E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Fed tutanakları sonrası piyasalardaki iyimser hava devam ediyor. Büyümenin güçlenmesine ve işsizliği gerilemesine rağmen enflasyonun yükselmediği bir dünyayı fiyatlamaya devam ediyoruz. Hisse senedinden, yüksek getirili tahvillere, gelişmekte olan ülke varlıklarına yayılan bir yükselişle karşı karşıyayız.
Dünyada ve Türkiye’de rekorlarla dolu bir ayı bitiriyoruz. Dünyada hisse senedi piyasaları yeni zirveleri test ediyor. Batı cephesinde S&P 500 rekora doymuyor. , Doğu cephesinde Hang Seng endeksi zirveye koşuyor. Türkiye’deki rekorlar ise maalesef döviz ve tahvil piyasalarından geliyor.
Merkez Bankası’nın 25 baz puanlık örtülü faiz artışına rağmen avro dolar döviz sepeti Türk lirasına karşı her gün yeni zirve yapıyor. ABD ile ilişkilerin bozulmaya başladığı Eylül sonundan beri Türk lirası dolara karşı %10 değer kaybetti. Faiz artışının en çok olduğu 2 yıllık tahviller 2009 Martından bugüne gördüğü en yüksek seviyeye yakın, 10 yıllıklar ise %13’ün üzerinde zirve yaptıktan sonra geri döndü.
Bundan sonra ne olur? Dünya borsalarındaki yükseliş devam eder mi? Türkiye ABD’nin uydusu olmayı reddettiği için dünyanın yörüngesinden çıkar mı? Dünya boğa piyasasında iken biz ayı piyasasına mı gireceğiz?
Küresel piyasalarda temkinli iyimserliğimizi sürdürüyoruz. Küresel büyüme, şirket karları ve bol likidite yükselişi destekliyor. Fed’in 2017 yılında bir 2018 yılında iki faiz artışı yapmasının dünya borsalarındaki yükseliş dalgasını bozmayacağına inanıyoruz.
Geçmiş veri küresel büyümenin hızlandığı ortamlarda gelişmekte olan hisse senetlerinin Fed’in faiz döngüsünden bağımsız olarak değer kazandığını gösteriyor. Enflasyonun tarihsel ortalamalarının gerisinde kaldığı ve Fed’in para politikasını tedricen normalleştirdiği mevcut konjonktürde bu durumun değişmesini beklemiyoruz.
Son haftalarda yaşanan satış dalgası sonrasında Türkiye piyasalarının riskleri daha iyi fiyatladığına inanıyoruz. Fizik kanunları küçük cisimlerin genelde büyük cisimlerin yörüngesinde kaldığını, yörüngeden çıkması durumunda ise yeniden yörüngeye sokmak için büyük enerji gerekeceğini söyler. ABD mahkemelerindeki tuzak davanın sonucunun Türkiye’yi dünyanın yörüngesinden çıkartacak bir şok üreteceğine inanmıyoruz.
Türkiye piyasaları bankalara 5 milyar dolar civarında ceza geleceği söylentileri ile Aralık ayına giriyor. Türkiye kanunlarına göre suç teşkil etmeyen bir konu yüzünden Türk bankalarının devasa bir ceza ödeyeceğini tahmin etmiyoruz. Böyle bir ceza gelmesi ve ABD yaptırımlarından kaçınmak için (swift sisteminden çıkartılmak gibi) ödenmesi durumunda küçük yatırımcıları üzmeden kamu kaynaklarına baş vurulmasını ihtimal dahilinde görüyoruz.
Son dönemde Türk lirasında ve devlet tahvillerinde görülen satış dalgası piyasaların bu ihtimali fiyatladığını gösteriyor. Bozuk cari dengemiz, yüksek dış borcumuz ve düşük rezervlerimiz yüzünden Türk lirasındaki satışlara karşı savunmamız zayıf. Ancak kamu borçlarının milli gelire oranının %30 civarında olduğu bir ülkede yerel tahvillerdeki satışları açıklamakta zorlanıyoruz.
Dalga boyunun yüksek olması muhtemel Aralık ayına hangi finansal enstrümanlarla girileceği yatırımcının risk iştahına bağlı. Ama yörünge kaldığımız müddetçe küresel dalgada en çok düşenlerin dalga sonrası en çok yükselenler arasında olacağına inanıyoruz.
10 yıllık devlet iç borçlanma senetleri bu nedenle ilgimiz, çekiyor. Havanın kötüleşmeye bağladığı Ekim ayı başından beri 10 yıllık tahviller %10 değer kaybetti. Bu süreçte fırtınanın göbeğindeki Halkbank hisseleri %23 gerilerken, BIST100 %1 değer kazandı. Hava iyileşirse 10 yıllık tahvillerde %5-6 civarında sermaye kazancı görebiliriz. Kötü olursa ve Merkez Bankası faiz artırmak zorunda kalırsa tahvildeki satışın endeks geneline göre daha sınırlı olacağına inanıyoruz. 10 yıllık tahvilde sınırlı risk almak isteyenler opsiyonlarla veya TL uzlaşmalı vadeli kontratlarla kur riskini sınırlayarak da pozisyon alabilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Kamu borçlarının milli gelire oranının %30 muş borcu küçük geliri yüksek göstere göstere istatiskle oynaya oynaya enflasyon borçlar ihracat ithalat her türlü veri rakamlar manüpüle edile edile bakalım ne kadar daha gidecek
Çok teşekkür ederim. ...sağolun
Borsa bitmiş yüz,bin üstünde durmakta zorlanıyor. 90 bin lazım
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:52)