E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yabancı yatırımcılar borsadan çıkmaya devam ederken borsaya giren yeni yatırımcılar kredili işlemleri de keşfetti. Geçen yıl boyunca her ay yeni bir rekor kıran yerli yatırımcı sayısı Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre 12 Mart itibariyle hisse senedi yatırımcı sayısı 2 milyon 189 bin 16 kişiye ulaştı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin raporu bir soruna dikkat çekiyor. TSPB raporuna göre 2020 yılının 9 aylık verilerine göre hisse senedi piyasasında kredili işlem hacmi 5.8 milyar liraya yükseldi.
2019 yılının tamamında bu hacim 2.8 milyar liraydı. Yani kredili işlem hacmi ikiye katlandı. Dünya’dan Şebnem Turhan’ın haberine göre, kredi kullanan hesap sayısı ise 11 bin 895 bin iken 2019 yılının tamamında 2020’nin 9 aylık döneminde 21 bin 481 kişiye ulaştı. Yine ikiye katlanan oranla karşı karşıyayız. Borsanın yönü yukardayken kredi kullanan yatırımcılar çok da zorda kalmazken yönü aşağıya çevirdiğinde en fazla canı yananlar da kredili işlem yapanlardan oluyor.
EN AZ %35 FAİZ UYGULANIYOR
Hisse senedi piyasasında yatırım yapmak için belli limitler ve faiz oranları çerçevesinde aracı kurumlar yatırımcıların kredi kullandırıyor. Ve en az yüzde 35 faiz uygulanıyor. Bu faiz de günlük olarak işliyor ve hesabınıza yansıtılıyor.
Bazı aracı kurumlar 1 milyon liraya kadar onaysız kredi limiti oluşturuyor ve yatırımcının varlığının 5 katına kadar kredi limiti tanımlayabiliyor. Bazı kurumlar da hesap açılışında özkaynak oranı olarak yüzde 50'yi kullanıyor. Kredi kullanımı boyunca da özkaynak sürdürme teminatı da yüzde 35 olarak belirleniyor.
PARAYI ARACI KURUMLAR KAZANIYOR
TSPB verilerine göre aracı kurumların 2020 yılının ilk 9 ayındaki gelirleri 5 milyar 654 miyon lira oldu ve 2019'un tamamındaki 4 milyar 264 milyon liralık geliri aştı. Faaliyet karı 3 milyar 440 milyon lira olan aracı kurumların 2019'un tamamındaki faaliyet kari 1 milyar 842 milyon lira idi. Net kar ise 2020'nin ilk 9 ayında 3 milyar 27 milyon lira ile 2019'un tamamındaki 1 milyar 728 milyon lirayı neredeyse ikiye katladı. Aracı kurumların komisyon gelirleri de 3.5 milyar liraya ulaşarak 2019'un tamamındaki 1.9 milyar lirayı aştı.
Takasbank Temmuz 2020’de yerli yatırımcının büyük talebi ve aracı kurumların yeni yatırımcılara istekleri doğrultusunda kredi kullandırmasını göz önüne alarak aracı kurumlara sağladığı finansmanda kredi oranlarını artırmıştı. Takasbank aracı kurumlara kullandırdığı kredinin gecelik faiz oranını 375 baz puan artırarak yüzde 12’ye çıkarmıştı. O dönem analistler, değişiklik ile son aylarda hızla artan yurtiçi bireysel yatırımcıların kredili hisse senedi alımlarının azaltılması amaçlandığını kaydetmişti.
Destek parası, Bitcoin ve borsaya gidecek
Borsada en çok değer kaybeden 20 hisse
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Borsanın yükselecek hali yok ,hazine habire borçlanıyor, ithalatımız had safhada, bütçe açık , cari açık almış başını gitmiş, hukuka güven kayıp, yabancı gelmiyor,enflasyon inecek gibi durmuyor,halkın alım gücü gittikçe azalıyor vb vb Kredi ile borsada işlem çok riskli . Gel de yatırım yap..
Saglam bir hisse görmedim alayı hırsız bu gidişle herkes borsayı terkeder
iyi oluyor hepside beter olsunlar.
Kredi kullanan sözde yatırımcı görünenlerin yaptıkları bir kumardan farkı ne olabilir!
Borsada kredi kullanan bu ortamda iflas etmese de parasını kaybeder!
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (07:35)