Türkiye’nin kurucu üyelerinden olduğu ve Yönetim Kurulu’nda yer aldığı Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Borsa İstanbul’un halka arzı öncesinde planladığı alım, Avrupa’nın Türkiye ekonomisine duyduğu güveni ortaya koyuyor.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (The European Bank for Reconstruction and Development - EBRD), Borsa İstanbul’un sermayesinin %10’unu satın almak üzere görüşmelere başlıyor. Büyük önem taşıyan anlaşma, Türkiye’nin sermaye piyasasını güçlendirerek İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olması yolunda önemli bir aşamayı
teşkil ediyor.
Çoğunluk hissesi devlete ait olan, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, İstanbul Altın Borsası ve İzmir Vadeli İşlemler Borsası’nın birleşmesiyle 2013 yılında kurulan Borsa İstanbul, kurulduğu günden bu yana faaliyetlerini 3 kıtaya genişletmiş küresel bir borsaya dönüşmek
için gerekli altyapıyı oluşturdu. Dünyanın en ileri borsa teknolojisini Borsa İstanbul’a kazandırmak için dünyanın en büyük borsa grubu Nasdaq ile ortaklık kuran, türev ürünlerinin dünyanın finans başkentinde işlem görmesi için Londra Borsası ile iş birliği yapan ve dünyanın sayılı takas kuruluşlarından London Clearing House (LCH.Clearnet) ile ortaklığı olan Borsa İstanbul, son olarak Hong Kong Borsasının sahibi olduğu Londra Metal Borsası ile veri dağıtımı anlaşması yaptı. Borsa İstanbul, 29 Mayıs 2015 tarihinde imzalanan ön
protokol ile uluslararası stratejik iş birliklerine bir yenisini ekliyor.
Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç ile EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett, Borsa İstanbul’un halka arzı öncesinde EBRD’nin Borsa İstanbul’un bir kısım hissesini satın almasına yönelik olarak bugün İstanbul’da bir ön protokol imzaladı.
Borsa İstanbul’un gelecek yıl içinde gerçekleştirilmesi planlanan halka arzı, İstanbul’u Orta Asya, Güneydoğu Avrupa ve Afrika’yı kapsayan Avrasya bölgesinin finans merkezi yapmaya yönelik kapsamlı projenin önemli bir parçasını oluşturuyor.
Borsa İstanbul Genel Müdürü/CEO’su Tuncay Dinç yaptığı değerlendirmede: “Türkiye’nin kurucu üyelerinden biri olduğu ve Yönetim Kurulu’nda yer aldığı EBRD’nin, Borsa İstanbul’da hisse alımı yoluyla yaptığı doğrudan yatırım ülkemiz açısından memnuniyet vericidir. Borsa İstanbul’un halka arzı öncesinde uzun vadeli olarak yapılandırılan yatırım, EBRD’nin 2021’e kadar Borsa İstanbul hissedarı olacağını garanti edecek. Anlaşma bu yönüyle Türkiye ekonomisine ve Borsa İstanbul’un potansiyeline duyulan güveni yansıtıyor. Osmanlı
İmparatorluğu İstanbul’un fethinden sonra bölgenin büyük sermayedarlarını ve ticaret erbabını İstanbul’a çekerek, şehri o dönemin en büyük ticaret merkezi haline getirmişti. Biz de fethin yıl dönümünü kutladığımız bu anlamlı günde bu ön protokolü imzalayarak
İstanbul’un bölgenin finans merkezi ve küresel bir aktör olması yolunda önemli bir adım daha atıyoruz.” dedi.
EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett: “Borsa İstanbul, Türkiye’nin bölgesinde finans merkezi olma çalışmalarının kalbinde yer alıyor. Hissedar olarak, Borsa İstanbul’un kote şirket sayısı ve piyasa değeriyle Türkiye’nin ekonomik potansiyelini yansıtan öncü bir
borsa olma çabasını destekleyeceğiz” dedi.
EBRD Sigorta ve Finansal Hizmetler Direktörü Noel Edison ise “Planladığımız bu hisse alımı, EBRD’nin Türkiye’nin sermaye ve yerel döviz piyasalarına derinlik kazandırma çalışmalarını destekleme amaçlı uzun vadeli stratejisinin bir parçası. Borsa İstanbul’u hem yerli şirketler hem yabancı yatırımcılar açısından daha cazip hale getirmek amacıyla borsanın etkinliğini ve likiditesini artırmaya çalışacağız. Aynı zamanda, başarılı bir halka arz gerçekleştirilmesine de destek olacağız.” dedi.
EBRD daha önce halka arz öncesinde Moskova Borsası’na ve Bükreş Borsası’na yatırım yaptı. EBRD ayrıca Bulgaristan, Makedonya ve Zagreb borsaları tarafından likiditeyi artırmak ve standardizasyonu sağlamak amacıyla kurulmaya çalışılan “SEE Link” emir yönlendirme sistemine destek sağlıyor.
Yatırım yaptığı ülkelerdeki sermaye piyasalarına derinlik kazandırmak, EBRD’nin stratejik önceliklerinden biri. Banka bu hedefe yönelik çalışmalarını danışmanlık, yatırım ve reformlara verdiği destek yoluyla gerçekleştiriyor.
EBRD kısa bir süre önce, YDA İnşaat’ın Borsa İstanbul’da işlem gören ilk TL cinsinden tahviline yatırım yaptı. Banka aynı zamanda ilgili makamlarla, sermaye piyasalarının daha iyi çalışmasını sağlayacak kanun ve kurallar üzerinde çalışıyor.
Türkiye’de ilk yatırımını, 2009 yılında gerçekleştiren EBRD faaliyetlerini İstanbul, Ankara ve Gaziantep’teki ofisleri aracılığıyla sürdürüyor.
EBRD’nin son altı yıl içinde Türkiye’deki altyapı, enerji, tarım, sanayi ve finans alanlarında 140 projeye yaptığı yatırım milyarlarca Avro’nun üzerinde.
2014 yılında Türkiye, EBRD’nin 1,4 milyar Avroluk yeni yatırımlarıyla, bankanın en fazla yatırım yaptığı ülkelerin başında yer aldı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.