E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
08 Mart 2019 - 09:15 borsaningundemi.com

Borsa İstanbul haftayı %0.73 oranında düşüşle 101.538 puandan kapattı.

BORSAGUNDEM.COM

Döviz kurundaki sert yükseliş, iç ve dış piyasalardaki ekonomik gelişmeler Borsa İstanbul üzerinde etkili oldu. Güne yatay seyirde başlayan BİST, açılışın ardından gelen satışlarla birlikte 102.000 puan seviyesinin altına sarktı.

Borsa İstanbul günü %0.05 artışla 102.337 puandan açtı.

Açılışın ardından Avrupa borsalarındaki satıcılı seyre paralel olarak, gelen tepki satışlarıyla düşüşe geçen Borsa İstanbul, satışların hızlanmasıyla gün ortasına %0.75 düşüşle 101.517 puandan girdi.

Gün ortasının ardından satıcılı seyrini sürdüren BİST haftayı bankacılık hisselerindeki satışların önderliğinde %0.73 oranında düşüşle 101.538 puandan kapattı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 100.873, en yüksek ise 102.463 puan seviyesi görüldü.

BİST100 GEÇTİĞİMİZ GÜN SERT DÜŞÜŞLE KAPANDI

Günü pozitif seyirde açan BİST gün içinde dalgalı bir seyir izledi. Bir ara 104.194 puanı gören BİST kapanışa yakın saatte banka ve sanayi hisselerine gelen satışların etkisiyle kayıplarını artırarak günü yüzde 1.13 oranında düşüşle 102.282 puandan tamamladı.

Endeksler arasında en fazla yükselen sektör yüzde 1,03 ile ticaret, en çok gerileyen ise yüzde 5,12 ile madencilik olarak göze çarptı. Toplam hacim yaklaşık 7.6 milyar TL olarak gerçekleşti.

HAZİNE NAKİT DENGESİ PİYASALARI SARSTI

Geçtiğimiz öğle saatlerinden sonra piyasalarda Hazine nakit dengesi takip edildi. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı nakit dengesi Şubat'ta 25.87 milyar TL açık verdi. Hazine verisi ise piyasalara olumsuz yansıdı. Bu gelişme sonrası borsada satışlar arttı.

VERİ GÜNDEMİ YOĞUN

Bu hafta piyasalarda veri gündemi oldukça yoğun geçiyor. Çarşamba günü iç piyasalarda Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edilirken, geçtiğimiz gün Avrupa Merkez Bankası'nın faiz kararı ve Çin'in Şubat ayı ticaret verileri takip edildi.

Merkez Bankası PPK toplantısında Çarşamba günü faiz oranını yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken enflasyonda sıkı duruşunu korudu.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün politika faizinde değişikliğe gitmedi. Kararın ardından bankanın Euro Bölgesi için enflasyon ve büyüme tahminlerini düşürmesiyle birlikte euro dolar karşısında yüzde 1 değer kaybetti. Bu gelişme ile birlikte parite etkisinden dolayı dolar geçtiğimiz gün 5.48 lira seviyesini aştı.

Çin ekonomisinde ise yavaşlama endişesi giderek derinleşiyor. Çin'de ihracat Şubat'ta üç yılın en fazla düşüşünü kaydederken, ithalat ard arda üç aydır geriledi.

Küresel piyasalarda ECB'nin büyüme rakamını aşağı yönlü revize etmesi ile New York borsasında endeksler günü düşüşle kapatırken, Asya borsaları ise Çin'in düşük gelen ticaret verisi sonrası gerileme kaydetti.

Küresel piyasalar Çin endişesiyle geriledi

 

Dolar 5.47 lira seviyesinde yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALAR DÜŞÜŞTE

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) büyüme tahminlerinin düşürmesinden bir gün sonra, Asya borsaları Çin'deki zayıf ihracat verisinin küresel ekonominin yavaşlamasına ilişkin piyasa endişelerini artırmasının ardından geriledi.

Beijing Şubat ayında ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 20.7 gerilediğini açıkladı. Ocak ayında şaşırtıcı şekilde yükseliş kaydeden ihracatın Şubat'ta yüzde 4.8 düşüş kaydetmesi bekleniyordu.

Analistler, yılın ilk iki ayında Çin'den gelen verilerin, uzun yeni ay yılı tatillerinin neden olduğu işletmelerde hizmetlerin durması nedeniyle temkinlilikle okunması gerektiği konusunda uyardılar.

Shanghai lokomotif hisseleri kayıplarını artırarak yüzde 2.9 geriledi ve Ekim'den bu yana en sert günlük düşüşü kaydederken, dolar yuan karşısında yükseldi.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.9 ve Avustralya borsası yüzde 0.9 geriledi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi  ise yüzde 1.1 düşüşle iki haftanın dip seviyesini gördü.

ECB büyüme tahminlerini düşürerek ve bankalara yeni uzun vadeli krediler sunarak yatırımcıları küresel ekonomi için kötü olacağı konusunda endişelendirmesinin ardından piyasalarda zaten kırılgan seyir görüldü.

