E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul gücünü Merkez'den aldı---

Borsa İstanbul gücünü Merkez'den aldı

Borsa İstanbul gücünü Merkez'den aldı
12 Ağustos 2021 - 18:10 borsaningundemi.com

Küresel piyasalarda risk iştahı korunuyor, Borsa İstanbul'da ise bugün gündemde Merkez Bankası vardı. BIST 100 endeksi günü %2,38 oranında yükselişle 1.444,46 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalarda bu haftanın odak verisi olan ABD’de dün açıklanan enflasyon rakamları beklentilere paralel gelirken, veri sonrasında da risk iştahı korundu. Bu hafta yurt içinde en önemli gündem olan TCMB PPK toplantısı bugün yakından izleniyor, Merkez'in faiz kararının açıkladı. Beklentiler dahilinde değişikliğe gitmeyerek faizi yüzde 19'da sabit bıraktı.

ABD’de dün açıklanan enflasyon verisi sonrasında küresel borsalarda yükseliş eğilimi sürdü. Salgın kaynaklı gelişmeler, ekonomik veri akışları ve Fed üyelerinin mesajları gündemde yerini ve önemini koruyor. Son dönemde pozitif ayrışan BIST 100 Endeksi dün ise negatif ayrışarak günü yüzde 1,85 oranında değer kaybıyla 1.410,87 puandan tamamladı. Bugün yoğun veri gündeminde Merkez Bankası faiz kararının odak noktası olduğu piyasalarda kurlar sabah saatlerinde hafif gerilerken, BİST 100 endeksi yukarı yönlü hareketini Merkez Bankası faiz kararı sonrasında da sürdürdü. Kurlarda gerileme ise hızlandı. Endeks günü güçlü yükselişle tamamladı. Asya borsaları karışık seyrederken, Avrupa borsaları karışık seyirle açıldı. ABD borsaları dün günü karışık kapanışlarla tamamlarken, bugün yatay seyirle açıldı. 

Merkez Bankası faizleri değiştirmedi

Yabancı hissede alıma geçti

BORSA İSTANBUL

Son dönemdeki pozitif seyrin negatif ayrışmaya dönerek, dün satış ağırlıklı bir seyir ile Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü de yüzde 1,85 kayıpla 1.410,87 puandan tamamladı. 

TCMB ile Güney Kore Merkez Bankası, bugünden itibaren geçerli olmak üzere 17,5 milyar liralık (2,3 trilyon won) swap anlaşması imzaladı. Anlaşmanın 3 yıl süreceği, tarafların anlaşmanın uzatılmasını görüşebileceği bildirildi.

Analistler, bugün TCMB faiz kararının yatırımcıların odağında bulunduğunu belirterek, politika faizinde bir değişiklik beklenmediğini, karar metninde verilecek mesajların önemli olduğunu söyledi. Veri gündeminin de yoğun olduğunu, yurt içinde sanayi üretimi ile haftalık para ve banka istatistiklerinin takip edileceğini aktaran analistler, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve ABD'de Üretici Fiyat Endeksi'nin öne çıktığını kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), haftalık gösterge repo faizinde piyasa beklentileri doğrultusunda değişikliğe gitmedi. TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 19,00 olarak kaldı.

Piyasalarda bugün takip edilen veriler yoğun olurken, yurt içinde 10.00'da haziran sanayi üretimi, 14.00'te PPK faiz kararı ve 14.30'da haftalık para ve banka istatistikleri izlendi. 12.00'de Euro Bölgesi, haziran ayı sanayi üretimi, 15.30'da da ABD'den temmuz ayı ÜFE ve 15.30 haftalık işsizlik başvuruları geldi.

