermesi bekleniyor.
Tüm bunlar göz önüne alındığında, piyasaların aşırı ısındığını görüyoruz. Kurumsal varlık stratejisti Barry Bannister, en son yazdığı raporda S&P 500’ün an itibariyle %10 fazla değerlenmiş olabileceğini söyledi.
Bannister, yatırımcıların korona virüs pandemisinde yeni bir dalganın ekonomiye ve istihdam piyasasına verebileceği zararları görmezden geliyor olmasından endişe duyuyor. Aynı zamanda 2021 kazanç tahminlerinin de çok yüksek olduğunu ve aşağı yönde revize edilmesi gerektiğini düşünüyor.
Şimdilik, Apple, Amazon ve Microsoft gibi teknoloji hisseleri, güçlü kazançları sayesinde piyasaları yükseltmeye devam ediyor. Ancak bu sonsuza dek sürmeyebilir. Ve gözde şirketler bile çok pahalı olabilir.
RBC Capital Markets’ın ABD stratejisti Lori Calvasina “S&P 500’ün değerlemeleri uykularımızı kaçırıyor” uyarısında bulunarak, teknoloji hisselerinin yakın zamandaki yükselişinin, 20 yıl önce Nasdaq’da yaşanan dot-com balonuyla benzerlik taşıdığını ekledi.
Gözler Çinli tüketicide
Dünyadaki diğer herkes gibi, Çinli tüketici de online alışverişe yöneldi. Bu durum, ikinci çeyrekteki kazançlarını açıklamaları beklenen Çinli e-ticaret siteleri Alibaba (BABA) ve JD.com (JD) için iyi haber olmalı.
Bu yıl hisseleri iki katından fazla değerlenen, iki sitenin rakiplerinden biri Pinduoduo (PDD) da son verilerini açıklayacak.
Alibaba’nın hisseleri yılbaşından bu yana %20 değerlenirken, JD hisseleri %75 yükseliş gösterdi. Çin ekonomisi, yılın ilk üç ayında korona virüs dolayısıyla sert bir düşüş yaşadıktan sonra, ikinci çeyrekte yeniden yükselişe geçti.
Analister JD’nin satışlarında %30’luk bir artış beklerken, Alibaba’da da gelirlerin %50 artması öngörülüyor.
Ancak yatırımcılar Çinli tüketicinin geri dönüşünü ve ekonomideki düzelmeyi kutlarken, Alibaba’nın, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çinli teknoloji şirketlerine açtığı savaşta, bir sonraki hedefi olabileceğine dair endişeler yükseliyor.
ABD şimdiden Çinli ByteDance’in sahibi olduğu popüler sosyal medya uygulaması, Tiktok’a yönelik kısıtlama açıklamasında bulundu. Aynı durum Tencent’in WeChat’i için de geçerliliğini korudu. Ve şimdi ABD Sermaye Piyasası Kurumu (SEC), yolsuzluk iddialarıyla Baidu’nun (BIDU) video paylaşım platformu jQiyi’ye (IQ) gözlerini çevirmiş durumda.
Trump, ByteDance’in TikTok’un ABD hisselerini satmasından yana. Microsoft (MSFT) bu konuda başkanla görüştüğünü doğrularken, Twitter’ın da (TWTR) teklif verebileceğine dair söylentiler bulunuyor.
Borsalara ralli yaptıran küçük hisselerin sayısı artıyor
Büyük teknoloji hisseleri gaza basıyor
Teknoloji devleri TikTok'a talip oldu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Önce bizde ralliyi yaptılar. Bundan sonra abd avrupa ralli yaptıkça biste verecekler malı.
en fazla 50 gün daha sürer sonunda büyük kriz gelecek.
Teknoloji ve pandemi hisseleri uçtu diye borsalar şişmiş mi oldu. Borsa hisslerinin çoğu hala Mart ayı oncesine gelemedi henüz. Borsada Nasıl fazla degerlenme hesaplanıyor anlayamadım, bazı hisseler yukseldi diye aşırı değerlendi denmez bence. Amerika borsası uçuyor borsalar şişti diyorlar. Dunyadaki çoğu borsa öyle hareket etmedi ki, biraz yukselis akabinde yatayda takiliyor. Ben dunya borsalarının şiştiğini sanmıyorum. Hatta ABD borsasinin da fazla yukseldigini zannetmiyorum. Sadece bazi hisseler (teknoloji, pandemi, kimya, covid19 tani kiyi uretenler, küçük ve kârı yuksek sanayi sirketlerinin bazıları) ile borsaya bunu yapti zengin yatırımcılar, şimdi de düşüş olsun diye bahaneler çıkarıyorlar, herkesi inandırmaya ikna etmeye çalışıyorlar. Bizim bist30 hisselerinin çoğu eski seviyesine gelmedi zaten, bunlar yukselmeden borsa şişti demek bence mantıksız gibi geliyor bana
batık şirketler60 kat arttı sağlam hisse senetleri ya düştü ya yatay kaldı.
aselsan 3 sene önceki fiyatta düşün 3 senede dolar fırladı nerelere geldi onu bırak bakkaldaki 0,5 lik su 3 katı oldu aselsan aynı fiyatta
Biz dolara geçtik. Trump gider Biden reyiz gelir.
ne olduğu belirsiz hisseler uçtu aselsan thyao bankalar duruyor borsayı kumara çevirdiler
Reis bankaların işine karışınca yabancı satıp kaçıyor. Temettü verdirmediler işlem ücretlerini baskıyla düşürdüler zorla krefi verdirdiler. Bankaları zora soktular baskının sebebi bunlardır.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (22:47)