E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul için bu saate dikkat!---

Borsa İstanbul için bu saate dikkat!

Borsa İstanbul için bu saate dikkat!
24 Haziran 2016 - 11:42 borsagundem.com

A1 Capital Direktörü Belgin Maviş, Brexit'in etkilerini borsagundem.com'a değerlendirdi

İngiltere, Brexit referandumunda "AB'den çıkalım" dedi. Bunun sonucunda  Dolar/TL, İngiltere'deki referandumda ayrılıkçıların önde gittiğine işaret eden sonuçların ardından erken saatlerde 3 seviyesinin üzerini test ederek bir ayın en yüksek seviyesini gördü, sterlin/TL ise Nisan 2015'ten beri en düşük seviyeye geriledi. Borsa İstanbul güne yüzde 5,02 düşüşle başladı. Altının gramı ise 130,4 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Peki bundan sonra piyasalarda neler bekleniyor? A1 Capital Direktörü Belgin Maviş borsagundem.com'a Brexit sonucunun etkilerini ve beklentilerini açıkladı. İşte o rapor;

Endeks Yeniden 75.300 Üzerinde Ve Dolar 2,9150 …

Hiç Kimse Ne İngiltere’nin Çıkacağına, Ne De BİST100’ün %5 Kayıp Sonrasında Bu Kaybını Telafi Edecek Yükselişini Beklemiyordu…

Yurt İçi - BİST100 Değerlendirmesi:

• Güne %5’lik bir düşüşle başladı.

• İlk etapta oluşan satış baskısına karşın tepki alımları yavaş yavaş kendini göstermekte.

• Küresel risk iştahındaki azalışın ve yurt dışı olumsuz havanın BİST100’e yansımaları devam ediyor.

• Bu duruma bağlı olarak önceki günlerde düşüş gösteren Türkiye tahvil faizleri, yeniden yükselişe geçmiş durumda. (Talep Azalışı)

• Dolar/TL’nin ise 2,93-2,94 seviyelerinde olması, endeksi baskılayan diğer önemli bir etken.

• Bu durumdan en fazla etkilenen şirket hisseleriyse, Avrupa ile yakın Ticari ilişkileri bulunan ve fazlaca döviz pozisyonu olanlar olarak karşımıza çıkıyor. (FROTO-GARAN-VESB-KCHOL vs…)

• Özellikle Bankacılık endeksinin, BİST100 ve BİST30’a göre daha fazla aşağıda olduğuna dikkat çekmekte fayda var.

• İlerleyen saatlerle konuyla ilgili yapılabilecek açıklamalar ve veri akışı, Endeksin seyrinde daha belirleyici olacaktır.

Dünya Genelinde Durum Değerlendirmesi:

• Öncelikle tahminlerin tersi yönünde gerçekleşen Brexit oylaması şu şekilde:
“Ayrılalım %51,9”, “Kalalım %48,1”

• Tahminlerin ve beklentilerin tersi yönde çıkmasıyla birlikte Güvenli Liman Enstrümanlarına artan talep, kendini net bir şekilde göstermekte.

• Başta Altının Dolar/Ons fiyatının 1322’li seviyelere çıkması (28 Ayın zirvesinde), Dolar Endeksinin %2,5’lik bir yükseliş kaydederek 95,900’lü seviyelere ulaşması, ABD 10 yıllık faizlerinin ise %1,49’lara gerilemesi, bu durumu özetlemekte.

• Bunun yanında Sterlinde 30 yılın dip seviyelerinin görüldüğünü de ekleyelim.

• Asya Borsalarında ise ağır satıcılı seyir hakim.

• Sabah saatleri itibariyle düşüşünü sürdüren Asya Gelişen Ülke Borsalarında Kayıplar %3-%5 arasında.

• Özellikle Nikei 225’in (Japonya-Tokyo Borsası) %8’lere varan kayıpları bu bölgede tedirginliği artırmaya devam ediyor.

• Kısacası Brexit sonrası yaşanan tüm bu olumsuz gelişmeler, piyasalarda “Piyasalarda Kara Cuma” Endişesini de beraberinde getirdi.

• Fakat göz önünde tutulan bir ihtimal olarak: İyimser açıklamalar piyasalar üzerindeki olumsuz havanın dağılmasında yardımcı olabilir.

• Özellikle oy oranlarının birbirine çok yakın olmasından dolayı Referandum sonucunun parlamentoda karara bağlanma sürecinde sürpriz bir gelişme olabilme ihtimalini unutmayalım.

• Zira Brexit Referandumu Yapısı İtibari İle Son Kararın Parlamento Tarafından Verileceği Bir Referandumdur.

• Piyasalardaki bu sert çalkantılar göz önünde bulundurularak istifa eden Cameron’un İngiltere Kraliçesi ile yapacağı görüşmeler ve Parlamentodaki süreç, referandum kararının uygulamaya konulmasını erteletebilir mi? Evet bu bir seçenek.

Borsa İstanbul’a Tekrar Baktığımızda:

%5 Kayıpla başladığımız günü an itibariyle Doların geri çekilmesinin etkisini de üzerine koyacak olursak Endeksin (Saat 11:00 itibariyle) %3,75’lik bir kayıpla 75 binli seviyelerde olduğunu görmekteyiz.
Brexit Sonucu İçin; Japonya Maliye Bakanı Aso’nun 12:10'da, Almanya Başbakanı Merkel’in Saat 13:30'da yapacağı açıklamalar Endeks üzerinde etkili olabilir.

Özellikle en sert düşüşü gerçekleştiren Almanya’da Merkel’in yapacağı açıklamaları önemsiyoruz.
Brexit Kararının Türkiye Genelinde Etkisini İki Ana Başlıkta Toparlarsak:

1- Finansal Etki , 2- Ticari etki olarak sınıflandırmamız mümkün olmakta.

Kısa vadede baktığımızda Dolarda ve Borsa İstanbul’da etkilerini net bir şekilde gördüğümüz Brexit kararının orta ve uzun vadede ticari etkilerini görmemiz ise 2017’den itibaren söz konusu olacaktır.

Özellikle:

İngiltere ile ihracatımızın yaklaşık olarak %8’ini gerçekleştirdiğimizi,
İngiltere’nin gerek gümrük anlaşmaları gerekse ticari anlaşmaları gerekse vergi indirimlerinin dışında kalacak olması
Yeni bir prosedüre uyum sürecinin en az 2 yıl sürecek olması,
AB müktesebatında yer alan 50. maddenin devreye girmesi ile tüm ticari anlaşmaların sekteye uğrayabilecek olması…

Gibi ihtimalleri göz önünde bulunduracak olursak;

AB’den çıkma kararı alan İngiltere ile Türkiye arasında şekillenebilecek yeni bir ticari modelin oluşabilme ihtimali, süreç açısından uzayacaktır… Bu ülke ile ihracatını gerçekleştiren ve BİST’te işlem gören şirket hisseleri üzerinde ise zaman zaman ciddi baskılarla karşılaşabiliriz. DİKKAT.

A1 Capital Direktörü Belgin Maviş

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)