Sanayi üretimi beklentileri aştı

Teknik açıdan BIST 100 endeksi, dün seans içinde görülen tepe formasyonunu aşağı yönde tamamlarken, ana destek konumunda olan 1.400-1.405 bölgesine yaklaşıldığı görüldü. 1.425 seviyesi aşılmadıkça bu bölgede dalgalanma görülmesi olasılığı korunuyor. Yeniden yukarı yönlü bir hareket için 1.445 ara direnç seviyesinin aşılması gerekirken, 1.400 desteği altında ise endekste aşağı yönlü baskının devam edebileceği ve 1.375 desteğinin öne çıkacağı da belirtiliyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,63 artışla 1.419,69 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 8,82 puan ve yüzde 0,63 artarak 1.419,69 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,91 ve holding endeksi yüzde 0,46 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,31 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı olurken, hiçbir sektör endeksinin kaybettirmediği görüldü.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,22 değer kazanarak 1.428,09 puana yükseldi.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 17,23 puan artışla 1.428,09 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 6 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.419,69, en yüksek ise 1.430,84 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,39, holding endeksi yüzde 1,01 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,95 ile metal, ana sanayi, en çok gerileyen yüzde 0,91 ile spor oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,99, teknoloji endeksi yüzde 0,65, hizmetler endeksi yüzde 0,88, sanayi endeksi yüzde 1,05 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 79'u yükseldi, 16'sı değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Tüpraş, Kardemir (D), Garanti BBVA, Ereğli Demir Çelik, Petkim oldu.

Merkez Bankası faiz kararı sonrasında Borsa İstanbul'da da seyir değişmedi. Endeks yükselişini sürdürüyor. Kurlarda gerileme hızlanırken, bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 2,5 olurken, BİST 100 endeksinde yüzde 2'nin üzerine çıktı. Dolar ve euroda da TL karşısında gerileme yüzde 1'i aştı.

BİST 100 endeksi günü yüzde 2,38 oranında değer kazancıyla 1.444,46 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi bugün güçlü yükselişle günü yüzde 2,38 oranında 33,59 puanlık değer kazancıyla 1.444,46 puandan tamamladı. İşlem hacmi 15,8 milyar TL olurken, endeks en yüksek 1.447,63, en düşük 1.419,69 puandan işlem gördü. 

Bankacılık endeksi yüzde 2,85, holding endeksi yüzde 2,28 oranında değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yğüzde 3,86 ile finansal kiralama ve faktoring, en çok ve tek kaybettiren ise yüzde 0,76 ile kobi sanayi oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 2,32, sanayi endeksi yüzde 1,94, hizmetler endeksi yüzde 1,86 ve teknoloji endeksi yüzde 1,92 oranında değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 43 puan ve yüzde 2,84 yükselişle 1.559,76 puandan kapandı. BIST hisselerinin 271'i prim yaptı, 123'ü geriledi. Garanti Bankası, Kardemir (D), Tüpraş, Yapı Kredi Bankası ve Ereğli Demir Çelik en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Koza Madencilik ve Akın Tekstil sorusu

Şirketlerin açıklanan 2021 yılı 2. çeyrek bilançoları

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda dün ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin ardından karışık bir seyir izlenirken, yurt içinde bugün gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına çevrildi.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayılarındaki artışa karşın, ekonomik toparlanmanın sürdüğüne dair beklentilerin pay piyasaları fiyatlamalarına yön verdiği, bu kapsamda açıklanan verilerin yakından takip edildiği görüldü.

Makroekonomik veri tarafında dün ABD'de temmuz ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,5 ile beklentiler dahilinde artarken, yıllık bazda yüzde 5,4 yükselişle önceki aya paralel gerçekleşti. Sonuçlar yıllık enflasyonun 13 yılın en yüksek seviyede kaldığına işaret ederken, aylık bazda önceki aya göre 0,4 puanlık geri çekilme son 15 ayın en hızlı düşüşü olarak kaydedildi. Bu dönemde çekirdek enflasyon da aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 4,3 ile önceki aya göre düşüş kaydetti.

Analistler, tüketici fiyatlarındaki artışın temmuzda duraklaması ve çekirdek enflasyondaki düşüşün, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "enflasyondaki yükselişin geçici" olduğu söylemini desteklediğini belirterek, bu durumun bankanın politika değişikliğine gitmesine yönelik baskıları hafiflettiğini söyledi.

Buna karşın tedarik zinciri aksamaları ve seyahatle ilgili hizmetlere yönelik güçlü talebin etkisiyle enflasyonun yüksek kalmaya devam ettiğine dikkati çeken analistler, enflasyonda bir aylık duraksamanın yeterli olmadığını, daha fazla kanıt için gelecek ayki verilerin öneminin arttığını vurguladı.

Veri sonrası Fed yetkilileri ise bankanın bu yıl içinde varlık alımlarına gitmesi gerektiğine dair görüş bildirmeye devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden, ülke ekonomisi iyileşmeyi sürdürdükçe fiyat artışlarının azalacağını, Fed'in gerektiğinde uygun önlemleri alacağına güvendiklerini söyledi.

