E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Yeni haftada piyasaların takip edeceği en önemli veri Merkez Bankası’nın faiz kararı olacak. 2019 yılının Temmuz ayında Murat Çetinkaya’nın yerine göreve getirilen Murat Uysal, arka arkaya yapılan dokuz toplantıda politika faizinde indirime gitmiş ve yüzde 24 olan faiz seviyesini yüzde 8.25’e kadar düşürmüştü.
Daha sonra 2020 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında politika faizinde değişiklik yapmayan Merkez Bankası, geçen ay ise politika faizini yüzde 8.25 seviyesinden 200 baz puan artışla yüzde 10.25 seviyesine yükseltti ve 2 yıl aradan sonra ana enstrümanı olan politika faizini artırma kararı aldı.
Jeopolitik endişeler belirleyici
TL, önceki hafta gelişmekte olan ülke para birimlerinden kuvvetli şeklide negatif ayrışırken bu ayrışmada jeopolitik endişeler ana belirleyici olmuştu.
Jeopolitik gelişmeler arasında AB ile tansiyonun yeniden artması endişesi, Azerbaycan-Ermenistan gerilimi ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda devam eden süreç yer alıyor. Bu endişeler hala devam ediyor.
Fonlama maliyeti yüzde 12,18'e yükseldi
TCMB’nin devam eden sıkılaştırma adımları ise piyasalardaki en önemli destek unsuru olmaya devam ediyor. Bankanın piyasaya uyguladığı fonlamanın son maliyetini gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti yüzde 12.18’e yükseldi.
Fonlama maliyeti temmuz ortasında yüzde 7.4’ün altına kadar inmişti. Bu da 500 baz puana yakın sıkılaştırma uygulandığı anlamına geliyor. Fonlama maliyeti bu hafta ilk kez mevcut enflasyonun üzerine çıktı.
TCMB’nin politika faizi %10.25, faiz koridorunun üst bandı %11.75, geç likidite penceresi faiz oranı ise %13.25 seviyesinde bulunuyor. Enflasyon ise Eylül’de %11.75 seviyesinde.
Verilere göre, TCMB sıkılaştırmasını artık faiz koridorunun üst bandı (%11.75) ile GLP (%13.25) arasında şekillendiriyor. Sıkılaştırma gittikçe %13.25’e doğru yaklaşıyor.
Faiz artışı bekleniyor
Sıkılaştırmanın gittikçe kuvvetlendirilmesi TL'deki daha fazla değer kaybının önüne geçen en önemli unsurlardan; ancak likidite sıkılaştırmaları ve bunun swap kanalıyla daha da genele yayılması piyasada iki farklı beklentiyi de beraberinde getirdi.
Bazı bankacılar swap faizinin politika faizi değil de üst bant faizi olarak belirlenmesinin bir sonraki PPK'da faiz artışı anlamına gelebileceğini düşünüyorlar. Bazı bankacılar ise bunun aksine kararların doğrudan faiz artışı yapmamak için alındığı kanaatindeler. Ancak TL'deki değer kaybı belirginleştikçe beklentiler ağırlıklı olarak faiz artışına dönmüş durumda. Goldman Sachs 300 baz puanı perşembe günü olmak üzere yıl sonuna kadar 675 baz puan daha faiz artışı bekliyor. Kuruluş bu hafta %14 seviyesindeki yılsonu politika faizi beklentisini %17'ye çekti.
Mevduat sahiplerinin tercihlerine yansımadı
Piyasa faizlerindeki yükseliş ise henüz mevduat sahiplerinin döviz veya TL tutma tercihlerine yansımış durumda değil. Geçen perşembe günü yayımlanan verilere göre yurt içi yerleşiklerin döviz ve altın mevduatı yaklaşık 500 milyon dolar artış kaydetti.
Yurt dışı yatırımcıların Hazine tahvili portföyünde TCMB faiz kararının ardından görülen 479 milyon dolar artış ise tersine döndü. Verilere göre yurtdışı yerleşiklerin portföyü geçen hafta 350 milyon dolar azaldı.
Şehir endekslerinde öne çıkan hisseler
Vatandaşın devlete olan borçları erteleniyor
Bakan Albayrak: Tüm dünya hayranlıkla izleyecek
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
İster artırsın ister artırmasın,piyasa zaten artırmış,,piyasa merkeze bakmaz.
200 baz puan yeterli.
Faiz seviciker , piyasaya bu tür haberlerle MB sini faiz arttırmaya zorluyor , akıllarınca , sadece bir örnek en son faiz artırmak dövizi bir gün iki gün durdurdu , sonra ne oldu hiç, faizcilerin işine yaradı , hiç bir anlamı yok faiz arttiriminin artı zararı çok neden arttırsın faizi neden ???
TCMB başkanı faiz artırsa da görevinin başında kaldığına göre, faiz artırma talimatı Beştepe'den geliyor. Hani faiz tüm kötülüklerin anasıydı ve enflasyon faiz indirerek düşecekti! Yerli ve milli Türk hazinesi, ABD'nin parasına endeksli Türk tahviliyle neden borçlanır!
FAİZİ DÜŞÜRÜRÜM DOVİZİ SET ŞEKİLDE YUKARI HALSİZLİKTEN GERİ ÇAKILACAĞI ŞEKİLDE ARTIRIRIM.. VE DOVİZE DE MÜDAHALE ETMEM SERBEST PİYASA İSE SERBEST PİYASA DEVLET SÜSPANSİYESİ NEDİR, ÜLKEDE YOKSA DOVİZİ OLAN NERDE BULURSA ORADA BOZDURSUN ÜLKENİN SİŞME BALON TALEPLİ SALLAMA DOVİZİ KARŞILAMA MECBURİYETİ DİE BİR ŞEY OLAMAZ. BOL BOL SEVDİKLERİ DOVİZİ ALIR SEVENLERİ BÖYLECE... YTD.
Reis arttırmaz borsa yükselir. Faiz artacak manipülasyonu yapacaklar ama reis izin vermez.
Hani faiz ihanetti? Herşeyimiz yalan.
Bankalar bosunamı yürüdü az bir sey açıklandığında ele alacak yeni kekler lazım şimdi onlara verecekler muhtemelen çarşamba gibi.
Sabit bırakır,borsa satişa uğrar
300 baz puan olur...150 geçen faiz toplantısından bu yana dövizde olan artış 150 de bir sonraki toplantıya kadar dövizdeki artışı dizginlemek için..
en az 500 baz puan artış olursa kaymaklı ekmek kadayıfı olur yiğit yatırımcılar da bu ekmeği afiyetle yerler.faizlerin %100 leri bulması için yerli ve milli bir duruş gerekir.elele vererek ülkemiz için faizleri yükseltmemiz lazım.bu her yurttaşın birinci vazifesi olmalıdır.
sen tarzan rıfkıdaki manyak tarzansın heralde habire işkembeden paçadan atıyon. yuh ya. :D
Faiz artışı ,Döviz artışının dengelenmesi, yatırımcının TL Ye yönelmesi açısından zorunlu hale geldi ,faiz artışı nedeniyle eleştiriler olacağını düşünmüyorum hatta olumlu bir hava olacağını TL nin değer kazanacağını ,Bankalar öncülüğünde Bist in 1200 leri geçeceği bir hafta olacağını düşünüyorum. YTD.
ata gyo yt. değildir
Doğalgaz müjdelerinden sonra faiz artırmak pek klas olmaz diye düşünüyorum. Yatırım tavsiyesi değildir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (12:57)