E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa İstanbul'da kırılma noktası---

Borsa İstanbul'da kırılma noktası

Borsa İstanbul'da kırılma noktası
02 Nisan 2014 - 09:01 borsaningundemi.com

Yellen’in önceki günkü güvercin açıklamalarına, ECB’nin beklenen hamlesi gelirse BİST tarafında 72,000- 73,000 bandı kırılabilir

''Draghi isterse 73,000 yapar 
 
Geçtiğimiz haftalarda kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch ve Moody’s reel sektörün borçluluğuna, büyümenin yavaşlamasına dikkat çekerek bankacılık sektörü üzerindeki risklerin arttığını belirtmişler, Moody’s 10 Türk bankasını negatif izlemeye aldığını açıklamıştı. Yerel seçim sonuçlarının hemen hemen belli olmasının ardından piyasalarımızın kırılma noktasını bu derecelendirme kuruluşlarının açıklamaları belirleyecek. 
 
Resmi olmayan sonuçlara göre AKP’nin %45 oy alması ve iki muhalefet partisinin toplamda AKP’nin gerisinde kalması bizce kısa vadede birçok belirsizliği ortadan kaldırmıştır. Her ne kadar Başbakanın Balkon söylemi sert olarak algılanmışsa da, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda %45’lik oy elini rahatlatmış, politik belirsizliği gidermiştir, bunu da basitçe 10 yıl vadeli tahvil faizindeki gerilemeden görebiliriz. 
 
Diğer taraftan ekonomi açısından baktığımızda 2014 içine alınmış bir erken seçim 2015 yılının kurtarılmasını sağlayabilir, fakat zaten %45’lik oy hükümetin yapması gerekenleri ertelemesine neden olacak bir oran değildir. Dolayısıyla siyasi açıdan baktığımızda hükümetin erken seçime yönelmesini gerektirecek bir durum görmemekteyiz. 
 
Dolar/tl’deki gevşeme baktığımızda ise ; Yurtdışından Rusya gerginliğinin gündemden düşmesi, Çin’in altyapı harcamalarını artırarak büyümeye destek vereceğini açıklaması, GOP’a karşı risk iştahının artması ile birlikte zaten bir para girişinin hem hisse hem bono tarafında görülmesini sağlamıştı, Beklenmedik bir şekilde BDDK’nın TL munzamlara NORMALLEŞME olduğu zaman faiz ödemesi yapacağını açıklaması ile birleşince açık pozisyonlarının acil kapatılması beraberinde geldi ve dolar/tl önce 2,21’i ardından 2,18’i kırdı ve seçimde iktidar partisinin %45 oy alması ile 2,16’yı ( 100 günlük ağırlıklı ortalama) da kırdı ve 11 aylık trend desteği 2,14 seviyelerinde dolaşmaya başladı. Olumlu havanın devam etmesi 200 günlük ortalama seviyesi olan 2,08’e kadar geri çekilmeye neden olabilir. 
 
Şimdi yeniden kredi derecelendirme kuruluşlarının not değerlendirmeleri üzerine düşüncemize dönelim. Perşembe günü TCMB’nin londra’da sunumu var burada yabancı yatırımcıların sorularını tedirgin oldukları noktaları ve alacakları aksiyonları netleştirmesi Kredi derecelendirme kuruluşlarının da bakış açısını değiştirebilir. Zaten Fitch’den ( 4 Nisan) uyarılar gelmesini bir değişiklik yapmasını beklemiyoruz. Sıkıntı Moody’s in ( 11 Nisan) 10 Türk bankasını negatif izlemeye almasından kaynaklanıyor, TCMB’de bankalar üzerinden yapacağı açıklamalarla Moody’si daha fazla data sağlamayıp bekleme sürecine girmesini sağlayabilir, bizim beklentimiz bu yönde. 
 
ECB tarafına bakarsakda ; Tüfe beklentilerin altında kalmaya devam ediyor, para piyasaları da sıkışık , zaten parite 1,40’e ramak kalmışken parasal gevşeme yanlışı tavırlarla 1,38’e geriledi. 1,37 seviyesi burada güçlü destek konumunda. Perşembe draghi’den gelecek ek likidite tedbirleri ki biz burada sterilizasyonu durdurarak piyasayı likit hale getirmesini beklemekteyiz, Euro/dolar da bu durumda 1,35-1,3835 bandında salınım hareketine başlayacaktır. 1,34’lere gerileme ise bu adımın yanında zorunlu karşılıkların indirilmesi ve negatif faiz verme ile olacaktır düşüncesindeyiz. 
 
Yellen’in önceki günkü güvercin açıklamalarına , ECB’nin beklenen hamlesi gelirse BIST tarafında 72,000- 73,000 bandının kırıldığını görebiliriz. Burada da öncülüğü yine bankacılık sektörünün liderliğinde otomotiv ve AB’ye ihraç yapan şirketlerin almasını beklemekteyiz. 17 aralık sürecinde son derece olumsuz etkilenen kamu bankalarının son bir haftadaki performanslarını arayı kapatma çabası olarak algılanmalı. 
 
Faiz tarafına bakarsak; enflasyondaki yükselişin devam edecek olması gösterge tahvil 10,50’li seviyelerin aşağısına gelmesini engellemekte, zaten 10,14 seviyesinde fonlama maliyeti yaklaşık 10,67 bileşiğe, önceki günkü 10,27 fonlama maliyeti de 10,81 bileşik seviyesine gelmekte ve bu da faizde düşüş beklemek için önce fonlama düşmesini beklememiz gerektiğini göstermekte. ''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)