ABD borsasında dün Dow Jones endeksi yüzde 0,62 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,24 değer kazanarak rekor tazeledi. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,16 gerileyerek negatif ayrışmasını sürdürdü. Dolar endeksi ve tahvil faizleri tarafında ise düşüş gözlendi. 

Avrupa borsaları, pozitif bilançolardan ve ABD enflasyon verisinden bulduğu destekle üst üste yükselişini 8'inci güne taşırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,55, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,98 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,83 değer kazandı. Almanya'da DAX 30 endeksi ise gün içinde 15.887 puanla tarihi zirvesini görmesinin ardından günü yüzde 0,35'lik yükselişle tamamladı. Öte yandan bugün açıklanan verilere göre İngiltere'de ikinci çeyrek büyüme yüzde 4,8 düzeyinde gerçekleşirken, sanayi üretimi haziranda yıllık yüzde 8,3 ile beklentilerin altında kaldı.

Asya borsalarında karışık bir seyir izlendi. Analistler, Kovid-19 salgınında delta varyantının yayılımına ilişkin endişelerin pay piyasalarını baskılayan temel faktör olmaya devam ettiğini belirterek, bu durumun yeni tedbir ve kısıtlamaları gündeme getirdiğini söyledi. ABD'de, dün açıklanan enflasyon verisinin ardından para politikalarında sıkılaşma beklentilerinin ötelendiğini ve bu durumun pay piyasalarını desteklediğini belirten analistler, buna karşın Çin'de beklentilerin altında ve yılın en düşük seviyesinde gerçekleşen kredi genişlemesi verilerinin yanı sıra regülatörlerin önemli endüstrilerde düzenlemelere aktif bir şekilde devam edeceği mesajı ve online sigorta sektörüne yönelik uyarılarının pay piyasalarını baskılayan gelişmeler olduğunu ifade etti. Bu gelişmelerle Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,22 azalarak 3.524 puan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,38 değer kaybıyla 3.208 puan oldu. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,20 düşüşle 28.015 puandan kapanırken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,03 azalarak 26.385 puanda, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,44 değer kazancıyla 54.764 puanda seyretti. Avustralya'da S&P ASX 200 endeksi yüzde 0,05 primle 7.588 puandan günü tamamladı.

Avrupa borsaları, güne karışık seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,02 yükselerek 474,36 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi ise 0,05 yükselerek 15.831 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,20 azalışla 7.204 puanda, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,06 değer kaybıyla 8.970 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yatay seyirle 6.859 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,03 artışla 25.459 puanda bulundu. 

ABD borsası, bugün açıklanan ekonomik verilerin ardından güne yatay seyirle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,02 azalışla 35.476,51 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,10 düşüşle 4.443,40 puan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,11 azalarak 14.749,2 puan oldu. ABD'de dün beklentiler dahilinde gelen enflasyon verisinin sonrasında günü karışık seyirle tamamlayan endeksler, bugün açıklanan ekonomik verilerin ardından açılışta yatay bir seyir izledi. Ülkede yeni tip kronavirüs (Kovid-19) salgınında delta varyantı tehdidine rağmen iş gücü piyasasındaki toparlanma sürerken işsizlik maaşı başvuruları düşüşünü 3'üncü haftaya taşıdı. ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 7 Ağustos ile biten haftada beklentilerle paralel düşüş göstererek 375 bine geriledi. Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise temmuzda aylık yüzde 1 artarak piyasa beklentilerinin üzerinde artış gösterdi. Üretici fiyatları, temmuzda yıllık bazda da yüzde 7,8 artarak Kasım 2010'dan bu yana kaydedilen en yüksek artışı kaydetti.

Ekonomik verilerin ardından ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri ise yüzde 1,37 seviyelerine yükseldi.

Borsa düzeltmesinde fırtına öncesi sessizlik

Evergrande hisselerinde düşüş

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 8,6060 liradan, euro 10,1250 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 8,6040 liradan alınan dolar, 8,6060 liradan satıldı. 10,1230 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,1250 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,6580 lira, euronun satış fiyatı ise 10,1600 lira olmuştu.

