E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul neden düştü?---

Borsa İstanbul neden düştü?

Borsa İstanbul neden düştü?
19 Eylül 2014 - 07:09 borsaningundemi.com

Borsa İstanbul, Fed'in faiz kararı sonrası sert satışlar yaşadı

Fed'in faiz kararını açıklamasının ardından Borsa İstanbul diğer borsalar yükselirken düşüşe geçti. Sert satışlarla karşılaşan Borsa İstanbul yüzde 2'ye varan düşüşle günü kapadı.
Fed'in her zamanki gibi olağan açıklama yapmasına rağmen düşmesini Vatan Gazetesi yazarı Ali Ağaoğlu değerlendirdi.

İşte o yazı:

FED piyasaları fazla etkilemedi, bizim piyasa hariç. Borsa yüzde 2’ye yakın değer kaybetti, dolar 2.23’ü gördü. Peki neden?

Kendi elimizle ayrıştık! Fed’den önemli bir şey çıkmadı. Neredeyse tüm piyasalar iyimserliklerini korurken, bizim piyasalarımız diğerlerinden negatif olarak ayrıştı! Neden dersiniz? 

Önce kısaca bir Fed’e bakalım sonra cevaba geçelim.

Haziran’daki toplantıdan bu yana ekonomik verilerde çok az değişiklik oldu diyen Yellen, piyasaların endişe ettiği “Ahir vade” ifadesini ve “veri bağımlı karar alma” hususlarını korudu. 2015’te faiz artışı bekleyen üye sayısı 12’den 14’e çıkarken, kararlara şerh koyan Fed başkanı sayısı Başkan Yardımcısı S. Fischer’ın da eklenmesiyle ikiye çıktı. İkinci ismin IMF ve İsrail Merkez Bankası Başkanlığı geçmişi olması açısından önemli!

Dolarda 2.2260 seviyesi kritik

Fed’in bilançosunu 2020’ye doğru kademeli olarak küçültüleceği söyleyen Yellen faiz artışları için herhangi bir zamanlama vermedi. Parasal genişlemenin sona ereceği 28-29 Ekim’deki toplantıya kadar piyasalar rahat olacaklar(dı). Gerçi yurt dışı piyasaları yine yatay/pozitif bir havada seyredecekler belki ama aynı sütliman hava bizde olmayacak gibi.

Dün diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinde ve paritede çok önemli hareketler görülmezken TL, dolar ve sepet bazında  değer kaybetti. Dolar bazında teknik olarak kritik eşik olan 2.2260 seviyesinin üzerine çıkıldı. Asıl çarpıcı ayrışma Borsa İstanbul tarafında yaşandı. Avrupa borsaları Fed’in de etkisiyle pozitif bölgede işlem görürken, BIST 100 endeksi bir ara yüzde 2’ye yakın değer kaybetti. Diğer piyasalardan negatif ayrışmamızın ardında Cumhurbaşkanı’nın Bank Asya hakkındaki söylemlerinin etkisi büyük oldu. Konuşmasında “Bir bankanın batırılması için çalışılmıyor. O banka şu anda batmış zaten. Fakat bu, taşıma suyla ayakta durmaya çalışıyor” diye konuşması sonrasında bankanın hisseleri işleme kapatıldı. Bir süre sonra tekrar açılan banka, tavan fiyattan işlem görmeye devam etti. Yine de borsanın geneline yayılan olumsuzluk gün boyu sürdü.

Bugün için dolar/TL kurlarında yukarıda belirttiğim 2.2260 seviyesi kapanış bazında önemli olacak. Bu seviyenin üzerinde bir “haftalık kapanış” olursa, yakın bir gelecekte 2.2650 seviyesinin görülme olasılığı artacaktır. 

Benzer bir “eşik” durumu da BIST 100 endeksi için geçerli. 76.500 seviyesi oldukça önemli bir destek seviyesi. Bu seviyeye henüz inilmedi. Ancak bu seviyeye gelinir ve altına inilir ise küresel piyasalardan negatif ayrışmamız hızlanabilir.  

Yaşananları geri çevirebilmek hayli zor! Ancak hasarı azaltmak mümkün olabilir. Bunun için de yine bakanlardan Babacan ve Şimşek’e çok fazla iş düşecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)