E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Borsa İstanbul’da 16 yıl sonra ağırlık tekrar yerli yatırımcıya geçti. 2004 yılında hisselerin piyasa değeri 60 milyar dolarken yüzde 49 paya sahip olan yabancı yatırımcı, istikrarlı şekilde alımlarına devam ederek yerlilerin payını azaltmıştı. O dönemde Avrupa Birliği hedefine paralel gerçekleştirilen düzenlemeler ve çalışmalar ülkeye yabancı sermaye akışını hızlandırırken borsada bundan nasibini aldı. Bu şekilde yabancıların payı hızla artarken 2007’de en yüksek yüzde 72.63’e ulaştı. Yabancı payı uzunca bir süre yüzde 61-65 bandında gidip geldi.
Kademeli artıyor
Değişen konjonktür ve yatırım yapılamaz nota dönen Türkiye notunun ardından yabancılar kademeli olarak çekiliyor. Geçtiğimiz ocak ayından itibaren çıkış hızlanırken uzun bir aradan sonra ilk defa payları yüze 50’nin altına indi. Gelişmeler çıkışın devam edeceğine işaret ediyor. Gelinen aşamada borsanın piyasa değerinin 179 milyar dolar olduğu bugünlerde yerli yatırımcının borsadaki payı yüzde 51.
Yerli yatırımcının borsada ağırlığının artmasının kuşkusuz sağladığı bazı avantajlar olsa da dezavantajlarının göz ardı edilmemesi gerekiyor.
Avantajlar
1 Yerli yatırımcının ağırlıklı olduğu bir piyasada yurtdışı piyasalardaki her büyük dalgalanmada aynı ölçüde etkilenmeyecektir. Yurtiçi piyasanın olumlu ayrışmasına imkân tanıyacaktır.
2 Sermaye piyasasının ülkenin kendi öz gücü ile büyümesi söz konusu olurken oluşan kârın da ülke içinde kalma oranı artacaktır.
Dezavantajlar
1 Ülkeye gelen yabancı fonlar özellikle kısa süreli nakit ihtiyacını karşılayarak ekonomiyi destekleyen bir fonksiyona sahip. Çekilmeyle birlikte boşalan kısmın alternatif dış kaynak ile doldurulması gerekirken ekonomi üzerinde olumsuz etkiye sebep olabilir.
2 Yabancı payının minimize olduğu bir borsanın uluslararası piyasalardaki iddia ve merkez olma hedefi sekteye uğrayacaktır.
3 Yabancıların varlığı Türk şirketlerinin yabancı borsalarda işlem görmesini ve küresel oyun kulvarında aktör olmasını sağlarken azalan yabancı payı ile birlikte tanınırlıkları ve buna bağlı rekabet gücü geriye düşecektir.
4 Dış kaynağın azalmasıyla birlikte borsanın büyümesi durabilecek ve getirisi minimize olan bir enstrümana dönüşebilecektir. Böylesi bir olasılık içe kapanmaya ve dar bir alanda kalmaya yol açabilecektir.
5 Yabancı yatırımcının varlığı piyasalar üzerinde uluslararası standartların varlığını zorunlu kılarken kurumsallık ve şeffaflığı geliştiren bir mekanizmayı da beraberinde getirmektedir. Azalan yabancı payıyla birlikte bu etki zayıflayacak ve uzun vadede piyasayı daraltabilecektir.
Endeks 20 günlük ortalamada tutundu
BIST 100 Endeksi, test ettiği 120.203’ten başladığı gerilemeyle 112.829’a kadar gerilerken haftayı 114.809’dan tamamladı. 20 günlük ortalama 114.624 seviyesinde bulunuyor. 50 günlük ortalama ise 109.970’i işaret ediyor. Borsada kar satışlarına rağmen momentumda 100 seviyesinin üzerindeki seyir korunuyor. 20 ve 50 günlük ortalamalar aşağı kırılmadığı sürece trendde kalınabilir.
Fonlarda hisse oranı yükseliyor
Emeklilik fonlarında hisse senedi oranı yüzde 11.61 seviyesinde bulunuyor. Yatırım fonlarında ise bu oran yüzde 6.17. Yatırım fonları düzenli şekilde portföylerindeki hisse senedi miktarını artırıyor. 10 Haziran’da emeklilik fonlarındaki Hisse oranı ise yüzde 5.52 seviyesindeydi. Bu oran 10 Temmuz’da yüzde 6.17’ye yükseldi. Yabancı kurumsal yatırımcılar sattığı için yerli yatırımcıların yönelim seyri borsanın zirve seviyelerindeki hareketi için önemli.
Dolar 8 günlük ortalama seviyesinin altına inmiyor
Dolar kuru 15 Haziran’dan bu yana 6.84-6.86 bandında sıkıştı. Ancak 8 günlük ortalamanın altına inmiyor. Momentum da 100 seviyesinin üzerinde. Bu nedenle teknik olarak sıkışmanın yukarı yönde kırılma ihtimali daha güçlü duruyor. 6.86 seviyesinin üzerinde 6.98 ve 7.05 ilk hedeflerler olacaktır. Kurda aşağı hareketten bahsedebilmek için ortalamalar aşağı kırılmalı.
