E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa haftaya yoğun gündem ile başlayacak---

Borsa haftaya yoğun gündem ile başlayacak

Borsa haftaya yoğun gündem ile başlayacak
03 Mart 2014 - 08:37 borsaningundemi.com

Bugün Avrupa ve ABD’de Şubat ayı imalat PMI ve ABD’de ISM imalat, inşaat harcamaları, kişisel gelir ve harcamalar gibi önemli veriler açıklanacak

''SICAK GÜNDEM, SOĞUK 90 DK 
 
Avrupa borsalarının Temmuz’dan bu yana en büyük aylık kazancını sağladığı ve içerde de BIST100 endeksinin 3 aylık üst üste düşüşünü sonlandırdığı Şubat’ı geride bırakırken Ukrayna-Rusya-Kırım gündeminin Mart’a taşındığını görüyoruz. 
Askeri hareketliliğin artması, Putin’in parlamentodan askeri müdahele izni alması, Kırım’daki Ukrayna üssünün işgal edildiği, Kiev hükümetinin savaşa hazır olduğunu söyleyerek seferberlik ilan etmesi ve Obama ile Putin’İn 90 dk’lık telefon görüşmesinin sonuçsuz kaldığı yönündeki haberler gündemi sıcak tutuyor. Dolayısıyla kuzeyimizden gelen sıcak hava dalgasını bir süre daha izleyeceğiz. Geçen hafta Putin’in askeri tatbikat emri ile Ruble öncülüğünde gelişen ülke paralarına gelen satışlarla bir gün içinde birbirinden tamamen farklı iki seans izlediğimizi düşünecek olursak konu bizim için de önemli kalmaya devam ediyor.. 
 
Geçen haftanın son işlem gününü hatırlayacak olursak; ABD’de 4.çeyrek büyüme verisinin beklentilerin altında kalması ve Euro bölgesinde enflasyonun beklentileri aşması ile ECB’nin bir süre daha harekete geçmeyebileceği beklentileri ile 1.38 seviyesinin üzerini test eden EURUSD’nin DolarTL’ye getirdiği gevşeme ile Borsa İstanbul’da da bir rahatlama olduğunu, DolarTL 2.20’leri görürken BIST100 endeksinin de 63.000 sınırına dayandığını izlemiştik. 
 
62.500 ve 62.000 seviyeleri, üzerinde kalındıkça yükseliş potansiyelinin korunmasına yardımcı olabilecek destekler, 63.000 ise bu hafta için önemli bir direnç olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Ukrayna-Rusya gündemi ile gelişen piyasaların özellikle para birimleri öncülüğünde satış baskısına maruz kalma riskinin devam ettiği ortamda (ki bu sabahki seferberlik ilanı ve Obama-Putin görüşmesinin sonuçsuz kalması ile gelişen piyasalar endişelerinin yeniden arttığını, Cuma günü 
2,20’lere gevşeyen DolarTL’nin de 2,23’ü test ettikten sonra 2,2250 üzerinde olduğunu ve Rublenin dolar karşısında değer kaybının yüzde 3’e yaklaştığını görüyoruz.) yurtiçi siyasi tansiyonun da yakından izlenmesi gerektiğini, son dönemlerdeki piyasa reaksiyonları hatırlanacak olursa; hassasiyetin yüksek kalmayı sürdürdüğünün bu sıcak ve yoğun gündemde unutulmaması gerektiğini belirtmek isteriz.. 
 
Yerel seçimlerin yapılacağı Mart ayının ilk haftasına başlarken yurtiçi ajandada ilk olarak Hazine’nin toplamda 5 adet, 2,5,7 ve 10 yıl vadeli, sabit kuponlu ve TÜFE’ye endeksli türlerde ihaleleri olacak, bu borçlanma ihaleleri bugün ve yarına yayılıyor. Ayrıca bugün Şubat ayı yurtiçi ÜFE ve TÜFE verileri ile imalat PMI açıklanacak. Yurtdışı gündem ise daha yoğun. Bugün Avrupa ve ABD’de Şubat ayı imalat PMI ve ABD’de ISM imalat, inşaat harcamaları, kişisel gelir ve harcamalar gibi önemli verilerle yeni haftayı karşılıyoruz. Haftanın kalanında ise; Çin, Avrupa ve ABD’de hizmet PMI’lar, Euro bölgesinde 4.çeyrek final büyüme rakamı, ABD’de bej kitap raporu, ECB toplantısı en önemli gündem.. 
 
Hatırlanacak olursa; ECB Başkanı Draghi geçtiğimiz günlerde Mart ayı toplantısında ellerindeki veri setinin bir aksiyon alma ya da almama konusunda karar vermede yeterli düzeye geleceğini belirtmişti, bu nedenle bu haftaki toplantı önemli, son TÜFE verisi ile ECB’den hamle beklentileri önemli ölçüde azalmış olsa da aksiyon alma ya da almama hamlelerinin ikisinin de tam olarak fiyatlanmadığını ve EURUSD üzerinde hareketliliğe neden olabileceğini düşünüyoruz. 

Cuma günkü harekete bakıldığında da EURUSD DolarTL üzerinde son zamanlarda en dikkat çekici etkisini göstermişti, bu nedenle ECB toplantısı kararları ile yurtiçinde de DolarTL üzerinden etkilere görülebileceğiniz belirtmek isteriz.''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)