Dolar/TL paritesi ise dün yüzde 0,3'lük artışla 8,63 seviyelerinden kapanmasının ardından bugün yüzde 0,2'lik düşüşle 8,61'den işlem gördü.

Euro/dolar paritesi dün dolar endeksindeki gevşemenin etkisiyle 6 günlük yükselişine ara vererek yüzde 0,2 değer kazandı ve 1,1739'dan kapandı. Parite bugün ise 1,17 seviyelerinde yatay bir seyir izledi. Dolar/yen paritesi yatay seyirle 110,40 seviyelerinde bulundu. 

Enflasyon verisi sonrası ilk etapta yüzde 1,38 seviyesini test eden ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri, detayların anlaşılmasıyla düşüşe geçti ve yüzde 1,34 seviyelerinde dengelendi. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizlerinin bugün yüzde 1,35 seviyesine sınırlı yükseliş kaydettiği görüldü. Dolar endeksi ise dün 93,2 seviyelerinden düşüşe geçerek günü 92,9'dan tamamlamasının ardından bugün yatay hareket etti.

Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 8,58 seviyelerinde işlem gördü.

Dün en düşük 8,5063 ve en yüksek 8,6824 seviyelerini gören dolar/TL, günü de önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 8,6314'ten tamamladı.

Dolar/TL, bu sabah 8,6351'e kadar yükselmesine karşın, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Güney Kore Merkez Bankası arasında 17,5 milyar liralık swap anlaşması imzalandığının duyurulmasının ardından düşüşe geçerken, saat 11.00 itibarıyla yüzde 0,5 azalışla 8,5830'dan işlem gördü.

Önceki kapanış seviyesine göre euro/TL yüzde 0,4 düşüşle 10,0930'dan, sterlin/TL yüzde 0,5 azalışla 11,9120'den satıldı.

Dolar endeksi, dün ABD'de açıklanan enflasyon verisinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarını azaltmada aceleci davranmayacağı iyimserliğiyle 6 günlük yükselişine ara vererek günü yüzde 0,2 düşüşle 92,9'dan tamamlarken, bugün yatay hareket etti.

Analistler, ABD'de tüketici fiyatlarındaki artışın temmuzda duraklaması ve çekirdek enflasyondaki düşüşün Fed'in politika değişikliğine gitmesine yönelik baskıları hafiflettiğini belirterek, ancak bir aylık duraksamanın yeterli olmadığını, daha fazla kanıt gerektiğini söyledi.

Gün ortasında uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1740, sterlin/dolar paritesi 1,3860 ve dolar/yen paritesi 110,4 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 8,5910 liradan, euro 10,1030 liradan satıldı.

Hafta boyunca 8,65 civarında  değerlenen dolar/TL kuru, karar öncesinde 8,55 seviyelerine kadar çekilmişti. Faiz kararı açıklanmadan dakikalar önce 8,58'lerdeki kur 8,53'ün altına kadar geriledi. Euro/TL ise 10,0295'e çekildi.  

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 8,5663 lira, satışta 8,6006 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 8,6183 lira, satışta 8,6529 lira olarak belirlemişti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,17294, sterlin/dolar paritesi 1,3833, dolar/yen paritesi de 110,35 düzeyinde seyrederken, faiz kararı sonrasında serbest piyasada düşüşünü hızlandıran dolar/TL 8,5760, euro/TL 10,0745 ve sterlin/TL de 11,8795 seviyesinden işlem gördü. 

Dolarda faiz kararı sonrası gerileme hızlandı

Yerli yatırımcı döviz alımını sürdürüyor

EMTİA PİYASALARI

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 71,25 dolardan işlem gördü.

Dün 71,72 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 71,44 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.52 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,26 azalışla 71,25 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 69,03 dolardan alıcı buldu.

ABD'nin ticari ham petrol stoklarının beklenenden fazla düşmesi, talebin toparlandığı algısıyla fiyatları yukarı yönlü destekledi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ülkede ticari ham petrol stokları geçen hafta 400 bin varil (yüzde 0,1) azalarak yaklaşık 438 milyon 800 bin varil oldu. Piyasa beklentisi stokların 1 milyon 50 bin varil azalacağı yönündeydi.