Borsada çok kazandıran hisse senetleri
Borsa yatırımcılarına 10 öneri
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
bir borsa düşünün, yatırımcıya temettü ödemesi teşvik edileceğine engelleniyor, uzun vadeli yatırımıcılara değil günlük al-sat yapanlara avantajlar sağlanıyor. bilin bakalım hangi borsa bu.
Tabi ki Faiz Düşünce Borsa ya Yöneldi Faiz ci gurubu Birde Devletin el atması Borsa onlar için cazip hale geldi Sırada Dolar Euro Alıpta bekleyenler var onları da bekliyoruz Borsa ya Borsa da para çok bedava dağıtıyor lar gelin gelin 😂😂😂😂
Halka arz sonrası alınıp satılan hisselerin bedelli dışında o şirkete ek bir faydası yok. Ülkeye fayda sağlayacak olan doğrudan ve uzun vadeli olan reel sektör yatırımları. Dolayısıyla borsada düşen yabancı oranının da ne ülkeye, ne de firmalara bir zararı yok. Reel sektör yatırımları da öyle 1-2 yıl için değil 30-40 yıllık geliyor. Öyle demokrasi, hukuk, adalet falan da aramıyorlar. Maliyet ve küresel şartlar uygunsa geliyorlar.
Yıllarda fabrikalarımızın temttulrini yediler bide kafalrina göre piyasayı aşağı yukarı yaparak türk yatirimcisinida yediler anca giderler tabi dünya üzerinde böyle bi piyasa bulabilirlerse brezilya ve rusya onları bekliyo ...
D1 efendi çalışıp üretseydin o zaman bilgisayarını saydığın zerzVatı beleşmi vereceklerdi ? Köprünün otoyolun anlaşması bile dolarlar sallama işkembeden
Yabancılar olmasa hiç birşeymiz olmazmış. Köle zihniyeti diye buna derim ben... Yabancılar bize, uçak, arabayı, bilgisayarı hibe mi etti? Hepsinin parasını fazlasıyla aldı.. Size kalsa Avrupa mandası olur memleket.
2001 krizinde de borsaya yerli yatırımcı dolmuştu. Sen kaygısız ol yabancı daima işini bilir. Çok okur çok düşünür. O yabancı olmaydı sen ne aşı bulabilirdin, ne arabaya, uçağa binebilirdin ne bilgisayar bilirdin. Borsayı da onlar buldu da yatırım yapabiliyorsun
Bir insan ancak sizin gibi cahil.olur.Allah sizin gibi zihniyeti bozuk insanları azaltsın.Her şeyi yalan iftira üzeri yazan Chpkk zihniyetinden olduğun belli..sen bence gavuru sevdiğin bir memlekete yerleş
Dolmabahçede çay partisimi verdin?
Önce barış süreci baktın demirtaş popülaritesi arttı hemen milliyetçi tarafa döndün kim pkk lı la. Ben Türkmen evladıyım sen geldiğin Türkmen aşiretinin adını biliyor musun devşirme ? Çepni türkü diye kandır kendini.
HALKIMIZ BORSAYI YENİ KEŞFETTİ GÜN GEÇTİKÇE YATIRIMCI AKIN EDECEK BORSA ALTERNATİFSİZ YATIRIM YERİ.
Zeynep hanım bu sefer objektif bakmış olaya. Uçacak kaçacak dememiş borsa için. Emeklilik fonları, varlık fonu sırf seçim yatırımı için gelecek nesillerin hakkını, parasını hiçe sayarak alım yapıp şişirebilir borsayı. İktidarın kendi iktidarını ne pahasına olursa olsun korumak dışında bir kaygı duyduğunu sanmıyorum. 2021 de manevraları halkı ikna edebilirse seçime giderler, 2023 ye kalırsa bu ekonomik gidişatla kesin kaybedecekler biliyorlar. Ayasofya tesadüf değil. Yabancıdan hisseleri ucuz da alabilirdi fonlar, zaten satacaklardı, daha çok kar edebilirdi fonlar. Ya yabancı ile anlaşma yapmışlar yada siyaseten ekonomi kötü görünmesin diye bizim paralarla pahalıdan alım yapıyorlar.
Normal her tahmini patates olunca oda soluğu normalleşmede almış :)))
hiçbir avantajı yoktur, sadece dezavantajdır. avantaj diye uyduruk argümanlar sokmayın araya. Yabancı sermayeyeiçekmeden zenginleşme olamaz haliyle de firmalar para kazanıp yatırımlarını arttıramazlar bu durum diğer ülke borsaları için de geçerlidir o yüzden her ülke yabancıyı yani başkasının parasını talep eder
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:07)