E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Bu amaçla Borsa İstanbul’un işbirlikleriyle Doğu ile Batı arasında bir köprü olması planlanıyor. Borsadaki şirket sayısının artırılması ve piyasanın derinliğinin artırılması da hedefler arasında. Milliyet'in haberine göre, bu amaçla, 2023’te BIST’teki şirket sayısının 1.000’e ulaşması öngörülüyor. Öte yandan, yurtdışındaki şirketlerin de BIST’te halka açılması hedefleniyor. Bu amaçla ‘Listingİstanbul’ projesiyle yurtdışında tanıtım atağı başlamış durumda.
Hedefler büyük. Ancak BIST, şu anda gelişmiş ülke borsalarıyla rekabetten uzak. Türkiye’de şu anda en büyük 1.000 şirketin 128’i borsaya kote durumda. Bu oran oldukça düşük.
Büyük şirketler gelmeli
Piyasadaki derinliğin artması için öncelikle BIST’e büyük ve kârlı şirketlerin gelmesi gerekiyor. Ancak, o zaman kurumsal yatırımcı tabanı artar. Bu yıl Emlak Konut GYO’nun ikincil halka arzı ile birlikte borsada toplam 10 şirketin halka arzı yapıldı. Böylece Borsa İstanbul’da halka açık şirket sayısı 421’e ulaştı. Bu yılki halka arzlar ağırlıkla Gelişen İşletmeler Piyasası’nda gerçekleştirildi. Şu anda birincil piyasada işlem görmek için 8, Gelişen İşletmeler Piyasası için ise 9 halka arz başvurusu var.
ABD Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağı beklentisi büyük ölçekli şirketlerin halka arz için beklemede kalmasına yol açtı. Borsadaki şirket sayısı artmalı ancak, bu şirketler İSO 500’de yer alan büyük şirketler olmalı ki, yabancı yatırımcılar ve büyük fonlar yatırıma gelsin, piyasadaki işlem hacmi artsın.
Güven vermeli...
Öte yandan, piyasalara güven vermek de önemli. Milliyet finans yazarı Zeynep Aktaş’ın pazar günkü yazısında yer alan bilgilere göre, bu yılın ilk 9 ayında 95 aracı kurumun yaklaşık yarısı zarar etti. 52 kurum kâr ederken, 43 kurum zarar açıkladı. SPK geçtiğimiz aylarda aracı kurumların sermayelerini güçlendirmeleri konusunda bir teblig yayımlamıştı. Böylece, piyasada daha güçlü kurumlar faaliyet gösterecek ve mağduriyetler de azalacak. Piyasalara ilgiyi artırma konusunda öncelikler arasında güven ilk sıralarda yer almalı.
Emir kapasitesi artacak
Bu arada, Borsa İstanbul 2014 Ocak ayında yeni emir iletim sistemi Fix Protokol’e geçiyor. Phillip Capital Genel Müdürü Kerem Korur’a göre, bu yeni sistemle birlikte borsada emir işleme kapasitesi yüzde 50 artacak. “Borsa İstanbul’un emir işleme kapasitesi dünya ile uyumlu hale geldi” diyen Korur, BIST’teki teknolojik altyapının önemine değindi. Borsanın diğer finans merkezleriyle rekabet edebilmesi için teknolojik atılıma geçmesi gerekiyordu. Fix Protokolü’de bu adımlardan biri oldu.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsadaki halkaz arzların artması borsanın düşecegini işaret eder hep boyle olmuştur
ROYAL HALI PIYASA ARZ FİATININ ÜZERİNE CIKMADI NE BİCİM FIAT TESPİTİ YAZIK YATIRIMCILARA KILER GYO NE DEMELİ
goldaş ile ilgili somut bir adım atılmadı ağzımıza bir parmak bal çalındı netice yok spk yetkililerinin dikkatine......
SPK BU 1000 ŞİRKET HEDEFİNİN İÇİNDE BAŞTA MEMSA VE GOLDS RANLO SKPLC METRO LATEK RYSAS KİLER BİMEKS VS VS VS ŞİRKETLER OLMASIN YOKSA SİZİN BU ÇALIŞMALARINIZ BOŞUNA YERLİ YATIRIMCI HAYATTA GELMEZ HEP DÜMEN YERİ
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:27)