Söz konusu dönemde, ABD'nin benzin stokları da 1 milyon 400 bin varil (yüzde 0,6) azalışla 227 milyon 500 bin varil olarak kayıtlara geçti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubuna petrol üretimini artırma çağrısı ise piyasalarda arz fazlası endişelerini artırarak fiyatları aşağı yönlü baskılıyor.

OPEC+, 18 Temmuz'da yapılan 19. Bakanlar Toplantısı'nda, petrol üretiminin her ay günlük 400 bin varil artırılmasının kararlaştırıldığını duyurmuştu.

ABD Senatosunun salı günü kabul ettiği 1 trilyon dolarlık altyapı paketi ise ulaşım sistemlerinin genişletilmesi ve inşaat projelerini artırması beklentisiyle fiyatları yukarı yönlü destekledi.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayılarının yükselmesiyle oluşan olumsuz hava da petrol fiyatları üzerindeki etkisini sürdürüyor.

Brent petrolde teknik olarak 71,52 ile 71,62 dolar aralığının direnç, 71,35 ile 71,28 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının gram fiyatı, güne düşüşle başlamasının ardından 485,6 lira seviyesinde işlem gördü.

Dün dolar kuru ve altının ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 1,6 üzerinde 486,1 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından, saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 485,6 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 795 lira, Cumhuriyet altını da 3.211 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 1.757 dolardan alıcı buldu.

Analistler, altının ons fiyatının dün ABD'de açıklanan enflasyon verisi sonrası ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarını azaltmada aceleci davranmayacağı iyimserliğiyle yükseliş eğiliminde hareket ettiğini belirtti.

Teknik açıdan 1.760 seviyesinin yukarı yönlü kırılması halinde 1.790 doların direnç olarak öne çıktığını ifade eden analistler, 1.725 doların ise destek olarak takip edileceğini bildirdi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 483,70 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 3.208,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,1 artışla 1.752,7 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,1 azalışla 71,3 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda  Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 482 bin 120 lirayı, en yüksek ise 486 bin 400 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,06 artışla 482 bin 120 liradan tamamladı.

İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 790,00 lira, Cumhuriyet altını 3.191,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,58 düşüşle 481,20 liradan işlem gördü.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla 1.748 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, yüzde 0,31 azalışla 71,22 dolardan işlem gördü.

Altındaki düşüşün perde arkası

Piyasadaki geri çekilmeleri göstergeler desteklemedi

VADELİ PİYASA

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) ağustos vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 1.541 puanda dengelendi.

Ağustos vadeli endeks kontratı, en yüksek 1.542,00 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,7 üzerinde 1.541,00 seviyesinden işlem gördü.

Dün, satış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışa göre yüzde 2 azalışla 1.530,25 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise 1.537,75 puana çıkarak kayıplarını kısmen telafi etti.

Analistler, küresel pay piyasalarında dün ABD'de de açıklanan enflasyon verisinin beklentiler dahilinde gelmesi sonucu ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımlarını azaltmada aceleci davranamayacağı iyimserliğine karşın, Çin'de regülasyonlara ilişkin devam eden gelişmelerin satıcılı seyri beraberinde getirdiğini söyledi.

Asya'da devam eden yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında delta varyantıyla birlikte artan vaka sayılarının da ekonomik toparlanmayı ciddi şekilde olumsuz etkilediğini aktaran analistler, söz konusu duruma ilişkin negatif haber akışının pay piyasalarında yukarı yönlü hareketleri baskılamayı sürdürdüğünü bildirdi.

Analistler, bugün yurt içinde gözlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ve sanayi üretimi verilerine odaklandığını aktarırken, Güney Kore Merkez Bankası ile TCMB arasında imzalanan 17,5 milyar lira büyüklüğündeki swap anlaşmasının yurt içi pay piyasalarının pozitif ayrışmasında etkili olduğunu dile getirdi.

Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verilerinin ve Fed yetkililerinin açıklamalarının takip edileceğini kaydeden analistler, teknik açıdan endeks kontratının 1.540 puanının üzerinde kalıcı olması halinde 1.565 puanın gündeme geleceğini ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • GT Line Korsa12 Ağustos 2021 11:07

    Faiz indirimi havası bugün yerini artışa bırakmış ne iner ne artar düşüncesi hakim,doğal olarak yukarı yönlü gidiş var karar açıklandığında bir süpriz olmazsa buralarda dolanır durur,olası bir indirim sinyali gelirse patates püresi olur.