DOLAR DÜŞÜŞTE

Dolar/TL güne 14 Ocak'tan beri ilk kez 5.4880'i test ederek sert bir yükselişle başladıktan sonra gün içinde her iki yönlü dalgalandı.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.4418 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4375 lira, en yüksek 5.4886 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1125 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1225 seviyesinde. Gram altın 226.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.67 seviyesinde.

Kur gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan girişler, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Patriot konusundaki iyimser algılanan açıklamaları ve ABD faiz artışlarına ilişkin beklentileri zayıflatan ABD tarım dışı istihdam verileriyle gün içindeki kayıplarının önemli bölümünü telafi etti ve 5.46'nın altına geriledi.

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında sadece 20,000 artış kaydederek istihdamdaki büyümenin neredeyse durma noktasına geldiğini gösterirken, ekonomideki yavaşlamanın hızlanacağı endişelerini de gündeme getirebilir.

Dolar/TL'de yerel seçim öncesi ABD Türkiye ilişkileri yakından takip edilirken son dönemde başta S-400 olmak üzere ikili ilişkilere yönelik artan endişelerle kur yukarı baskılanmış durumda.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Arjantin endişelerinin, dolardaki ECB destekli değerlenme trendinin sabah saatlerinde gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde sert satış baskısı yarattığını görmüştük. Ancak satış baskılarının ardından tahminen yeni pozisyon alımları kaynaklı girişler görüyoruz. EM'lere önemli bir giriş oldu" dedi ve ekledi:

"Öte yandan Akar'ın Patriot konusundaki açıklamaları da piyasalarda olumlu algılandı. Piyasa ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik kötümser bir senaryo fiyatlıyor. Çoğu kişinin aklında Brunson krizi var. Ancak görüşmelerin devam ettiği ve çözüm arandığına yönelik yapıcı açıklamalar olumlu algılandı."

Bankacı bugünkü değer kayıplarının azalmasının sorunun tamamen ortadan kalktığı şeklinde algılanmaması gerektiğine de dikkat çekerek, "Sürecin her aşamasını piyasalar takip ediyor" dedi.

Gün içinde 14 Ocak'tan beri ilk kez 5.4880'i test eden dolar/TL her iki yönlü dalgalı bir seyir gösterdikten sonra en düşük 5.4520'ye kadar geriledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus yapımı olan S-400 satın alınmasının tercih olmanın ötesinde bir zorunluluk olduğunu belirterek ABD yapımı Patriot alınması konusunda da temasların devam ettiğini söyledi.

Akar, "S-400'ten dolayı böyle bir noktaya gelinmesi üzücü, bunun anlaşılmasına çalışıyoruz... F-35 ile S-400'ün etkileşmeyeceği bir ortamı sağlayalım diyoruz" dedi.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin 5 aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor. 

S-400 YENİ BRUNSON KRİZİ OLACAK MI?

Türk-Amerikan ilişkilerinde sorunlu bir yılı geride bırakan Ankara ve Washington, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini satın alma kararı ve ABD'nin bu adıma yaptırımlarla karşılık vereceğine dair güçlü sinyaller göndermesi ile yeniden gergin bir dönemece girdi.

Bazı analistlerin "yeni Brunson krizi" olarak adlandırdığı süreçte diplomatik manevra alanı daralan Ankara, uzun menzilli hava ve füze savunma ihtiyacını karşılarken Rusya ve ABD arasında bir seçim yapmaya zorlanıyor.

ABD'nin savunma yaptırımlarını hayata geçirmesi durumunda Türkiye savunma/taarruz kapasitesinin zarar görmesi riskiyle karşılaşabileceği gibi Brunson krizinde olduğu gibi bu adımın piyasalar üzerindeki psikolojik etkisi de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle süreç piyasalarda yakından takip ediliyor.

Öte yandan bankacılara göre ABD Türkiye ilişkileri piyasalarda satış baskısı yaratan önemli bir unsur olsa da tek unsur değil. Gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik sene başındaki risk iştahının son haftalarda artık terse döndü. Bu riskten kaçış döneminde lokaller ise döviz birikimlerini artırmayı tercih ediyor. 

YERLİLERİN FX TALEBİ RİSKTEN KAÇIŞTA KURU DAHA DA BASKILIYOR

TCMB verilerine göre bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 5 aydır, her hafta aralıksız artış gösterirken 103.56 milyar dolara ulaşan birikim tarihi zirveye daha da yaklaştı.

Bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 1 Mart ile biten haftada yaklaşık 700 milyon dolar artışla 103.56 milyar dolar oldu ve 29 Nisan 2016'da görülen 104.1 milyar dolarlık tarihi zirveye daha da yaklaştı.

Bankacılara göre bu trend, yabancıların TL'ye ilgisinin arttığı bir dönemde sadece TL'deki değer kazancını sınırlarken küresel riskten kaçış döneminde ise hem yerlilerin hem de yabancıların aynı anda döviz talep etmesi nedeniyle TL'de değer kaybının daha belirgin hissedilmesine neden oluyor.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.86 seviyesinde gerçekleşmişti. Bu tahvilde ortalama bileşik faiz bugün spot kapanışta yüzde 18.67 oldu.

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.50 olmuştu. Bu tahvilde bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.74 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)