E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul ne durumda?---

Borsa İstanbul ne durumda?

Borsa İstanbul ne durumda?
23 Şubat 2014 - 14:24 borsaningundemi.com

Dünya Borsalar Federasyonu, dünya borsalarının ederini açıkladı. İşte Borsa İstanbul'un dünyadaki yeri...

Geçen yıl değerine değer katan dünya borsalarının ederi 64 milyar doları geçti. Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verilerine göre, geçen yıl dünya borsalarının ulaştığı piyasa değeri yüzde 17'lik artışla 64 trilyon 195 milyar dolara yükseldi.

Amerika borsalarının piyasa değeri yüzde 22'lik artışla 23 trilyon 193 milyar dolardan, 28 trilyon 297 milyar dolara ulaştı. Avrupa, Afrika ve Ortadağu borsalarının piyasa değeri de Amerika borsalarıın ki gibi benzer bir artışla yüzde 22 yükseldi. Böylece söz konusu bölgelerdeki borsaların ederi 14 trilyon 373 milyar dolardan 17 trilyon 483 milyar dolara tırmandı. Asya Pasifik bölgesindeki borsaların piyasa değeri ise yüzde 7'lik artışla 17 trilyon 131 milyar dolardan 18 trilyon 415 milyar dolara yükseldi.

EN BÜYÜK KİM?

Dünya borsaları arasında en büyük piyasa değerine sahip New York Borsası geçen yıl da yerini korudu. 2012 yılı sonunda 14 trilyon 86 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olan New York Borsası, geçen yıl büyüklüğünü yüzde 27'lik artışla 17 trilyon 950 milyar dolara taşıdı. New York Borsası'nı takip eden Nasdaq OMX ise yüzde 33'lük artışla 4 trilyon 582 milyar dolardan 6 trilyon 85 milyar dolara yükseldi. Japan Exchange Group'un değeri de yüzde 23'lük artışla 3 trilyon 681 milyar dolardan 4 trilyon 543 milyar dolara tırmandı.

London Stock Exchange Group'un değeri ise geçen yıl 4 trilyon 429 milyar dolara, NYSE Euronext (Europe)'unki de 3 trilyon 584 milyar dolara yükseldi.

TÜRKİYE NE DURUMDA?

Verilere göre Borsa İstanbul geçen yıl borçlanma aracı piyasası işlem hacminde 521 milyar dolar ile dünyada ilk 10'a girdi. Söz konusu işlem hacmi rakamları, devletin ya da özel sektörün borçlanmasını değil, ihraç edilen ve piyasada dolaşımda bulunan borçlanma araçlarının ikinci el piyasadaki alım satım miktarını ifade ediyor. Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Aydın Seyman, sabit getirili menkul kıymet alım satım işlemlerinin, Türkiye'nin de dünya uygulamalarında olduğu gibi organize piyasada ve tezgahüstü (OTC-Over the Counter) piyasalarda gerçekleştirildiğini anımsattı.

Türkiye'de sabit getirili menkul kıymet ikinci el işlemleri için tek organize piyasanın Borsa İstanbul bünyesindeki Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) olduğunu hatırlatan Seyman, "Türkiye'de 2013 yılında gerçekleşen toplam sabit getirili menkul kıymet işlem hacminin (repo işlemleri dahil) yaklaşık yüzde 85'lik kısmı Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası'nda gerçekleşmiştir. Kesin alım satım işlemleri için bakıldığında bu oran; yüzde 41 Borçlanma Araçları Piyasası, yüzde 59 OTC şeklindedir" dedi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Oyuncu23 Şubat 2014 16:01

    Benim durumum, geçtiğimiz hafta sonu bol miktarda hisse aldım ve kısmetse çok yakında jubile yapacağım.